Barszcz czerwony z kiszonych buraków. Idealny na święta!

Barszcz czerwony z kiszonych buraków to znana, tradycyjna zupa, której miłośnicy uwielbiają ją za kwaśny, charakterystyczny smak pochodzących z fermentacji. Jak ją zrobić?

ObrazekPyszności - Fot. Pexels
Patrycja Nowak

Czym jest barszcz czerwony na bazie kiszonek?

Barszcz czerwony z kiszonych buraków to tradycyjna polska zupa, która przygotowywana jest z buraków, ziemniaków, czosnku, cebuli oraz suszonych grzybów. Zupa ma charakterystyczny kwaśny smak, który pochodzi z fermentacji buraków, dzięki czemu można ją podawać z delikatną śmietaną. Barszcz czerwony ze sfermentowanych buraków jest bardzo popularnym daniem w Polsce, jednakże nie jest znany we wszystkich regionach kraju. Jest to zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni i pozwala cieszyć się bogatym smakiem polskiej kuchni.

Przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków

Składniki:

  • 500 g kiszonych buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować taką zupę? Buraki należy dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, a międzyczasie cebulę i czosnek należy obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlać olej i dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, a następnie smażyć, aż cebula będzie miękka i szklista.
  3. Dodać kiszone buraki i smażyć przez około 5 minut, a później wlać bulion warzywny lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodać ocet i cukier, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Gotować jeszcze przez około 10 minut, aby połączyć dobrze smaki, a przed podaniem usunąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.Barszcz czerwony z kiszonych buraków najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz kwaśną śmietaną. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na włoską kanapkę na ciepło w rozmiarze XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇