Barszcz czerwony z kiszonych buraków. Idealny na święta!

Barszcz czerwony z kiszonych buraków to znana, tradycyjna zupa, której miłośnicy uwielbiają ją za kwaśny, charakterystyczny smak pochodzących z fermentacji. Jak ją zrobić?

ObrazekPyszności - Fot. Pexels
Patrycja Nowak

Czym jest barszcz czerwony na bazie kiszonek?

Barszcz czerwony z kiszonych buraków to tradycyjna polska zupa, która przygotowywana jest z buraków, ziemniaków, czosnku, cebuli oraz suszonych grzybów. Zupa ma charakterystyczny kwaśny smak, który pochodzi z fermentacji buraków, dzięki czemu można ją podawać z delikatną śmietaną. Barszcz czerwony ze sfermentowanych buraków jest bardzo popularnym daniem w Polsce, jednakże nie jest znany we wszystkich regionach kraju. Jest to zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni i pozwala cieszyć się bogatym smakiem polskiej kuchni.

Przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków

Składniki:

  • 500 g kiszonych buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować taką zupę? Buraki należy dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, a międzyczasie cebulę i czosnek należy obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlać olej i dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, a następnie smażyć, aż cebula będzie miękka i szklista.
  3. Dodać kiszone buraki i smażyć przez około 5 minut, a później wlać bulion warzywny lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodać ocet i cukier, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Gotować jeszcze przez około 10 minut, aby połączyć dobrze smaki, a przed podaniem usunąć liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.Barszcz czerwony z kiszonych buraków najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz kwaśną śmietaną. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z przepisem na włoską kanapkę na ciepło w rozmiarze XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce