Barszcz ukraiński

Tym razem mamy dla Ciebie genialny barszcz ukraiński, który skutecznie rozgrzeje nawet w największe mrozy. Tego nie możesz przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Wywar

  1. 700-800 g żeberka wieprzowe
  2. 2 l woda
  3. 2 łyżki sól
  4. 2-3 szt. marchewki
  5. 1 szt. seler korzeniowy
  6. 2 szt. korzeń pietruszki
  7. 1 szt. cebula
  8. 1 pęczek natka pietruszki
  9. 3-4 szt. liście lurowe
  10. 5-6 szt. ziele angielskie;

Pozostałe składniki

  1. 4 szt. buraki czerwone
  2. 2 łyżki ocet
  3. 2 łyżki cukier
  4. 1/2 szkl. woda
  5. 3 łyżki masło
  6. 1 szt. cebula
  7. 2-3 szt. marchewki
  8. 4-5 szt. ziemniaki
  9. 1/4 szt. kapusta włoska
  10. 1 łyżka przecier pomidorowy
  11. 300 g biała fasola ugotowana
  12. 2 łyżki suszony majeranek

Do zagęszczenia zupy

  1. 2 łyżki mąka pałnoziarnista
  2. 150 g śmietana 22%
  3. 1/2 szkl. gotowej zupy

Sposób przygotowania:

1. Żeberka gotuj w osolonej wodzie minimum przez godzinę.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel w robocie kuchennym czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś przez 15-20 minut.

Obrazek

3. Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść cebulę. Po chwili dodaj warzywa i duś przez 15-20 minut.

Obrazek

4. Do gotującego się wywaru dodaj marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Obrazek

5. Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, marchewki, białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek.

Obrazek

6. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30-40 minut.

Obrazek
Gotowanie barszczu ukraińskiego - Pyszności

7. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę oraz mąkę, zagotuj całość i to wszystko.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀