Barszcz ukraiński

Tym razem mamy dla Ciebie genialny barszcz ukraiński, który skutecznie rozgrzeje nawet w największe mrozy. Tego nie możesz przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Wywar

  1. 700-800 g żeberka wieprzowe
  2. 2 l woda
  3. 2 łyżki sól
  4. 2-3 szt. marchewki
  5. 1 szt. seler korzeniowy
  6. 2 szt. korzeń pietruszki
  7. 1 szt. cebula
  8. 1 pęczek natka pietruszki
  9. 3-4 szt. liście lurowe
  10. 5-6 szt. ziele angielskie;

Pozostałe składniki

  1. 4 szt. buraki czerwone
  2. 2 łyżki ocet
  3. 2 łyżki cukier
  4. 1/2 szkl. woda
  5. 3 łyżki masło
  6. 1 szt. cebula
  7. 2-3 szt. marchewki
  8. 4-5 szt. ziemniaki
  9. 1/4 szt. kapusta włoska
  10. 1 łyżka przecier pomidorowy
  11. 300 g biała fasola ugotowana
  12. 2 łyżki suszony majeranek

Do zagęszczenia zupy

  1. 2 łyżki mąka pałnoziarnista
  2. 150 g śmietana 22%
  3. 1/2 szkl. gotowej zupy

Sposób przygotowania:

1. Żeberka gotuj w osolonej wodzie minimum przez godzinę.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel w robocie kuchennym czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś przez 15-20 minut.

Obrazek

3. Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść cebulę. Po chwili dodaj warzywa i duś przez 15-20 minut.

Obrazek

4. Do gotującego się wywaru dodaj marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Obrazek

5. Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, marchewki, białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek.

Obrazek

6. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30-40 minut.

Obrazek
Gotowanie barszczu ukraińskiego - Pyszności

7. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę oraz mąkę, zagotuj całość i to wszystko.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni