Jednym ruchem pozbywam się ości z karpia. Sposób podpatrzyłem w sklepie rybnym

Filetowanie karpia nie jest wcale trudne, a jeśli jest wykonane poprawnie, większości ości pozbywamy się za jednym zamachem. Oto krótka instrukcja, nie tylko dla laików. Dzięki niej przekonasz się do kupowania karpia w całości!

karpKarp - pyszna ryba, którą wyfiletujesz w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Getty Images | Mykola Sosiukin

Jeśli o wybór ryby w sklepie chodzi, zawsze polecamy — o ile jest taka możliwość — kupowanie ich w całości. Dlaczego? To bardzo proste. Dzięki temu jesteśmy w stanie ocenić świeżość ryby znacznie skuteczniej. Okazy, które ewidentnie spędziły w sklepie za dużo czasu, charakteryzują się m.in. zamglonymi oczami i pozbawionymi koloru skrzelami. Ryby warto również dotknąć: położyć palec na łuskach i delikatnie nacisnąć. Mięso świeżej ryby powinno być elastyczne, a ślad po palcu powinien zaraz zaniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Mimo to wiele osób nie chce kupować karpia w całości. Najprawdopodobniej wynika to z niechęci do samodzielnego filetowania tej ryby. Czy ta czynność to rzeczywiście krwawa jatka, która zakończy się tym, że stracimy całkiem ochotę na spożycie karpia na Wigilię? Absolutnie nie! Instrukcja jest przyjemna i nieskomplikowana, a jej uważne prześledzenie wiąże się m.in. z pozbyciem się prawie wszystkich ości za jednym pociągnięciem nożem. Nie wierzysz? To do dzieła!

Karp może być wyfiletowany lub pokrojony w dzwonki
Karp może być wyfiletowany lub pokrojony w dzwonki © Canva | jiamp

Jak filetować karpia?

  1. Najpierw umyj dokładnie rybę pod bieżącą wodą. Następnie przygotuj duży nóż lub skrobaczkę do ryb (warto się w nią zaopatrzyć — nie kosztuje wiele, a przydaje się co Wigilię) i trzymając karpia za ogon, zeskrob łuski, kierując narzędzie od ogona w stronę głowy.
  2. Następnie opłucz rybę, osusz i połóż na desce do krojenia. Przygotuj cienki nóż; wykonaj nim poziome cięcie, od głowy, przez brzuch, w stronę ogona. Nie nacinaj zbyt głęboko, chodzi tylko o to, żeby "dostać" się do środka. Następnie wyciągnij wnętrzności i ponownie opłucz rybę.


W tym momencie możesz albo zdecydować się na pocięcie karpia w dzwonki, albo dalsze filetowanie. Dzięki temu drugiemu sposobowi pozbawisz rybę większości ości. Jak to zrobić? Dokładnie tak:


  1. Cienkim, długim nożem zacznij kroić karpia przy samej głowie (jakbyś chciał ją uciąć). W pewnym momencie poczujesz opór — to znaczy, że dotarłeś do kręgosłupa. Nie wyciągaj ostrza, ale skieruj je w stronę ogona. Tnij do samego końca, cały czas trzymając ostrze na kręgosłupie (powinieneś słyszeć charakterystyczny dźwięk).
  2. Kiedy dotrzesz do końca, obrób rybę i postąp w taki sam sposób z drugiej strony. Otrzymasz dwa filety pozbawione kręgosłupa, a co za tym idzie — większości ości. Jeśli jakieś zostaną, będą w brzuchu. Wyjmij je pęsetą i gotowe. Powodzenia!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie