Nie jedz pod żadnym pozorem. Ten szczegół zdradza, że ryba jest nieświeża

Kupno dobrej i świeżej ryby w sklepie może być sporym wyzwaniem. Dzięki tym wskazówkom od razu rozpoznasz nieświeżą rybę i nie dasz się oszukać.

Jak rozpoznać świeże ryby- Pyszności, źródło: CanvaJak rozpoznać świeże ryby- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Popularność ryb jest względnie mała, chociaż w czasie sezonu przy smażalniach nad morzem ustawiają się spore kolejki. Przeciętny Polak rocznie zjada zaledwie 14 kg ryb, co jest znacznie mniej niż średnia światowa, która wynosi już ponad 20 kg. Wiele osób odstrasza to, że wybór świeżych filetów i tuszek może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie masz dostępu do ryb prosto z kutra, to mamy kilka wskazówek, dzięki którym bez problemu wybierzesz świeżą rybę w zwykłym sklepie.

Najzdrowsza ryba

Niektórzy błędnie uważają, że ryba to ryba i nie ma co drążyć tematu. Okazuje się jednak, że nie każda ryba jest tak samo zdrowa. Problemem okazuje się być rtęć i metale ciężkie, które lubią kumulować się w niektórych gatunkach. Największe ilości rtęci w zawiera ryba maślana, okoń, węgorz, płoć i dorsz. Z kolei krewetki, małże, ostrygi, śledzie, sardynki, mintaj i świeży łosoś (o ile pochodzą z mocno zanieczyszczonych wód Bałtyku) zawierają jej najmniej.

Łosoś w papilotach ze szparagami
Łosoś w papilotach ze szparagami

Warto z kolei postawić na śledzie, które w naszym jadłospisie powinny pojawiać się nie tylko od święta. Świetnie sprawdzi się też makrela i łosoś pochodzący z dobrego źródła. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim niesamowicie zdrowe, bo zawierają  wysoką zawartość kwasów omega-3. W naszej diecie ryby powinny gościć co najmniej dwa razy w tygodniu w porcjach po 150 gramów.  Spożycie ryb wiąże się ze znacznym zmniejszeniem choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i depresji.

Jak rozpoznać świeże ryby?

Zacznij od spojrzenia rybie prosto w oczy. Oko powinno być wypukłe i błyszczące. Jeśli ryba była wcześniej mrożona lub leży w ladzie sklepowej przez kilka dni, jej oczy staną się mętne. Obejrzyj również jej łuski i skórkę. Powinna być nieuszkodzona i lśniąca. Naciśnij lekko rybę- świeże mięso powinno być sprężyste i wrócić do poprzedniego kształtu.  Mięso nieświeżej ryby w swojej konsystencji będzie Ci przypominać plastelinę. Sekret świeżości zdradzą również skrzela. Jeśli są czerwone, ukrwione, bez śluzu i uszkodzeń, to śmiało możesz wpakować ten okaz do koszyka. Odstraszyć powinien z kolei zbyt intensywny zapach, który świadczyć może o nieświeżości i zepsuciu.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę