Dlaczego w Wigilię podaje się karpia i śledzie? Wyjaśniamy świąteczną tradycję

Dlaczego karp i śledź ląduje na wigilię na naszym stole? Rybna tradycja ma dość krótką historię. Co roku w Polsce sprzedaje się przed świętami około 6 milionów karpi. Zobacz, skąd się wzięła.

Dlaczego karp w wigilię- Pyszności źródło CanvaDlaczego karp w wigilię- Pyszności źródło Canva
Ewa

Święta Bożego Narodzenia obfitują w tradycje i symbole, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich dotyczy wigilijnych potraw, które lądują na naszych stołach. Obowiązkowo goszczą u nas śledzie i smażony karp.  Skąd wzięły się te ryby?

Dlaczego karp na wigilię?

Chociaż ryby, jako jeden z najważniejszych symboli chrześcijaństwa, są dość oczywistym wyborem, o tyle sama tradycja serwowania karpia wcale nie jest tak stara, jak mogłoby się wydawać. Zapomniana przez pozostałe miesiące w roku ryba znana w Polsce była już w XII wieku. Jednak na wigilijnym stole zaczęła gościć dopiero w ubiegłym stuleciu.

Obrazek
Faworki z karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania

Po II wojnie światowej nasz kraj borykał się z ogromną biedą oraz kryzysem, a świeża ryba szybko stała się towarem luksusowym. Chociaż przed wojną na wigilijną kolację często jedzono morszczuki, liny czy sandacze, a karp kojarzony był z kuchnią żydowską, to później role się odwróciły. Gdy nastały czasy PR sklepy wciąż świeciły pustkami. Na rozwiązanie wpadł minister przemysłu i handlu- Hilary Minc. Wydał zarządzenie, aby w Polsce powstały duże ilości stawów hodowlanych, które zarybiono właśnie karpiem. Prowadzenie ich hodowli było stosunkowo tanie, a więc zaczęto zachęcać Polaków, aby na święta kupowali karpia. Rybę oferowały m.in. Państwowe Gospodarstwa Rybackie i sprzedawały pod sklepami pod szyldem "Centrala rybna". I w ten właśnie sposób karp zagościł na naszych stołach i trzyma się tam do dzisiaj.

Śledzie na wigilię

Śledzie, podobnie jak i karp, są odpowiedzią na religijny wymiar święta. Są związane z wodą, która jest symbolem chrztu świętego oraz są odniesieniem do Eucharystii. Co więcej, mięso ryb jest zwolnione z kościelnego zakazu jedzenia mięsa w dni postne.

Ich popularność w czasie świąt wynika z ogólnej sympatii Polaków do jej smaku i atrakcyjnej ceny.

Jakie ryby goszczą w Twoim domu na świątecznej kolacji?

Przepis na francuską terrinę ze śledziami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości