Dlaczego w Wigilię podaje się karpia i śledzie? Wyjaśniamy świąteczną tradycję

Dlaczego karp i śledź ląduje na wigilię na naszym stole? Rybna tradycja ma dość krótką historię. Co roku w Polsce sprzedaje się przed świętami około 6 milionów karpi. Zobacz, skąd się wzięła.

Dlaczego karp w wigilię- Pyszności źródło CanvaDlaczego karp w wigilię- Pyszności źródło Canva
Ewa

Święta Bożego Narodzenia obfitują w tradycje i symbole, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wiele z nich dotyczy wigilijnych potraw, które lądują na naszych stołach. Obowiązkowo goszczą u nas śledzie i smażony karp.  Skąd wzięły się te ryby?

Dlaczego karp na wigilię?

Chociaż ryby, jako jeden z najważniejszych symboli chrześcijaństwa, są dość oczywistym wyborem, o tyle sama tradycja serwowania karpia wcale nie jest tak stara, jak mogłoby się wydawać. Zapomniana przez pozostałe miesiące w roku ryba znana w Polsce była już w XII wieku. Jednak na wigilijnym stole zaczęła gościć dopiero w ubiegłym stuleciu.

Obrazek
Faworki z karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania

Po II wojnie światowej nasz kraj borykał się z ogromną biedą oraz kryzysem, a świeża ryba szybko stała się towarem luksusowym. Chociaż przed wojną na wigilijną kolację często jedzono morszczuki, liny czy sandacze, a karp kojarzony był z kuchnią żydowską, to później role się odwróciły. Gdy nastały czasy PR sklepy wciąż świeciły pustkami. Na rozwiązanie wpadł minister przemysłu i handlu- Hilary Minc. Wydał zarządzenie, aby w Polsce powstały duże ilości stawów hodowlanych, które zarybiono właśnie karpiem. Prowadzenie ich hodowli było stosunkowo tanie, a więc zaczęto zachęcać Polaków, aby na święta kupowali karpia. Rybę oferowały m.in. Państwowe Gospodarstwa Rybackie i sprzedawały pod sklepami pod szyldem "Centrala rybna". I w ten właśnie sposób karp zagościł na naszych stołach i trzyma się tam do dzisiaj.

Śledzie na wigilię

Śledzie, podobnie jak i karp, są odpowiedzią na religijny wymiar święta. Są związane z wodą, która jest symbolem chrztu świętego oraz są odniesieniem do Eucharystii. Co więcej, mięso ryb jest zwolnione z kościelnego zakazu jedzenia mięsa w dni postne.

Ich popularność w czasie świąt wynika z ogólnej sympatii Polaków do jej smaku i atrakcyjnej ceny.

Jakie ryby goszczą w Twoim domu na świątecznej kolacji?

Przepis na francuską terrinę ze śledziami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇