WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Jak przygotować prawdziwy kompot z suszu na Wigilię? Wybór owoców jest kluczowy

Tradycja związana z przyrządzaniem kompotu z suszu na Wigilię pochodzi z kuchni Łemków, którzy to napój zwany juhą gotowali na bazie suszonych śliwek z dodatkiem gruszki i jabłka. Dzisiaj serwujemy nieco bardziej fantazyjne połączenia suszu z korzennymi przyprawami. Podpowiadamy, jak zabrać się za ugotowane tego świątecznego napoju.

Kompot z suszu na WigilięKompot z suszu na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kompot z suszu to tradycyjny napój, który często gości na wigilijnym stole. To pyszny i zdrowy sposób na wykorzystanie suszonych owoców, które mają wiele witamin, minerałów. Kompot z suszu jest łatwy do przygotowania, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych krokach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Kompot z suszu na Wigilię. Jakie suszone owoce wybrać?

Wybór owoców jest kluczowy dla smaku i aromatu wigilijnego kompotu z suszu. Tradycyjnie kompot z suszu gotuje się z suszonych śliwek z dodatkiem suszonych jabłek i gruszek. To wersja podstawowa wywodząca się z kuchni łemkowskiej. To właśnie Łemkowie przyrządzali kompot z suszu na Wigilię (zwany też juhą) z wyraźnym aromatem suszonej śliwki. Od 2007 roku napój ten znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie korzystamy z gotowych mieszanek, w których znajdziemy suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, figi czy rodzynki (lepiej jednak sięgać po owoce suszone w domu lub sprzedawane na wagę). Do kompotu możesz dodać też odrobinę suszonej żurawiny, wiśni lub malin. Unikaj za to ananasów, bananów, mango czy papai, które nie pasują do wigilijnego klimatu. Staraj się wybierać owoce wysokiej jakości, bez dodatku cukru, konserwantów czy barwników.

Kompot z suszu na Wigilię
Kompot z suszu na Wigilię © Pexels | Soumia Photography

Jak ugotować kompot z suszu na Wigilię?

Pamiętaj, by wcześniej namoczyć owoce - włóż je do zimnej wody na kilka godzin, najlepiej na noc w proporcji ok. 300 g owoców na 2 l wody. Następnie ugotuj kompot w tej samej wodzie - na małym ogniu w odkrytym garnku przez 7 minut od chwili zagotowania.

Istotnym aspektem przyrządzania kompotu jest doprawienie go korzennymi przyprawami - dodaj kawałek kory cynamonu i kilka goździków, ewentualnie kawałek laski wanilii. Napój możesz dosłodzić np. miodem (jak już ostygnie) bądź cukrem. Pamiętaj jednak, że suszone owoce są pełne słodyczy, więc nie przesadzaj z ilością słodkich dodatków. Pod koniec gotowania dodaj 2-3 plasterki wyparzonej cytryny wraz ze skórką.

Kompot po ugotowaniu należy wystudzić. Przed tym należy wyjąć z niego plasterki cytryny oraz goździki (jeśli były składnikiem kompotu) - w przeciwnym razie napój nabierze gorzkiego smaku. Przed podaniem usuń z kompotu pozostałe przyprawy, zostawiając jedynie susz.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze