Wiesz, jak zrobić prawdziwe łazanki wigilijne? Babcia zawsze powtarzała, że kluczowe jest jedno
05.12.2023 11:20, aktual.: 05.12.2023 11:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Łazanki z kapustą i grzybami to proste i bardzo pożywne danie, które często gości również w czasie Wigilii. Moja babcia dodaje jeden nietypowy składnik, dzięki któremu danie smakuje jeszcze lepiej.
Łazanki to jeden z najprostszych przepisów, po który warto sięgać nie tylko w czasie świąt. Połączenie makaronu z kapustą kiszoną oraz grzybami jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niesamowicie sycące. Talerz gorących, parujących łazanek świetnie rozgrzeje w chłodne, zimowe popołudnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki wigilijne
W czasie kolacji wigilijnej na stole królują głównie potrawy bezmięsne, z wyjątkiem w postaci ryb. W moim domu ogromnym powodzeniem cieszą się łazanki, których mistrzynią od zawsze jest moja babcia. Jej tajemnicą jest prostota, bo dobre łazanki nie potrzebują dużo składników.
Do makaronu moja babcia dorzuca pokrojoną suszoną śliwkę. Jej delikatnie dymny, słodki smak świetnie komponuje się z kapustą, przełamując jej kwaśny smak. Przygotowanie dania zaczyna się od namoczenia grzybów, co należy zrobić dzień wcześniej.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- garść suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 500 g makaronu łazanki,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe,
- sól i pieprz do smaku,
- 3-4 suszone śliwki,
- olej do smażenia.
Suszone grzyby możesz zastąpić również łatwo dostępnymi i niedrogimi pieczarkami.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz dzień wcześniej.
- Następnego dnia gotuj grzyby do miękkości w wodzie, w której były namoczone. Odcedź, ostudź i drobno posiekaj.
- Do dużego garnka przełóż kapustę kiszoną, dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe i gotuj do miękkości.
- Po ugotowaniu odciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Gdy się zarumieni, dodaj pokrojone grzyby oraz śliwki.
- Po chwili dorzuć poszatkowaną kapustę oraz ugotowany makaron. Duś całość przez chwilę.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe łazanki możesz od razu nakładać na talerze. Świetnie smakuję również następnego dnia. Do smażącej się cebuli możesz dodać też pokrojoną w kawałki kiełbasę, aby danie było jeszcze bardziej sycące. Smacznego!