Wiesz, jak zrobić prawdziwe łazanki wigilijne? Babcia zawsze powtarzała, że kluczowe jest jedno

Łazanki z kapustą i grzybami to proste i bardzo pożywne danie, które często gości również w czasie Wigilii. Moja babcia dodaje jeden nietypowy składnik, dzięki któremu danie smakuje jeszcze lepiej.

Łazanki wigilijne - PysznościŁazanki wigilijne - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Łazanki to jeden z najprostszych przepisów, po który warto sięgać nie tylko w czasie świąt. Połączenie makaronu z kapustą kiszoną oraz grzybami jest nie tylko bardzo smaczne, ale również niesamowicie sycące. Talerz gorących, parujących łazanek świetnie rozgrzeje w chłodne, zimowe popołudnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Łazanki wigilijne

W czasie kolacji wigilijnej na stole królują głównie potrawy bezmięsne, z wyjątkiem w postaci ryb. W moim domu ogromnym powodzeniem cieszą się łazanki, których mistrzynią od zawsze jest moja babcia. Jej tajemnicą jest prostota, bo dobre łazanki nie potrzebują dużo składników.

Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami © YouTube | Kulinarne Przygody

Do makaronu moja babcia dorzuca pokrojoną suszoną śliwkę. Jej delikatnie dymny, słodki smak świetnie komponuje się z kapustą, przełamując jej kwaśny smak. Przygotowanie dania zaczyna się od namoczenia grzybów, co należy zrobić dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g makaronu łazanki,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 suszone śliwki,
  • olej do smażenia.

Suszone grzyby możesz zastąpić również łatwo dostępnymi i niedrogimi pieczarkami.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz dzień wcześniej.
  2. Następnego dnia gotuj grzyby do miękkości w wodzie, w której były namoczone. Odcedź, ostudź i drobno posiekaj.
  3. Do dużego garnka przełóż kapustę kiszoną, dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe i gotuj do miękkości.
  4. Po ugotowaniu odciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj.
  5. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  7. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojone grzyby oraz śliwki.
  8. Po chwili dorzuć poszatkowaną kapustę oraz ugotowany makaron. Duś całość przez chwilę.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe łazanki możesz od razu nakładać na talerze. Świetnie smakuję również następnego dnia. Do smażącej się cebuli możesz dodać też pokrojoną w kawałki kiełbasę, aby danie było jeszcze bardziej sycące. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem