Widzisz na ziemniaku? Nie jedz, a wyrzuć do kosza, bo możesz się zatruć

Ziemniak gości na naszych stołach praktycznie codziennie. Jest podstawą wielu potraw, od prostych puree po wykwintne dania. Jednak nie zawsze ziemniak jest tak bezpieczny, jak się wydaje. Czasami, pod jego skórką kryje się niebezpieczeństwo, które może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Widzisz na ziemniaku? Nie jedz, a wyrzuć do kosza.Widzisz na ziemniaku? Nie jedz, a wyrzuć do kosza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni na całym świecie. Choć są podstawą wielu dań, nie zawsze nadają się do spożycia. Niektóre zmiany na ich powierzchni mogą świadczyć o tym, że bulwy są niebezpieczne dla zdrowia. Warto wiedzieć, jak rozpoznać, które ziemniaki należy wyrzucić, aby uniknąć zatrucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Zielony wróg w środku ziemniaka

Jednym z najczęstszych sygnałów alarmowych, że ziemniak nie nadaje się do spożycia, są zielone plamy. Dlaczego zielony kolor powinien nas zaniepokoić? Otóż, kiedy ziemniak jest wystawiony na działanie światła, w jego wnętrzu zachodzą procesy, które prowadzą do produkcji szkodliwej substancji – solaniny. To naturalny mechanizm obronny rośliny, ale dla ludzi może być bardzo niebezpieczny.

Solanina w dużych ilościach może wywołać zatrucie pokarmowe objawiające się nudnościami, wymiotami, bólami brzucha, biegunką, a nawet zaburzeniami neurologicznymi. Co ważne, solaniny nie da się usunąć poprzez gotowanie, pieczenie czy smażenie. Dlatego tak istotne jest, aby przed przygotowaniem posiłku dokładnie obejrzeć ziemniaki i usunąć wszystkie zielone części.

Kiełkujące ziemniaki – czy można je jeść?

Kolejnym niepokojącym sygnałem jest kiełkowanie ziemniaków. Kiełki, choć wydają się być naturalną częścią wzrostu rośliny, są również oznaką zwiększonej produkcji solaniny. Choć niewielkie kiełki można usunąć, a ziemniaka użyć do przygotowania potraw, to w przypadku bardziej zaawansowanego kiełkowania lepiej zrezygnować z jego spożycia.

Brązowe plamy – oznaka zepsucia

Oprócz zielonych plam i kiełków, na ziemniakach mogą pojawić się także brązowe plamy. Tego typu uszkodzenia często są wynikiem infekcji grzybiczych lub bakteryjnych. Zakażone ziemniaki nie tylko tracą swój smak i aromat, ale mogą również zawierać szkodliwe mikroorganizmy.

Jak przechowywać ziemniaki, aby zachować ich świeżość?

Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowymi i smacznymi ziemniakami, warto zwrócić uwagę na ich przechowywanie:

  • Chłodne i ciemne miejsce: Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, takim jak piwnica lub spiżarnia.
  • Oddzielne przechowywanie: Nie przechowuj ziemniaków razem z owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen przyspiesza proces dojrzewania ziemniaków.
  • Unikaj uszkodzeń: Podczas przechowywania unikaj uszkodzeń mechanicznych, które mogą prowadzić do rozwoju bakterii.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej