Na patelnię wrzucam ziemniaki i kilka dodatków. Mój mąż nie chce teraz słyszeć o innym obiedzie

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużej ilości ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Zamiast jednak płakać nad rozlanym mlekiem lub, co gorsza, wyrzucać ziemniaki do śmieci, zamień je w pyszne i pożywne danie. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a do gustu przypadnie wszystkim domownikom.

Ziemniaki z patelniZiemniaki z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Odsmażane ziemniaki z patelni to klasyk, który znają wszyscy Polacy. Jedni podają je ze szklanką maślanki, inni polewają śmietaną lub serwują z sadzonym jajkiem. W moim domu furorę robi jednak zupełnie inny przepis. Ekspresowa zapiekanka ziemniaczana z patelni szybko skradła serca domowników, którzy ciągle dopytują, czy czasem po obiedzie nie zostały jakieś ziemniaki. Wszystko po to, żeby zjeść je w tej pysznej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Ziemniaki z patelni - przepis na tani obiad

Same ziemniaki są tutaj sycącą i smaczną bazą, ale w połączeniu z innymi dodatkami zamieniają się w obłędnie smaczne danie. Dodatek fasoli podkręca uczucie sytości, a boczek i cebula dodają wyjątkowy aromat. Jeśli masz pod ręką grzyby leśne lub pieczarki, możesz je również dorzucić do środka.

Ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni © Adobe Stock

To prosty i efektowny przepis na tani obiad, którym naje się nawet najgłodniejszy mąż. A to wszystko przygotujesz w kilka minut, jeśli masz już ugotowane ziemniaki.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 małe szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (użyj połowy pomidorów i całego soku),
  • 2-4 ziemniaki,
  • 1 puszka fasoli czerwonej.
  • 100 g boczku surowego wędzonego,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę chili, sól i tymianek. Smaż przez 2 minuty, aż szalotka zmięknie.
  3. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem.
  4. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodaj odsączoną fasolę czerwoną i wlej ok. 200 ml wody.
  6. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Jeśli trzeba, rozgnieć je drewnianym łyżką.
  7. Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj w grube plasterki ziemniaki.
  8. Dodaj ziemniaki z boczkiem do sosu i duś przez chwilę.

Podawaj na gorąco, okraszając całość szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej