Na patelnię wrzucam ziemniaki i kilka dodatków. Mój mąż nie chce teraz słyszeć o innym obiedzie

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużej ilości ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Zamiast jednak płakać nad rozlanym mlekiem lub, co gorsza, wyrzucać ziemniaki do śmieci, zamień je w pyszne i pożywne danie. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a do gustu przypadnie wszystkim domownikom.

Ziemniaki z patelniZiemniaki z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Odsmażane ziemniaki z patelni to klasyk, który znają wszyscy Polacy. Jedni podają je ze szklanką maślanki, inni polewają śmietaną lub serwują z sadzonym jajkiem. W moim domu furorę robi jednak zupełnie inny przepis. Ekspresowa zapiekanka ziemniaczana z patelni szybko skradła serca domowników, którzy ciągle dopytują, czy czasem po obiedzie nie zostały jakieś ziemniaki. Wszystko po to, żeby zjeść je w tej pysznej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Ziemniaki z patelni - przepis na tani obiad

Same ziemniaki są tutaj sycącą i smaczną bazą, ale w połączeniu z innymi dodatkami zamieniają się w obłędnie smaczne danie. Dodatek fasoli podkręca uczucie sytości, a boczek i cebula dodają wyjątkowy aromat. Jeśli masz pod ręką grzyby leśne lub pieczarki, możesz je również dorzucić do środka.

Ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni © Adobe Stock

To prosty i efektowny przepis na tani obiad, którym naje się nawet najgłodniejszy mąż. A to wszystko przygotujesz w kilka minut, jeśli masz już ugotowane ziemniaki.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 małe szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (użyj połowy pomidorów i całego soku),
  • 2-4 ziemniaki,
  • 1 puszka fasoli czerwonej.
  • 100 g boczku surowego wędzonego,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę chili, sól i tymianek. Smaż przez 2 minuty, aż szalotka zmięknie.
  3. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem.
  4. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodaj odsączoną fasolę czerwoną i wlej ok. 200 ml wody.
  6. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Jeśli trzeba, rozgnieć je drewnianym łyżką.
  7. Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj w grube plasterki ziemniaki.
  8. Dodaj ziemniaki z boczkiem do sosu i duś przez chwilę.

Podawaj na gorąco, okraszając całość szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza