Na patelnię wrzucam ziemniaki i kilka dodatków. Mój mąż nie chce teraz słyszeć o innym obiedzie
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużej ilości ziemniaków na obiad, niech pierwszy rzuci kartoflem. Zamiast jednak płakać nad rozlanym mlekiem lub, co gorsza, wyrzucać ziemniaki do śmieci, zamień je w pyszne i pożywne danie. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a do gustu przypadnie wszystkim domownikom.
12.11.2024 09:55
Odsmażane ziemniaki z patelni to klasyk, który znają wszyscy Polacy. Jedni podają je ze szklanką maślanki, inni polewają śmietaną lub serwują z sadzonym jajkiem. W moim domu furorę robi jednak zupełnie inny przepis. Ekspresowa zapiekanka ziemniaczana z patelni szybko skradła serca domowników, którzy ciągle dopytują, czy czasem po obiedzie nie zostały jakieś ziemniaki. Wszystko po to, żeby zjeść je w tej pysznej odsłonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki z patelni - przepis na tani obiad
Same ziemniaki są tutaj sycącą i smaczną bazą, ale w połączeniu z innymi dodatkami zamieniają się w obłędnie smaczne danie. Dodatek fasoli podkręca uczucie sytości, a boczek i cebula dodają wyjątkowy aromat. Jeśli masz pod ręką grzyby leśne lub pieczarki, możesz je również dorzucić do środka.
To prosty i efektowny przepis na tani obiad, którym naje się nawet najgłodniejszy mąż. A to wszystko przygotujesz w kilka minut, jeśli masz już ugotowane ziemniaki.
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 małe szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka soli
- 4 gałązki tymianku
- 1 puszka pomidorów krojonych (użyj połowy pomidorów i całego soku),
- 2-4 ziemniaki,
- 1 puszka fasoli czerwonej.
- 100 g boczku surowego wędzonego,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę chili, sól i tymianek. Smaż przez 2 minuty, aż szalotka zmięknie.
- Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem.
- Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj odsączoną fasolę czerwoną i wlej ok. 200 ml wody.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Jeśli trzeba, rozgnieć je drewnianym łyżką.
- Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj w grube plasterki ziemniaki.
- Dodaj ziemniaki z boczkiem do sosu i duś przez chwilę.
Podawaj na gorąco, okraszając całość szczypiorkiem. Smacznego!