PoradyAksamitne naleśniki, które nie będą się rwać. Mleko zastąpiłam innym składnikiem

Aksamitne naleśniki, które nie będą się rwać. Mleko zastąpiłam innym składnikiem

Ciasto naleśnikowe na maślance zdaje egzamin
Ciasto naleśnikowe na maślance zdaje egzamin
Źródło zdjęć: © Canva | c12

16.10.2024 19:53, aktual.: 16.10.2024 20:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki zajadamy i na obiad, i na śniadanie, na kolację i deser. Dzięki temu, że możemy podawać je z różnymi dodatkami, są szalenie uniwersalne. Ale naleśnik naleśnikowi nierówny. Kluczową rolę odgrywa bowiem ciasto, a to można modyfikować. Dlatego też, jeśli marzą ci się delikatne i nierwące się naleśniki, koniecznie zamień mleko na inny składnik. Nie pożałujesz.

Przygotowanie idealnych naleśników nie jest trudne. Wszystkie składniki należy połączyć w misce, dokładnie zmiksować i usmażyć. Jednak chcąc uzyskać konkretny efekt: większą puszystość czy elastyczność, należy odpowiednio zmodyfikować przepis. Znamy już patent z wodą gazowaną czy suszonymi drożdżami. Można też, zamiast mleka, użyć maślanki do ciasta naleśnikowego. Dzięki temu nasze naleśniki będą lekko puszyste, aksamitne oraz nie będą się rwały. Możemy je serwować nie tylko na obiad, ale również jako deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić elastyczne i nierwące się naleśniki?

Wystarczy, że przygotujesz ciasto tak, jak robisz to zazwyczaj, ale z jednym wyjątkiem. Zamiast mleka do ciasta naleśnikowego dodaj maślankę. To niecodzienny składnik naleśników, ale ta kremowa konsystencja mówi sama za siebie. Naleśniki maślankowe stają się aksamitne, miękkie i elastyczne. Sama maślanka ma przyjemny, lekko kwaśny smak (jest fermentowanym produktem mlecznym), ma mniej kalorii niż jogurt naturalny, a także stanowi dobre źródło białka (8,5 g w szklance maślanki) o wysokiej wartości biologicznej.

Szczególnie istotne jest również odstawienie gotowego ciasta naleśnikowego na chwilę, by "odpoczęło". To niezbędny krok, ponieważ właśnie dzięki niemu naleśniki będą elastyczne i nie będą się rwać. To gluten odpowiada za pożądaną elastyczność, jednak by mógł się uwolnić (z mąki), potrzebuje co najmniej 30 minut. Dopiero po tym czasie można zacząć smażyć (oczywiście uprzednio raz jeszcze mieszając ciasto).

Elastyczne naleśniki na maślance
Elastyczne naleśniki na maślance© Canva | Nadya_Grunau

Naleśniki maślankowe. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki,
  • 1-2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Maślankę wymieszaj z jajkami i olejem dokładnie, aż składniki się połączą.
  2. Następnie stopniowo dokładaj mąkę (przesianą), cały czas mieszając, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki i spływać po łyżce.
  3. Do ciasta dodaj sól. Wymieszaj całość, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Po tym czasie zamieszaj ciasto, a naleśniki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub lekko muśniętej tłuszczem).
  5. Gotowe serwuj z ulubionymi dodatkami.