Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Grzyby leśne nie zawsze muszą odgrywać pierwsze skrzypce. Nieraz mogą stanowić dodatek, który jedynie podkreśla albo wręcz przeciwnie – odmienia smak tradycyjnych potraw. Właśnie tak dzieje się z kotletami mielonymi, które kojarzone są z prostą domową kuchnią, a w tej wersji mogą być podawane na salonach.
Wielu osobom wcale nie kotlety schabowe, ale mielone kojarzą się z domowym obiadem u babci. Jeśli do tego dodasz grzyby prosto z lasu, otrzymasz bukiet smaków, który przywołuje najpiękniejsze wspomnienia. Mielone z grzybami możesz dodatkowo podkreślić sosem kurkowym ze śmietaną. Obok podaj gotowane ziemniaki i zasmażaną białą kapustę, a podczas obiadu odpłyniesz do krainy rozkoszy.
Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień
Przepis na kotlety mielone z grzybami
Do kotletów z grzybami potrzebna będzie kajzerka namoczona w mleku. Przygotuj ją wcześniej i odciśnij z mleka przed dodaniem do mięsa. Grzyby leśne dokładnie oczyść na sucho, a jeśli są bardzo brudne, możesz lekko opłukać je pod bieżącą wodą. Pod żadnym pozorem ich nie mocz, aby nie straciły smaku. Przed smażeniem delikatnie osusz je na ręczniku papierowym.
Składniki:
- 200 g grzybów leśnych (mogą być prawdziwki, podgrzybki lub koźlarze),
- 1 cebula,
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 1 kajzerka,
- 50 ml mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej przygotowane grzyby. Po podsmażeniu dopraw solą i pieprzem.
- Mięso mielone przełóż do miski, wyrób ręcznie z namoczoną w mleku kajzerką i jajkiem.
- Dodaj składniki z patelni i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw jeszcze szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- W zwilżonych dłoniach uformuj okrągłe kotlety i usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.