Szarlotka sypana nie ma sobie równych. To najpyszniejsze ciasto z jabłkami

Szarlotka sypana nie raz i nie dwa wyciągnęła mnie z kulinarnej opresji. To jedno z najszybszych i najbardziej ekonomicznych ciast, z którymi miałam do czynienia. I bez wątpienia należy do moich ulubionych.

Szarlotka sypana to strzał w dziesiątkę Szarlotka sypana to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Canva | NikolaAndjelic

Niczym zaskakującym jest, że przygotowanie szarlotki sypanej polega na wsypaniu odpowiednich składników bezpośrednio do formy. Po tym zabiegu wystarczy oprószyć je masłem i włożyć do piekarnika. Chociaż może to brzmieć nierealnie, metoda ta faktycznie działa. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ z pewnością przyda się w wielu sytuacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Przyrządzenie ciasta sypanego jest naprawdę proste. Gdyby nie wysoka temperatura piekarnika, przygotowanie tego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce mieszamy suche składniki, natomiast w drugiej przygotowujemy umyte i oczyszczone jabłka.

W kolejnym kroku należy ułożyć w blaszce suche składniki i owoce naprzemiennie, tworząc kilka warstw. Na końcu wierzch ciasta wystarczy pokryć kawałkami zimnego masła. I to już wszystko. Ciasto sypane pieczemy przez około godzinę. Rezultat jest po prostu niewiarygodny.

Szarlotka sypana to deser doskonały
Szarlotka sypana to deser doskonały © Canva | Sonda Stefan's Images

Szarlotka sypana. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek,
  • cynamonu,
  • 150 g zimnego masła.

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, a następnie podziel na trzy równe części.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych okach do drugiej miski. Dopraw je cynamonem wedle uznania.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozsyp jedną część suchych składników, wyrównaj. Następnie wyłóż połowę jabłek, a na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Następnie znów ułóż jabłka i pokryj je ostatnią częścią suchych składników. Na wierzchu deseru ułóż plastry zimnego masła.
  4. Sypaną szarlotkę piecz w 190 st. C przez 50-60 minut (góra-dół), aż ciasto się zarumieni.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby