Szarlotka sypana nie ma sobie równych. To najpyszniejsze ciasto z jabłkami
Szarlotka sypana nie raz i nie dwa wyciągnęła mnie z kulinarnej opresji. To jedno z najszybszych i najbardziej ekonomicznych ciast, z którymi miałam do czynienia. I bez wątpienia należy do moich ulubionych.
Niczym zaskakującym jest, że przygotowanie szarlotki sypanej polega na wsypaniu odpowiednich składników bezpośrednio do formy. Po tym zabiegu wystarczy oprószyć je masłem i włożyć do piekarnika. Chociaż może to brzmieć nierealnie, metoda ta faktycznie działa. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ z pewnością przyda się w wielu sytuacjach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat
Jak zrobić szarlotkę sypaną?
Przyrządzenie ciasta sypanego jest naprawdę proste. Gdyby nie wysoka temperatura piekarnika, przygotowanie tego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce mieszamy suche składniki, natomiast w drugiej przygotowujemy umyte i oczyszczone jabłka.
W kolejnym kroku należy ułożyć w blaszce suche składniki i owoce naprzemiennie, tworząc kilka warstw. Na końcu wierzch ciasta wystarczy pokryć kawałkami zimnego masła. I to już wszystko. Ciasto sypane pieczemy przez około godzinę. Rezultat jest po prostu niewiarygodny.
Szarlotka sypana. Przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 kg jabłek,
- cynamonu,
- 150 g zimnego masła.
Przygotowanie:
- Suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, a następnie podziel na trzy równe części.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych okach do drugiej miski. Dopraw je cynamonem wedle uznania.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozsyp jedną część suchych składników, wyrównaj. Następnie wyłóż połowę jabłek, a na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Następnie znów ułóż jabłka i pokryj je ostatnią częścią suchych składników. Na wierzchu deseru ułóż plastry zimnego masła.
- Sypaną szarlotkę piecz w 190 st. C przez 50-60 minut (góra-dół), aż ciasto się zarumieni.