PrzepisCiastaSzarlotka sypana nie ma sobie równych. To najpyszniejsze ciasto z jabłkami

Szarlotka sypana nie ma sobie równych. To najpyszniejsze ciasto z jabłkami

Szarlotka sypana nie raz i nie dwa wyciągnęła mnie z kulinarnej opresji. To jedno z najszybszych i najbardziej ekonomicznych ciast, z którymi miałam do czynienia. I bez wątpienia należy do moich ulubionych.

Szarlotka sypana to strzał w dziesiątkę
Szarlotka sypana to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Canva | NikolaAndjelic

Niczym zaskakującym jest, że przygotowanie szarlotki sypanej polega na wsypaniu odpowiednich składników bezpośrednio do formy. Po tym zabiegu wystarczy oprószyć je masłem i włożyć do piekarnika. Chociaż może to brzmieć nierealnie, metoda ta faktycznie działa. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ z pewnością przyda się w wielu sytuacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Przyrządzenie ciasta sypanego jest naprawdę proste. Gdyby nie wysoka temperatura piekarnika, przygotowanie tego deseru można by powierzyć nawet dziecku. W jednej misce mieszamy suche składniki, natomiast w drugiej przygotowujemy umyte i oczyszczone jabłka.

W kolejnym kroku należy ułożyć w blaszce suche składniki i owoce naprzemiennie, tworząc kilka warstw. Na końcu wierzch ciasta wystarczy pokryć kawałkami zimnego masła. I to już wszystko. Ciasto sypane pieczemy przez około godzinę. Rezultat jest po prostu niewiarygodny.

Szarlotka sypana to deser doskonały
Szarlotka sypana to deser doskonały © Canva | Sonda Stefan's Images

Szarlotka sypana. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg jabłek,
  • cynamonu,
  • 150 g zimnego masła.

Przygotowanie:

  1. Suche składniki: mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, a następnie podziel na trzy równe części.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych okach do drugiej miski. Dopraw je cynamonem wedle uznania.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozsyp jedną część suchych składników, wyrównaj. Następnie wyłóż połowę jabłek, a na jabłka wysyp kolejną część suchych składników. Następnie znów ułóż jabłka i pokryj je ostatnią częścią suchych składników. Na wierzchu deseru ułóż plastry zimnego masła.
  4. Sypaną szarlotkę piecz w 190 st. C przez 50-60 minut (góra-dół), aż ciasto się zarumieni.
ciasto z jabłkamiszarlotkaprzepis

Wybrane dla Ciebie