PrzepisCiastaFuga to ciasto nie tylko dla glazurnika. Idealnie pasuje na jesienne dni

Fuga to ciasto nie tylko dla glazurnika. Idealnie pasuje na jesienne dni

Ciasto Fuga - Pyszności
Ciasto Fuga - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

09.10.2024 08:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe ciasto to jeden z najlepszych sposobów na poprawienie sobie humoru w pochmurny, jesienny dzień. Porcja pysznej Fugi do popołudniowej kawy lub kawałek deseru zapakowany do pracy od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Smakuje tak dobrze, że blaszka szybko świeci pustkami - znikają nawet okruszki.

Jedni nazywają je Fuga, inni kojarzą pod mniej apetyczną nazwą Pleśniak. To tradycyjne ciasto, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Kruche warstwy przekładane są gęstymi powidłami śliwkowymi i delikatną bezową pianką. Choć nazwa może brzmieć nieco dziwnie, to smak tego ciasta jest niezaprzeczalnie wyjątkowy. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na specjalne wydarzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Fuga - przepis na pleśniaka z powidłami

Kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to połączenie po prostu idealne. Fuga uwielbiana jest przez pokolenia, a jeśli jeszcze nie miałeś okazji jej spróbować, najwyższa pora nadrobić słodkie zaległości. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga wiele wysiłku ani specjalnych umiejętności.

Pleśniak
Pleśniak© materiały prywatne

Jeśli nie po drodze ci z bezą, to wierzch ciasta możesz wykończyć po prostu kruszonką. Sercem są powidła śliwkowe, ale znaleźć można również wariacje z innymi dżemami. Śliwki wprowadzają jednak wyjątkowy, jesienny klimat i znakomicie pasują do tego ciasta.

Składniki:


Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka kakao,

Nadzienie:

  • 350-400 g powideł śliwkowych.

Beza:

  • 6-7 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagnieć, tworząc gładką kulę. Podziel na dwie części.
  2. Do jednej części dodaj kakao i ponownie zagnieć.
  3. Owiń obie części folią spożywczą i chłódź w lodówce przez około godzinę.
  4. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
  5. Większą część jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy.
  6. Następnie dodaj warstwę śliwkowych powideł.
  7. Całość pokryj pianą z białek.
  8. Pozostałe ciasto (jasne i ciemne) zetrzyj na tarce i posyp wierzch bezy.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45 minut.

Po upieczeniu zostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gdy już wystygnie, podziel je na porcje. Smacznego!

przepispleśniakfuga