Fuga to ciasto nie tylko dla glazurnika. Idealnie pasuje na jesienne dni

Domowe ciasto to jeden z najlepszych sposobów na poprawienie sobie humoru w pochmurny, jesienny dzień. Porcja pysznej Fugi do popołudniowej kawy lub kawałek deseru zapakowany do pracy od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Smakuje tak dobrze, że blaszka szybko świeci pustkami - znikają nawet okruszki.

Ciasto Fuga - PysznościCiasto Fuga - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Ewa Malinowska

Jedni nazywają je Fuga, inni kojarzą pod mniej apetyczną nazwą Pleśniak. To tradycyjne ciasto, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Kruche warstwy przekładane są gęstymi powidłami śliwkowymi i delikatną bezową pianką. Choć nazwa może brzmieć nieco dziwnie, to smak tego ciasta jest niezaprzeczalnie wyjątkowy. Idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i na specjalne wydarzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować

Ciasto Fuga - przepis na pleśniaka z powidłami

Kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to połączenie po prostu idealne. Fuga uwielbiana jest przez pokolenia, a jeśli jeszcze nie miałeś okazji jej spróbować, najwyższa pora nadrobić słodkie zaległości. Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga wiele wysiłku ani specjalnych umiejętności.

Pleśniak
Pleśniak © materiały prywatne

Jeśli nie po drodze ci z bezą, to wierzch ciasta możesz wykończyć po prostu kruszonką. Sercem są powidła śliwkowe, ale znaleźć można również wariacje z innymi dżemami. Śliwki wprowadzają jednak wyjątkowy, jesienny klimat i znakomicie pasują do tego ciasta.

Składniki:


Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka kakao,

Nadzienie:

  • 350-400 g powideł śliwkowych.

Beza:

  • 6-7 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagnieć, tworząc gładką kulę. Podziel na dwie części.
  2. Do jednej części dodaj kakao i ponownie zagnieć.
  3. Owiń obie części folią spożywczą i chłódź w lodówce przez około godzinę.
  4. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
  5. Większą część jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy.
  6. Następnie dodaj warstwę śliwkowych powideł.
  7. Całość pokryj pianą z białek.
  8. Pozostałe ciasto (jasne i ciemne) zetrzyj na tarce i posyp wierzch bezy.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45 minut.

Po upieczeniu zostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gdy już wystygnie, podziel je na porcje. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje