Wszystkie ciotki oszalały na jego punkcie. O przepis proszą nawet te, które nie lubią śliwek

Mogę się założyć, że gdy zaglądasz do starego zeszytu z przepisami mamy czy babci, to na jednej z pierwszych stron jest przepis na ciasto pleśniak. To był kiedyś bardzo popularny wypiek i do dziś chętnie do niego wracamy. Smakuje z wiśniami, agrestem, jagodami, ale to właśnie ze śliwkami jest najlepsze.

W mojej rodzinie wszyscy uważają, że nie ma lepszego ciasta ze śliwkami. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają to ciasto!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bartosz Luczak
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Chociaż wciąż pojawiają się nowe przepisy na ciasta, to są takie, do których wciąż chętnie wracamy, zwłaszcza gdy pamiętamy je z rodzinnego domu. Jednym z nich jest na pewno pleśniak, zwany również skubańcem. Mniej znane określenia to kruszawiec lub kruszaniec. Moja mama twierdzi, że to ciasto "zawsze wychodzi", ale muszę dodać, że wymaga trochę pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pleśniak - ciasto, które szybko znika

Pleśniak to ciasto, które jest tak skonstruowane, że wszystkie jego warstwy są przepyszne i razem tworzą cudowną kompozycję. Właśnie dlatego z blaszki znika niebezpiecznie szybko. Stoi za tym połączenie kruchego spodu, delikatnie cierpkich owoców i słodkiej pianki bezowej. Kto by się nie skusił? Polecam sprawdzony przepis na dużą blachę 36x25.

Pleśniak ze śliwkami

W pleśniaku dla początkujących cukierników najtrudniejszy może być spód, czyli ciasto kruche. Trzeba pamiętać, że wymaga ono schłodzenia, najlepiej przez około pół godziny. Ciasto można też przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki kakao.

Beza:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 białek.

Warstwa owocowa:

  • 600 g śliwek,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • cynamon do smaku,
  • kilka łyżeczek bulki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połącz, by powstała kruszonka, dodaj żółtka i wyrób na gładkie ciasto.
  2. Uformuj z ciasta kulę i podziel na trzy części - większą, średnią i mniejszą. Część najmniejszą na kruszonkę od razu schładzaj w lodówce. Do średniej dodaj kakao, tyle, by zagniatając zabarwiło ciasto na ciemny kolor. Największą jasną część ciasta rozłóż na dnie blaszki. Można ją wcześniej rozwałkować lub pokroić i wylepić palcami. Na nią pokrusz ciasto z kakao.
  3. Ciasto na spód ponakłuwaj widelcem i schładzaj je w lodówce przez 30 minut, lub krócej w zamrażarce.
  4. Pokrojone i wypestkowane śliwki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i cynamonem.
  5. Schłodzone ciasto na dnie blaszki posyp odrobiną bułki tartej i ułóż owoce skórką do dołu.
  6. Ubij pianę z białek na sztywno, a potem po łyżce, dodawaj cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłóż na owoce.
  7. Na pianę pokrusz lub zetrzyj na tarce dobrze schłodzoną najmniejszą część ciasta.
  8. Pleśniaka piecz ok. 35-45 minut w 180 stopniach C.

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości