Wszystkie ciotki oszalały na jego punkcie. O przepis proszą nawet te, które nie lubią śliwek
Mogę się założyć, że gdy zaglądasz do starego zeszytu z przepisami mamy czy babci, to na jednej z pierwszych stron jest przepis na ciasto pleśniak. To był kiedyś bardzo popularny wypiek i do dziś chętnie do niego wracamy. Smakuje z wiśniami, agrestem, jagodami, ale to właśnie ze śliwkami jest najlepsze.
07.08.2024 09:05
Chociaż wciąż pojawiają się nowe przepisy na ciasta, to są takie, do których wciąż chętnie wracamy, zwłaszcza gdy pamiętamy je z rodzinnego domu. Jednym z nich jest na pewno pleśniak, zwany również skubańcem. Mniej znane określenia to kruszawiec lub kruszaniec. Moja mama twierdzi, że to ciasto "zawsze wychodzi", ale muszę dodać, że wymaga trochę pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pleśniak - ciasto, które szybko znika
Pleśniak to ciasto, które jest tak skonstruowane, że wszystkie jego warstwy są przepyszne i razem tworzą cudowną kompozycję. Właśnie dlatego z blaszki znika niebezpiecznie szybko. Stoi za tym połączenie kruchego spodu, delikatnie cierpkich owoców i słodkiej pianki bezowej. Kto by się nie skusił? Polecam sprawdzony przepis na dużą blachę 36x25.
Pleśniak ze śliwkami
W pleśniaku dla początkujących cukierników najtrudniejszy może być spód, czyli ciasto kruche. Trzeba pamiętać, że wymaga ono schłodzenia, najlepiej przez około pół godziny. Ciasto można też przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 250 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżeczki kakao.
Beza:
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 białek.
Warstwa owocowa:
- 600 g śliwek,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- cynamon do smaku,
- kilka łyżeczek bulki tartej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połącz, by powstała kruszonka, dodaj żółtka i wyrób na gładkie ciasto.
- Uformuj z ciasta kulę i podziel na trzy części - większą, średnią i mniejszą. Część najmniejszą na kruszonkę od razu schładzaj w lodówce. Do średniej dodaj kakao, tyle, by zagniatając zabarwiło ciasto na ciemny kolor. Największą jasną część ciasta rozłóż na dnie blaszki. Można ją wcześniej rozwałkować lub pokroić i wylepić palcami. Na nią pokrusz ciasto z kakao.
- Ciasto na spód ponakłuwaj widelcem i schładzaj je w lodówce przez 30 minut, lub krócej w zamrażarce.
- Pokrojone i wypestkowane śliwki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i cynamonem.
- Schłodzone ciasto na dnie blaszki posyp odrobiną bułki tartej i ułóż owoce skórką do dołu.
- Ubij pianę z białek na sztywno, a potem po łyżce, dodawaj cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłóż na owoce.
- Na pianę pokrusz lub zetrzyj na tarce dobrze schłodzoną najmniejszą część ciasta.
- Pleśniaka piecz ok. 35-45 minut w 180 stopniach C.