Wszystkie ciotki oszalały na jego punkcie. O przepis proszą nawet te, które nie lubią śliwek

Mogę się założyć, że gdy zaglądasz do starego zeszytu z przepisami mamy czy babci, to na jednej z pierwszych stron jest przepis na ciasto pleśniak. To był kiedyś bardzo popularny wypiek i do dziś chętnie do niego wracamy. Smakuje z wiśniami, agrestem, jagodami, ale to właśnie ze śliwkami jest najlepsze.

W mojej rodzinie wszyscy uważają, że nie ma lepszego ciasta ze śliwkami. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają to ciasto!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bartosz Luczak
Dorota Gepert

Chociaż wciąż pojawiają się nowe przepisy na ciasta, to są takie, do których wciąż chętnie wracamy, zwłaszcza gdy pamiętamy je z rodzinnego domu. Jednym z nich jest na pewno pleśniak, zwany również skubańcem. Mniej znane określenia to kruszawiec lub kruszaniec. Moja mama twierdzi, że to ciasto "zawsze wychodzi", ale muszę dodać, że wymaga trochę pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Pleśniak - ciasto, które szybko znika

Pleśniak to ciasto, które jest tak skonstruowane, że wszystkie jego warstwy są przepyszne i razem tworzą cudowną kompozycję. Właśnie dlatego z blaszki znika niebezpiecznie szybko. Stoi za tym połączenie kruchego spodu, delikatnie cierpkich owoców i słodkiej pianki bezowej. Kto by się nie skusił? Polecam sprawdzony przepis na dużą blachę 36x25.

Pleśniak ze śliwkami

W pleśniaku dla początkujących cukierników najtrudniejszy może być spód, czyli ciasto kruche. Trzeba pamiętać, że wymaga ono schłodzenia, najlepiej przez około pół godziny. Ciasto można też przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki kakao.

Beza:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 białek.

Warstwa owocowa:

  • 600 g śliwek,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • cynamon do smaku,
  • kilka łyżeczek bulki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połącz, by powstała kruszonka, dodaj żółtka i wyrób na gładkie ciasto.
  2. Uformuj z ciasta kulę i podziel na trzy części - większą, średnią i mniejszą. Część najmniejszą na kruszonkę od razu schładzaj w lodówce. Do średniej dodaj kakao, tyle, by zagniatając zabarwiło ciasto na ciemny kolor. Największą jasną część ciasta rozłóż na dnie blaszki. Można ją wcześniej rozwałkować lub pokroić i wylepić palcami. Na nią pokrusz ciasto z kakao.
  3. Ciasto na spód ponakłuwaj widelcem i schładzaj je w lodówce przez 30 minut, lub krócej w zamrażarce.
  4. Pokrojone i wypestkowane śliwki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i cynamonem.
  5. Schłodzone ciasto na dnie blaszki posyp odrobiną bułki tartej i ułóż owoce skórką do dołu.
  6. Ubij pianę z białek na sztywno, a potem po łyżce, dodawaj cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłóż na owoce.
  7. Na pianę pokrusz lub zetrzyj na tarce dobrze schłodzoną najmniejszą część ciasta.
  8. Pleśniaka piecz ok. 35-45 minut w 180 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba