Edyta Herbuś upiekła ciasto z babcią. Przydały się owoce prosto z krzaczka

Edyta Herbuś ma świetny przepis od babci.
Edyta Herbuś ma świetny przepis od babci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Canva

02.08.2024 08:40, aktual.: 02.08.2024 08:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wspólne chwile w kuchni są niezapomniane. Jak miło upiec ciasto z mamą czy babcią... Na taki pomysł wpadła Edyta Herbuś. Odwiedziła swoją babcię Tolę i razem przygotowały deser z sezonowymi owocami. Wszystko to pokazała artystka na swoich mediach społecznościowych.

Edyta Herbuś to tancerka, którą często kojarzymy z "Tańcem z gwiazdami". Od lat nie ma jej w tym programie, ale z tańcem jest wciąż związana. Występuje też w serialach i programach telewizyjnych. Artystkę śledzi na Instagramie 277 tysięcy osób. Ostatnio opublikowała tam uroczy filmik, na którym pokazała, jak piecze ciasto z babcią Tolą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Razem w kuchni

Edyta Herbuś pochodzi z Kielc, a jej ukochana babcia Tola mieszka wciąż w tym rejonie - w Hucie Nowej, w gminie Bieliny. Artystka często wspomina o niej w wywiadach, odwiedza, zabiera na wycieczki i premiery teatralne. Informuje swoich fanów o stanie jej zdrowia. Edyta jest niezwykle związana z babcią. I choć można zarzucić, że na Instagramie wiele jest "na pokaz" w tym przypadku nie ma o tym mowy. To świetna inspiracja, by pomyśleć o swoich najbliższych, pobyć z nimi, a może coś razem ugotować.

Pod postem Edyty ukazało się mnóstwo komentarzy. Fani są zachwyceni relacją artystki z babcią.

"Pani Edyto kocham panią za to co pani robi z babcią Tolką. Wspaniałą relacją. Myślę, że zafundowała pani swojej babci piękną jesień życia. Babcia Tolka jest z panią szczęśliwa."

"Uwielbiam te relacje oglądać"

Ważniejszy jest czas

Często piszemy o przepisach ze starych zeszytów czy też przekazanych przez babcie. Są bardzo cenne. Jednak jeszcze ważniejszy jest czas spędzony razem, także ten w kuchni, nawet podczas ucierania ciasta. Nie musi to być nic wymyślnego. Edyta postawiła na biszkopt z porzeczkami prosto z krzaczka z babcinego ogródka. Tego smaku nie znajdzie się w najdroższej cukierni. Edyta nie podała przepisu, ale biszkopt z porzeczkami to nic trudnego. Upieczcie koniecznie z mamą lub babcią. Najlepiej już w najbliższy weekend.

Ciasto biszkoptowe z porzeczkami

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g cukru,
  • 70 ml oleju roślinnego,
  • 400 g czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać bardzo puszysta i jasna masa.
  2. Do masy wlewaj powoli olej, a potem zacznij dodawać przesianą mąkę. Wsypuj ją stopniowo, jednocześnie delikatnie i powoli mieszaj masę szpatułką.
  3. Połowę ciasta wlej do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rozłóż osuszone i przebrane porzeczki. Zalej je pozostałym ciastem.
  5. Ciasto piecz w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku przez około 45-50 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także