Edyta Herbuś upiekła ciasto z babcią. Przydały się owoce prosto z krzaczka

Wspólne chwile w kuchni są niezapomniane. Jak miło upiec ciasto z mamą czy babcią... Na taki pomysł wpadła Edyta Herbuś. Odwiedziła swoją babcię Tolę i razem przygotowały deser z sezonowymi owocami. Wszystko to pokazała artystka na swoich mediach społecznościowych.

Edyta Herbuś ma świetny przepis od babci. Edyta Herbuś ma świetny przepis od babci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Canva
Dorota Gepert

Edyta Herbuś to tancerka, którą często kojarzymy z "Tańcem z gwiazdami". Od lat nie ma jej w tym programie, ale z tańcem jest wciąż związana. Występuje też w serialach i programach telewizyjnych. Artystkę śledzi na Instagramie 277 tysięcy osób. Ostatnio opublikowała tam uroczy filmik, na którym pokazała, jak piecze ciasto z babcią Tolą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Razem w kuchni

Edyta Herbuś pochodzi z Kielc, a jej ukochana babcia Tola mieszka wciąż w tym rejonie - w Hucie Nowej, w gminie Bieliny. Artystka często wspomina o niej w wywiadach, odwiedza, zabiera na wycieczki i premiery teatralne. Informuje swoich fanów o stanie jej zdrowia. Edyta jest niezwykle związana z babcią. I choć można zarzucić, że na Instagramie wiele jest "na pokaz" w tym przypadku nie ma o tym mowy. To świetna inspiracja, by pomyśleć o swoich najbliższych, pobyć z nimi, a może coś razem ugotować.

Pod postem Edyty ukazało się mnóstwo komentarzy. Fani są zachwyceni relacją artystki z babcią.

"Pani Edyto kocham panią za to co pani robi z babcią Tolką. Wspaniałą relacją. Myślę, że zafundowała pani swojej babci piękną jesień życia. Babcia Tolka jest z panią szczęśliwa."

"Uwielbiam te relacje oglądać"

Ważniejszy jest czas

Często piszemy o przepisach ze starych zeszytów czy też przekazanych przez babcie. Są bardzo cenne. Jednak jeszcze ważniejszy jest czas spędzony razem, także ten w kuchni, nawet podczas ucierania ciasta. Nie musi to być nic wymyślnego. Edyta postawiła na biszkopt z porzeczkami prosto z krzaczka z babcinego ogródka. Tego smaku nie znajdzie się w najdroższej cukierni. Edyta nie podała przepisu, ale biszkopt z porzeczkami to nic trudnego. Upieczcie koniecznie z mamą lub babcią. Najlepiej już w najbliższy weekend.

Ciasto biszkoptowe z porzeczkami

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g cukru,
  • 70 ml oleju roślinnego,
  • 400 g czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać bardzo puszysta i jasna masa.
  2. Do masy wlewaj powoli olej, a potem zacznij dodawać przesianą mąkę. Wsypuj ją stopniowo, jednocześnie delikatnie i powoli mieszaj masę szpatułką.
  3. Połowę ciasta wlej do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rozłóż osuszone i przebrane porzeczki. Zalej je pozostałym ciastem.
  5. Ciasto piecz w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku przez około 45-50 minut.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne