Dodałam do tarty zamiast mascarpone. Teściowa długo zastanawiała się, co zmieniłam, że jest tak pyszna

Ten deser ma wszystko, co kochają łasuchy - obłędnie kruche ciasto, kremowy ser i aromatyczne jagody. Czy to może się nie udać? Nie ma szans. Zrób go jak najszybciej, bo jeszcze będziesz chciała go nie raz powtórzyć w tym sezonie.

Pyszna tarta z borówkami i serkiem ricottaPyszna tarta z borówkami i serkiem ricotta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HandmadePictures
Dorota Gepert

Czy trzeba spieszyć się z jagodowymi wypiekami? Normalnie sezon na te leśne owoce trwa nawet do września, ale już pojawiły się pogłoski, że w tym roku może być znacznie krótszy. Dlatego nie ma co odkładać na później jagodowych rarytasów.

Potrzebne schładzanie

Rarytas - tak właśnie bez wątpienia można nazwać ten wypiek. Wszystko tu smakuje obłędnie. Zaczyna się od kruchego ciasta. Wymaga ono dobrego schładzania, dlatego przygotowanie tarty dobrze jest zaplanować. Najlepiej schładzać je nawet przez 24 godziny w lodówce, a absolutne minimum to godzina. Masło i jajka muszą być również zimne, wprost z lodówki. Dzięki temu ciasto będzie kruche nie tylko z nazwy. Ten rodzaj ciasta nie lubi też długiego wyrabiania. Wystarczy rozdrobnić mąkę i masło na okruchy, potem dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Włosi go uwielbiają

Drugi ważny element tego deseru to włoski ser, w którym zatopione są jagody. W Italii często używa się go do słodkich wypieków, u nas nie zrobił takiej kariery jak mascarpone. Chodzi o ricottę, która ma delikatny, kremowy smak i nie należy do bardzo kalorycznych serów. Pochodzi z Sycylii, gdzie tradycyjnie jest produkowana z serwatki mleka bawolego oraz z serwatki mleka owczego. Oba jej rodzaje zostały wpisane na listę produktów chronionej nazwy pochodzenia.

Ricottę w kuchni można wykorzystywać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Ten miękki, słodkawy ser idealnie nadaje się do sosów, bo ma kremową konsystencję. Sprawdza się także do pizzy, makaronów, sałatek, farszy. W deserach również ma ważną pozycję. Podobnie jak nasz twaróg, ricotta nadaje się do serników. Jednak także jako nadzienie do tarty w połączeniu z leśnymi owocami, na pewno podbije twoje kubki smakowe. Delikatna, kremowa ricotta z mocnym jagodowym akcentem to obłędny deser.

Tarta z jagodami i ricottą

Składniki:

Na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • małe jajko
  • łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 250 g sera ricotta
  • 2 małe jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g świeżych lub mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy, dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Zlep je w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tatrę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tatrę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw tartę na 15 minut.
  4. Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Potem wyjmij ją z piekarnika i wystudź.
  5. Przygotuj nadzienie: zmiksuj jajka z ricottą, cukrem waniliowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Potem dodaj świeże jagody i delikatnie wymieszaj.
  6. Nadzienie z ricotty rozłóż na podpieczonym kruchym cieście.
  7. Piecz tartę w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób