Co zrobić, żeby owoce nie wypływały z jagodzianek? To mój ulubiony patent
Jagodzianki to smak lata i popisowy deser wielu gospodyń. Jeszcze ciepłe, pulchniutkie bułeczki wypełnione brudzącym dłonie jagodowym nadzieniem skradły serca milionów. Jeśli pieczesz jagodzianki samodzielnie, wiesz, jak trudno "okiełznać" niesforne owoce. Zobacz, co zrobić, żeby nie wypływały z bułki.
16.07.2024 13:34
Nie wyobrażasz sobie lata bez pysznej jagodzianki domowej roboty? Przygotowanie idealnych bułeczek nie jest trudne, ale dobrze jest znać kilka trików, które pomogą uzyskać najlepszej jakości wypiek - pyszysty, z soczystym i pełnym smaku nadzieniem w środku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jagodzianki. Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek?
Jagodzianki, czyli uwielbiane bułki z nadzieniem z jagód (czyli borówek czarnych), nie są wypiekami wymagającymi, ale warto zapoznać się z kilkoma zasadami. Po pierwsze jagody należy bardzo dokładnie umyć. Nie tylko dlatego, by pozbyć się zanieczyszczeń, takich jak gałązki, ale też różnych drobnoustrojów (o tym pisaliśmy tutaj). Najlepiej najpierw dobrze jest zalać jagody dużą ilością wody, wtedy wszelkie paprochy wypłyną na górę. Następnie opłukaj jagody pod bieżącą wodą partiami, pod delikatnym strumieniem. Na końcu rozłóż je na ręczniku papierowym, by wyschły.
Następnym krokiem jest wymieszanie jagód z mąką ziemniaczaną (i opcjonalnie cukrem). Wystarczy je jedynie oprószyć i bardzo delikatnie wymieszać. To bardzo istotny zabieg, ponieważ mąka wchłonie wilgoć, dzięki czemu mniejsze jest ryzyko powstania zakalca. Ponadto mąka zagęści sok, który będzie wydzielał się z borówek podczas pieczenia, tworząc żel. Jagody więc nie będą wypływały z bułek.
Czy można robić jagodzianki z mrożonych jagód?
Wiele osób zastanawia się, czy pieczenie drożdżowych jagodzianek z zamrożonymi owocami w środku ma sens. Rozmrażające się pod wpływem ciepła jagody mogą negatywnie wpłynąć na finalny stan ciasta, prowadząc np. do powstania zakalca. Możesz uniknąć takiej wpadki. Z mrożonych jagód również można zrobić jagodzianki, wcześniej jednak dobrze jest je obtoczyć w mące ziemniaczanej, zupełnie jak w przypadku świeżych owoców. Wtedy nie musimy martwić się o nadmiar wypływających z borówek soków.
Jeśli natomiast wolisz dodać do drożdżówek rozmrożone owoce, pamiętaj, by rozmrażać je powoli w lodówce, a przed użyciem odcedzić z nadmiaru soku. Warto jednak mieć na względzie, że jagody tak potraktowane tracą soczystość i smak.