Co zrobić, żeby owoce nie wypływały z jagodzianek? To mój ulubiony patent

Jagodzianki to smak lata i popisowy deser wielu gospodyń. Jeszcze ciepłe, pulchniutkie bułeczki wypełnione brudzącym dłonie jagodowym nadzieniem skradły serca milionów. Jeśli pieczesz jagodzianki samodzielnie, wiesz, jak trudno "okiełznać" niesforne owoce. Zobacz, co zrobić, żeby nie wypływały z bułki.

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianekCo zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie wyobrażasz sobie lata bez pysznej jagodzianki domowej roboty? Przygotowanie idealnych bułeczek nie jest trudne, ale dobrze jest znać kilka trików, które pomogą uzyskać najlepszej jakości wypiek - pyszysty, z soczystym i pełnym smaku nadzieniem w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Jagodzianki. Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek?

Jagodzianki, czyli uwielbiane bułki z nadzieniem z jagód (czyli borówek czarnych), nie są wypiekami wymagającymi, ale warto zapoznać się z kilkoma zasadami. Po pierwsze jagody należy bardzo dokładnie umyć. Nie tylko dlatego, by pozbyć się zanieczyszczeń, takich jak gałązki, ale też różnych drobnoustrojów (o tym pisaliśmy tutaj). Najlepiej najpierw dobrze jest zalać jagody dużą ilością wody, wtedy wszelkie paprochy wypłyną na górę. Następnie opłukaj jagody pod bieżącą wodą partiami, pod delikatnym strumieniem. Na końcu rozłóż je na ręczniku papierowym, by wyschły.

Następnym krokiem jest wymieszanie jagód z mąką ziemniaczaną (i opcjonalnie cukrem). Wystarczy je jedynie oprószyć i bardzo delikatnie wymieszać. To bardzo istotny zabieg, ponieważ mąka wchłonie wilgoć, dzięki czemu mniejsze jest ryzyko powstania zakalca. Ponadto mąka zagęści sok, który będzie wydzielał się z borówek podczas pieczenia, tworząc żel. Jagody więc nie będą wypływały z bułek.

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianek?
Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z jagodzianek? © Pixabay

Czy można robić jagodzianki z mrożonych jagód?

Wiele osób zastanawia się, czy pieczenie drożdżowych jagodzianek z zamrożonymi owocami w środku ma sens. Rozmrażające się pod wpływem ciepła jagody mogą negatywnie wpłynąć na finalny stan ciasta, prowadząc np. do powstania zakalca. Możesz uniknąć takiej wpadki. Z mrożonych jagód również można zrobić jagodzianki, wcześniej jednak dobrze jest je obtoczyć w mące ziemniaczanej, zupełnie jak w przypadku świeżych owoców. Wtedy nie musimy martwić się o nadmiar wypływających z borówek soków.

Jeśli natomiast wolisz dodać do drożdżówek rozmrożone owoce, pamiętaj, by rozmrażać je powoli w lodówce, a przed użyciem odcedzić z nadmiaru soku. Warto jednak mieć na względzie, że jagody tak potraktowane tracą soczystość i smak.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇