Jesz jagody prosto z krzaczka? To może się źle skończyć

"Jesz owoce leśne, grzyby bez ich dokładnego umycia? Uważaj, możesz zarazić się bąblowicą" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. W sezonie na jagody warto przypomnieć, dlaczego tak ważne jest, by zwracać szczególną uwagę na higienę.

Zobacz, dlaczego nie powinno się jeść jagód prosto z krzaczka?Zobacz, dlaczego nie powinno się jeść jagód prosto z krzaczka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

A ty myjesz borówki inne owoce leśne, czy zjadasz je bezpośrednio z krzaczka? Dlaczego tak ważne jest mycie darów lasu, skoro przecież nie mamy tutaj do czynienia z pestycydami? Na małych owocach mogą znajdować się larwy groźnego tasiemca. Choroba, którą wywołuje, nazywa się bąblownicą. Nieleczona może prowadzić do poważnych powikłań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Bąblownica. Dlaczego nie powinno się jeść jagód prosto z krzaczka?

Przed bąblownicą ostrzega rokrocznie w okresie letnim Państwowa Inspekcja Sanitarna. To choroba, która przenosi się ze zwierząt na ludzi, a wywołuje ją niebezpieczny tasiemiec bąblowiec (Echinococcus granulosus lub Echinococcus multilocularis). Do największej liczby zachorowań dochodzi latem, kiedy pojawiają się owoce leśne.

Pod żadnym pozorem nie należy jeść jagód prosto z krzaczka. Można się bowiem zarazić groźną chorobą – bąblowicą. Nie znaczy to, że w ogóle nie powinniśmy zbierać jagód. Po prostu przed ich zjedzeniem trzeba je bardzo dokładnie umyć - ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Jaja tasiemca znajdują się w kale zarażonych zwierząt, m.in. lisów (a także wilków lub psów) i razem z nim trafiają na runo leśne, również na jagody. Ze względu na to, że zwierzęcy kał nie zostawia śladu ani zapachu, należy unikać podjadania jagód prosto z krzaka. Mimo że sprawiają wrażenie czystych, mogą na nich znajdować się jaja tasiemca. Te z kolei do organizmu człowieka mogą dostać się zarówno przez bliski kontakt z zarażonymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody.

Dlaczego warto myć jagody?
Dlaczego powinno się dokładnie myć jagody? © Adobe Stock

Bąblownica - rozwój choroby

Warto dodać, że w Polsce bąblowica jest chorobą rzadką, ale liczba zachorowań rośne. W 2021 roku odnotowano 26 przypadków, w 2022 roku – 46, a w 2023 roku – 65 zachorowań (ponadto wyniki mogą być zaniżone ze względu na długi okres wylęgania wynoszący nawet 15 lat). Niemniej warto mieć na uwadze, że to groźna choroba, gdy już wystąpi, może doprowadzić do bardzo ciężkich, długofalowych i często nieodwracalnych powikłań.

"Choroba rozwija się latami i dlatego jest trudna do zdiagnozowania. Jej objawem jest cysta (torbiel) zawierająca larwy. Kiedy cysta rośnie, naciska na narządy i powoduje bóle oraz zmiany przypominające nowotwór. Nieleczona, może nawet prowadzić do śmieci. Chirurgiczne usunięcie cysty z otaczającą tkanką zapewnia całkowite wyleczenie. Ważne jednak, żeby cysta została usunięta, zanim pęknie i pasożyty się nie rozprzestrzenią" - wskazuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Jak myć jagody i inne owoce, by uchronić się przed bąblowicą?

Co to znaczy, by myć jagody dokładnie? Wszyscy przecież dobrze wiemy, jak bardzo delikatne to owoce. Państwowa Inspekcja Sanitarna instruuje, że wystarczy ciepła woda i bieżący strumień. Istotne jest, by wypłukać owoce starannie. Jednak dotyczy to nie tylko jagód, ale też poziomek i innych owoców albo warzyw hodowanych na działce lub w przydomowym ogrodzie.

Wiele osób zadaje pytanie, czy bąblowiec ginie w niskiej temperaturze. Jak wskazuje Państwowa Inspekcja Sanitarna, jaja tego tasiemca są bardzo wytrzymałe. Okazuje się, że w temperaturze sięgającej (-27) st.C przeżywają niemal dwa miesiące. W temperaturze (-70) st. C są w stanie przetrwać nawet 96 godzin. Zamrażanie owoców nie przyniesie więc oczekiwanych skutków.

Źródło: gov.pl/web/wsse-warszawa/na-jagody-uwaga-bablowica2

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯