PrzepisCiastaBratowa zrobiła ciasto. Gdy babcia usłyszała jego nazwę, była oburzona

Bratowa zrobiła ciasto. Gdy babcia usłyszała jego nazwę, była oburzona

Ciasto proboszcz na pielgrzymce
Ciasto proboszcz na pielgrzymce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

19.07.2024 17:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co to za nazwa dla wypieku, innych nie było? Seniorka kręciła głową, ale gdy zjadła kawałek ciasta aż się uśmiechnęła. Kto by wpadł na to, że "proboszcz na pielgrzymce" to pyszny deser? Nie wiadomo skąd wzięła się nazwa i kto ją wymyślił, ale ciasto na pewno jest pyszne.

Zemsta teściowej, zad pawiana, Balladyna, salceson, dziad podlaski, pijana zakonnica... za tymi wszystkimi nazwami kryją się słodkie wypieki. Fantazji w świecie kulinarnym nie brakuje. Dlatego proboszcz na pielgrzymce wcale nie musi dziwić. Jedynie może tylko to, że nazwa jest zbyt długa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko dla strudzonych

Trudno zapomnieć o wypieku proboszcz na pielgrzymce. Co to może być za ciasto? Ma dość zdecydowany charakter i na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym. To po prostu pyszne, idealnie zbilansowane ciasto na lato.

Spód ciasta jest puszysty i wilgotny, bo do jego przygotowania używa się maślanki. Do jednej części masy dodaje się też kakao, co daje nowe walory smakowe. Do wypieku potrzebne są również wiśnie. W przepisie jest sugestia, by użyć tych z kompotu. To dobry pretekst, by wykorzystać zapasy z ubiegłego roku. Jednak w sezonie na wiśnie, który wciąż trwa, można też sięgnąć po świeże, soczyste owoce. Ten składnik doda świeżości, ale to jeszcze nie koniec. Jest jeszcze waniliowy krem i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie? Pewnie nawet proboszcz na pielgrzymce z przyjemnością by takiego ciasta spróbował.

Ciasto proboszcz na pielgrzymce

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 350 g cukru, 
  • 300 ml maślanki, 
  • 350 g świeżych wiśni lub z kompotu, bez pestek,  
  • 4 białka, 
  • 100 g masła, 
  • 50 g kakao w proszku, 
  • łyżka mleka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • pół łyżeczki soli. 

Na krem: 

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 150 g cukru pudru, 
  • 50 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 jajka, 
  • 250 ml mleka, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli. 

Na polewę czekoladową:

Składniki:

  • 150 g ciemnej czekolady,
  • 75 ml śmietanki 36 proc., 
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kremu. W małej miseczce wymieszaj połowę cukru ze skrobią. W rondelku wymieszaj pozostały cukier z mlekiem. Podgrzewaj mieszaninę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zagotuje.
  2. Jajka utrzyj z mieszanką cukru i skrobi do uzyskania gładkiej masy. Cały czas ubijając, wlej powoli 1/4 gorącego mleka. Wymieszaj i wlej pozostały płyn.
  3. Przelej całość z powrotem do garnka i postaw na średnim ogniu. Gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając trzepaczką. Zdejmij masę z ognia i wymieszaj z masłem. Krem przenieś do innej miski i przykryj ją szczelnie folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni. Dokładnie wystudź. 
  4. Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce utrzyj masło, potem dodaj cukier i wanilię. Cały czas ucierając dodawaj po jednym białku.
  5. Miksując na niskich obrotach dodaj połowę mąki, a następnie połowę maślanki. Dobrze wymieszaj. Powtórz czynność do wykończenia składników. 
  6. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Wyłóż jasne ciasto do tortownicy, formując je w góry i doliny. Następnie wyłóż warstwowo ciemne ciasto. Na wierzchu rozłóż wiśnie (te z kompotu powinny być osuszone).
  7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź.
  8. Czas na polewę. Śmietanę podgrzej, ale nie gotuj. Pokruszoną czekoladę włóż do szklanek miseczki. Zalej ją gorącą śmietanką i odłóż na 3 minuty. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Studź przez kilkanaście minut. 
  9. Składanie. Na zimnym cieście rozsmaruj warstwę kremu. Na wierzchu wylej zimną masę czekoladową.
  10. Ciasto Proboszcz na pielgrzymce wstaw do lodówki na kilka godzin, polewa powinna zastygnąć.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także