Kruche ciasteczka jak u cioci na imieninach. Do masy zawsze dodaję 1 składnik

Zanim sklepowe półki wypełniły rozmaite gotowe łakocie, w większości polskich domów ciasteczka piekło się regularnie. Kultowe orzeszki, baletki czy amoniaczki były najlepszym dodatkiem do herbaty. I do tej listy dopisuję ciasteczka z przepisu mojej cioci. Kruche dzięki jednemu dodatkowi do masy i obowiązkowo posypane grubym cukrem.

Ciasteczka z cukrem na kwaśnej śmietanieCiasteczka z cukrem na kwaśnej śmietanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Domowe ciastka są o niebo smaczniejsze niż gotowe paczkowane wyroby. Często z jednej masy na kruche ciasto mozna przygotować zarówno ciasteczka wycinane foremkami, jak i z maszynki. Dekorowane i takie saute. Robi się je błyskawicznie, a piecze jeszcze szybciej. Minusy? Można się zdecydowanie zapomnieć w trakcie ich jedzenia. Kruchość zawdzięczają jednemu dodatkowi z lodówki.

Kwaśna śmietana w ciasteczkach

Tak jak przekazała mi w swoim "tajemnym" przepisie ciocia, tak i ja zawsze do masy na kruche ciasteczka z cukrem dodaję porcję kwaśnej śmietany. Najlepsza będzie taka swojska, prosto od gospodyni, ale jeśli nie masz do takiej dostępu, wybierz dobrej jakości śmietanę 18 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne ciasteczka pistacjowe. Idealnie skomponują się z popołudniową kawką

Przepis na ciasteczka z cukrem

Śmietana nie musi być w temperaturze pokojowej, bo łączy się m.in. z zimnym masłem. Ważne jest, aby masę zagniatać dość sprawnie. Moja ciocia zawsze robiła to ręcznie, ale ja czasem ułatwiam sobie zadanie, wykorzystując robot planetarny.

Składniki:

  • 150 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 50 g grubego cukru,
  • 1 białko.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę lub do misy robota przesiej mąkę, wsyp cukier waniliowy. Dodaj żółtko, pokrojone w kostkę masło i śmietanę.
  2. Zagnieć masę, owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Ciasto rozwałkuj na ok. pół centymetra grubości, najlepiej na podsypanej niewielką ilości mąki stolnicy.
  4. Wykrój ciasteczka, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem, posyp grubym cukrem.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200°C przez ok. 20 minut. Studź na kratce.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia