PrzepisProste przepisyKruche ciasteczka jak u cioci na imieninach. Do masy zawsze dodaję 1 składnik

Kruche ciasteczka jak u cioci na imieninach. Do masy zawsze dodaję 1 składnik

Ciasteczka z cukrem na kwaśnej śmietanie
Ciasteczka z cukrem na kwaśnej śmietanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

04.08.2024 07:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zanim sklepowe półki wypełniły rozmaite gotowe łakocie, w większości polskich domów ciasteczka piekło się regularnie. Kultowe orzeszki, baletki czy amoniaczki były najlepszym dodatkiem do herbaty. I do tej listy dopisuję ciasteczka z przepisu mojej cioci. Kruche dzięki jednemu dodatkowi do masy i obowiązkowo posypane grubym cukrem.

Domowe ciastka są o niebo smaczniejsze niż gotowe paczkowane wyroby. Często z jednej masy na kruche ciasto mozna przygotować zarówno ciasteczka wycinane foremkami, jak i z maszynki. Dekorowane i takie saute. Robi się je błyskawicznie, a piecze jeszcze szybciej. Minusy? Można się zdecydowanie zapomnieć w trakcie ich jedzenia. Kruchość zawdzięczają jednemu dodatkowi z lodówki.

Kwaśna śmietana w ciasteczkach

Tak jak przekazała mi w swoim "tajemnym" przepisie ciocia, tak i ja zawsze do masy na kruche ciasteczka z cukrem dodaję porcję kwaśnej śmietany. Najlepsza będzie taka swojska, prosto od gospodyni, ale jeśli nie masz do takiej dostępu, wybierz dobrej jakości śmietanę 18 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasteczka z cukrem

Śmietana nie musi być w temperaturze pokojowej, bo łączy się m.in. z zimnym masłem. Ważne jest, aby masę zagniatać dość sprawnie. Moja ciocia zawsze robiła to ręcznie, ale ja czasem ułatwiam sobie zadanie, wykorzystując robot planetarny.

Składniki:

  • 150 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 50 g grubego cukru,
  • 1 białko.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę lub do misy robota przesiej mąkę, wsyp cukier waniliowy. Dodaj żółtko, pokrojone w kostkę masło i śmietanę.
  2. Zagnieć masę, owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
  3. Ciasto rozwałkuj na ok. pół centymetra grubości, najlepiej na podsypanej niewielką ilości mąki stolnicy.
  4. Wykrój ciasteczka, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem, posyp grubym cukrem.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200°C przez ok. 20 minut. Studź na kratce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także