PrzepisCiastkaPrzepis na te ciasteczka wzięłam z zeszytu babci. Smak mojego dzieciństwa

Przepis na te ciasteczka wzięłam z zeszytu babci. Smak mojego dzieciństwa

Ciasteczka z marmoladą - Pyszności
Ciasteczka z marmoladą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radomir Tarasov

05.03.2024 12:00, aktual.: 15.03.2024 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Moja babcia piekła dziesiątki tych ciasteczek. Znikały w mgnieniu oka - małe, kruche ciastka z marmoladą smakują po prostu nieziemsko. Już nigdy nie sięgniesz po sklepowe gotowce.

Domowe kruche ciasteczka z marmoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste, a zajmuje tylko pół godziny. Kruche, maślane i przepyszne ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z marmoladą

Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a całość wychodzi taniej niż ze sklepu. Kruche, maślane i przepyszne ciasteczka to gwarancja pustych talerzyków po podwieczorku. Moja babcia piekła je niemal w każdy weekend, gdy zjeżdżały się do niej wnuki.

Ciasteczka z marmoladą - Pyszności
Ciasteczka z marmoladą - Pyszności© Canva | GMVozd

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • marmolada lub dżem.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasny puch.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ucierając, aż masa stanie się puszysta.
  3. Dodawaj po jednym żółtku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
  4. Wlej ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, miksując na niskich obrotach.
  7. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  8. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką.
  9. Wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
  10. Na środek każdego ciasteczka nałóż odrobinę marmolady lub dżemu.
  11. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
  12. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciasteczka do ostygnięcia.

Kruche ciasteczka z marmoladą najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku lub metalowej puszce. Pomoże to zachować ich kruchość i pyszny smak. Są jednak tak smaczne, że nie będą w niej przebywały za długo. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl