Przepis na te ciasteczka wzięłam z zeszytu babci. Smak mojego dzieciństwa

Moja babcia piekła dziesiątki tych ciasteczek. Znikały w mgnieniu oka - małe, kruche ciastka z marmoladą smakują po prostu nieziemsko. Już nigdy nie sięgniesz po sklepowe gotowce.

Ciasteczka z marmoladą - PysznościCiasteczka z marmoladą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radomir Tarasov
Ewa Malinowska

Domowe kruche ciasteczka z marmoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste, a zajmuje tylko pół godziny. Kruche, maślane i przepyszne ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Kruche ciasteczka z marmoladą

Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a całość wychodzi taniej niż ze sklepu. Kruche, maślane i przepyszne ciasteczka to gwarancja pustych talerzyków po podwieczorku. Moja babcia piekła je niemal w każdy weekend, gdy zjeżdżały się do niej wnuki.

Ciasteczka z marmoladą - Pyszności
Ciasteczka z marmoladą - Pyszności © Canva | GMVozd

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • marmolada lub dżem.

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasny puch.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ucierając, aż masa stanie się puszysta.
  3. Dodawaj po jednym żółtku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
  4. Wlej ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, miksując na niskich obrotach.
  7. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
  8. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką.
  9. Wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
  10. Na środek każdego ciasteczka nałóż odrobinę marmolady lub dżemu.
  11. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się rumienić.
  12. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciasteczka do ostygnięcia.

Kruche ciasteczka z marmoladą najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku lub metalowej puszce. Pomoże to zachować ich kruchość i pyszny smak. Są jednak tak smaczne, że nie będą w niej przebywały za długo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości