Najsłynniejsze kobiece ciasteczka. Mają uroczą nazwę i są proste w przygotowaniu
Magdalenki to delikatne, maślane ciasteczka, przygotowane na bazie jajek, cukru, mąki i masła. Tradycyjnie wypiekane są w specjalnych formach, które nadają im kształt muszelek. Historia ich pochodzenia nie jest do końca jasna, ale pewne jest to, że niezwykle trudno się od nich oderwać.
28.02.2024 18:49
Magdalenki znajdziemy dzisiaj w piekarniach i supermarketach nie tylko we Francji, ale również w wielu innych krajach. Stały się popularnym przysmakiem, który jest chętnie wybierany zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty, jak i lekki deser na zakończenie posiłku. Magdalenki doskonale sprawdzą się również podczas świętowania Dnia Kobiet.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magdalenka - ciastko będące ważnym elementem kultury
Powszechnie uważa się, że korzenie magdalenek sięgają XVIII wieku. Wtedy to, według dostępnych źródeł, po raz pierwszy przygotowano je w mieście Commercy, położonym w północno-wschodniej części Francji. Legenda głosi, że nazwa ciastek pochodzi od imienia młodej dziewczyny - Madeleine Paulmier. To właśnie ona, w roku 1755, miała podać te ciastka księciu Lotaryngii.
W latach dwudziestych XX wieku francuski pisarz Marcel Proust w swojej autobiograficznej powieści "À la Recherche du Temps Perdu" (Wspomnienie rzeczy przeszłych), opisał swoje doświadczenia związane z jedzeniem ciastek Madeleine. Proust pisał o tym, jak zjadł magdalenkę maczaną w herbacie i jak smak oraz zapach tego ciastka przywołały wspomnienia z jego dzieciństwa. Dzisiaj w kulturze francuskiej określenie "zjeść magdalenkę Prousta" oznacza przypomnieć sobie jakieś wydarzenie z przeszłości.
Ciastka Madeleine są tak głęboko zakorzenione we francuskiej kulturze i życiu codziennym, że w 2006 roku zostały wybrane do reprezentowania Francji podczas obchodów Dnia Europy.
Francuskie magdalenki. Przepis
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- łyżka mleka,
- 50 g masła,
- 65 g cukru,
- łyżeczka miodu,
- skórka z cytryny,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść na wolnym ogniu, a następnie odstaw, by ostygło.
- Jajka i cukier utrzyj, aż cukier się rozpuści. Dodaj miód, mleko, skórkę oraz sok z cytryny i mieszaj całość do połączenia składników.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj ostudzone masło roztopione i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową masę przełóż do worka cukierniczego (możesz też użyć łyżki do wykładania ciasta).
- Piekarnika rozgrzej do 180 st. C.
- Formę na ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto porcjami wyłóż na formę.
- W piekarniku zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz ciasteczka ok. 15-20 minut.
- Gotowe magdalenki studź na kracie.