Najsłynniejsze kobiece ciasteczka. Mają uroczą nazwę i są proste w przygotowaniu

Magdalenki to delikatne, maślane ciasteczka, przygotowane na bazie jajek, cukru, mąki i masła. Tradycyjnie wypiekane są w specjalnych formach, które nadają im kształt muszelek. Historia ich pochodzenia nie jest do końca jasna, ale pewne jest to, że niezwykle trudno się od nich oderwać.

Magdalenki wypieka się w specjalnych foremkachMagdalenki wypieka się w specjalnych foremkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magdalenki znajdziemy dzisiaj w piekarniach i supermarketach nie tylko we Francji, ale również w wielu innych krajach. Stały się popularnym przysmakiem, który jest chętnie wybierany zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty, jak i lekki deser na zakończenie posiłku. Magdalenki doskonale sprawdzą się również podczas świętowania Dnia Kobiet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Magdalenka - ciastko będące ważnym elementem kultury

Powszechnie uważa się, że korzenie magdalenek sięgają XVIII wieku. Wtedy to, według dostępnych źródeł, po raz pierwszy przygotowano je w mieście Commercy, położonym w północno-wschodniej części Francji. Legenda głosi, że nazwa ciastek pochodzi od imienia młodej dziewczyny - Madeleine Paulmier. To właśnie ona, w roku 1755, miała podać te ciastka księciu Lotaryngii.

W latach dwudziestych XX wieku francuski pisarz Marcel Proust w swojej autobiograficznej powieści "À la Recherche du Temps Perdu" (Wspomnienie rzeczy przeszłych), opisał swoje doświadczenia związane z jedzeniem ciastek Madeleine. Proust pisał o tym, jak zjadł magdalenkę maczaną w herbacie i jak smak oraz zapach tego ciastka przywołały wspomnienia z jego dzieciństwa. Dzisiaj w kulturze francuskiej określenie "zjeść magdalenkę Prousta" oznacza przypomnieć sobie jakieś wydarzenie z przeszłości.

Ciastka Madeleine są tak głęboko zakorzenione we francuskiej kulturze i życiu codziennym, że w 2006 roku zostały wybrane do reprezentowania Francji podczas obchodów Dnia Europy.

Magdalenki wypieka się w specjalnych blachach
Magdalenki wypieka się w specjalnych blachach © Adobe Stock

Francuskie magdalenki. Przepis

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka mleka,
  • 50 g masła,
  • 65 g cukru,
  • łyżeczka miodu,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, a następnie odstaw, by ostygło.
  2. Jajka i cukier utrzyj, aż cukier się rozpuści. Dodaj miód, mleko, skórkę oraz sok z cytryny i mieszaj całość do połączenia składników.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj ostudzone masło roztopione i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego (możesz też użyć łyżki do wykładania ciasta).
  6. Piekarnika rozgrzej do 180 st. C.
  7. Formę na ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto porcjami wyłóż na formę.
  8. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz ciasteczka ok. 15-20 minut.
  9. Gotowe magdalenki studź na kracie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo