Najsłynniejsze kobiece ciasteczka. Mają uroczą nazwę i są proste w przygotowaniu

Magdalenki to delikatne, maślane ciasteczka, przygotowane na bazie jajek, cukru, mąki i masła. Tradycyjnie wypiekane są w specjalnych formach, które nadają im kształt muszelek. Historia ich pochodzenia nie jest do końca jasna, ale pewne jest to, że niezwykle trudno się od nich oderwać.

Magdalenki wypieka się w specjalnych foremkachMagdalenki wypieka się w specjalnych foremkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magdalenki znajdziemy dzisiaj w piekarniach i supermarketach nie tylko we Francji, ale również w wielu innych krajach. Stały się popularnym przysmakiem, który jest chętnie wybierany zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty, jak i lekki deser na zakończenie posiłku. Magdalenki doskonale sprawdzą się również podczas świętowania Dnia Kobiet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Magdalenka - ciastko będące ważnym elementem kultury

Powszechnie uważa się, że korzenie magdalenek sięgają XVIII wieku. Wtedy to, według dostępnych źródeł, po raz pierwszy przygotowano je w mieście Commercy, położonym w północno-wschodniej części Francji. Legenda głosi, że nazwa ciastek pochodzi od imienia młodej dziewczyny - Madeleine Paulmier. To właśnie ona, w roku 1755, miała podać te ciastka księciu Lotaryngii.

W latach dwudziestych XX wieku francuski pisarz Marcel Proust w swojej autobiograficznej powieści "À la Recherche du Temps Perdu" (Wspomnienie rzeczy przeszłych), opisał swoje doświadczenia związane z jedzeniem ciastek Madeleine. Proust pisał o tym, jak zjadł magdalenkę maczaną w herbacie i jak smak oraz zapach tego ciastka przywołały wspomnienia z jego dzieciństwa. Dzisiaj w kulturze francuskiej określenie "zjeść magdalenkę Prousta" oznacza przypomnieć sobie jakieś wydarzenie z przeszłości.

Ciastka Madeleine są tak głęboko zakorzenione we francuskiej kulturze i życiu codziennym, że w 2006 roku zostały wybrane do reprezentowania Francji podczas obchodów Dnia Europy.

Magdalenki wypieka się w specjalnych blachach
Magdalenki wypieka się w specjalnych blachach © Adobe Stock

Francuskie magdalenki. Przepis

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka mleka,
  • 50 g masła,
  • 65 g cukru,
  • łyżeczka miodu,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, a następnie odstaw, by ostygło.
  2. Jajka i cukier utrzyj, aż cukier się rozpuści. Dodaj miód, mleko, skórkę oraz sok z cytryny i mieszaj całość do połączenia składników.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj ostudzone masło roztopione i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego (możesz też użyć łyżki do wykładania ciasta).
  6. Piekarnika rozgrzej do 180 st. C.
  7. Formę na ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto porcjami wyłóż na formę.
  8. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz ciasteczka ok. 15-20 minut.
  9. Gotowe magdalenki studź na kracie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥