Najsłynniejsze kobiece ciasteczka. Mają uroczą nazwę i są proste w przygotowaniu

Magdalenki to delikatne, maślane ciasteczka, przygotowane na bazie jajek, cukru, mąki i masła. Tradycyjnie wypiekane są w specjalnych formach, które nadają im kształt muszelek. Historia ich pochodzenia nie jest do końca jasna, ale pewne jest to, że niezwykle trudno się od nich oderwać.

Magdalenki wypieka się w specjalnych foremkachMagdalenki wypieka się w specjalnych foremkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magdalenki znajdziemy dzisiaj w piekarniach i supermarketach nie tylko we Francji, ale również w wielu innych krajach. Stały się popularnym przysmakiem, który jest chętnie wybierany zarówno jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty, jak i lekki deser na zakończenie posiłku. Magdalenki doskonale sprawdzą się również podczas świętowania Dnia Kobiet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Magdalenka - ciastko będące ważnym elementem kultury

Powszechnie uważa się, że korzenie magdalenek sięgają XVIII wieku. Wtedy to, według dostępnych źródeł, po raz pierwszy przygotowano je w mieście Commercy, położonym w północno-wschodniej części Francji. Legenda głosi, że nazwa ciastek pochodzi od imienia młodej dziewczyny - Madeleine Paulmier. To właśnie ona, w roku 1755, miała podać te ciastka księciu Lotaryngii.

W latach dwudziestych XX wieku francuski pisarz Marcel Proust w swojej autobiograficznej powieści "À la Recherche du Temps Perdu" (Wspomnienie rzeczy przeszłych), opisał swoje doświadczenia związane z jedzeniem ciastek Madeleine. Proust pisał o tym, jak zjadł magdalenkę maczaną w herbacie i jak smak oraz zapach tego ciastka przywołały wspomnienia z jego dzieciństwa. Dzisiaj w kulturze francuskiej określenie "zjeść magdalenkę Prousta" oznacza przypomnieć sobie jakieś wydarzenie z przeszłości.

Ciastka Madeleine są tak głęboko zakorzenione we francuskiej kulturze i życiu codziennym, że w 2006 roku zostały wybrane do reprezentowania Francji podczas obchodów Dnia Europy.

Magdalenki wypieka się w specjalnych blachach
Magdalenki wypieka się w specjalnych blachach © Adobe Stock

Francuskie magdalenki. Przepis

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka mleka,
  • 50 g masła,
  • 65 g cukru,
  • łyżeczka miodu,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, a następnie odstaw, by ostygło.
  2. Jajka i cukier utrzyj, aż cukier się rozpuści. Dodaj miód, mleko, skórkę oraz sok z cytryny i mieszaj całość do połączenia składników.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj ostudzone masło roztopione i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego (możesz też użyć łyżki do wykładania ciasta).
  6. Piekarnika rozgrzej do 180 st. C.
  7. Formę na ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto porcjami wyłóż na formę.
  8. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz ciasteczka ok. 15-20 minut.
  9. Gotowe magdalenki studź na kracie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste