Chrupiące domowe ciasteczka. Od razu upiecz podwójną porcję

Kiedy temperatura za oknem nie zachwyca, to właśnie słodkie przekąski, takie jak ciasteczka, są tym, co dodaje nam energii i poprawia nastrój. Te domowe wypieki nie tylko smakują wyśmienicie, ale są również zdrowszym wyborem w porównaniu do słodyczy kupowanych w sklepach, które często są pełne sztucznych dodatków i konserwantów.

Ciasteczka orzechoweCiasteczka orzechowe
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Przygotowywanie tych słodkości w domu to nie tylko sposób na zdrowsze jedzenie, ale również na spędzenie miło czasu. Znalezienie odpowiedniego przepisu, mieszanie składników, pieczenie, a potem delektowanie się efektem - wszystko to przynosi naprawdę wiele przyjemności. Co więcej, efekty naszej pracy w kuchni potrafią przerosnąć najśmielsze oczekiwania. Możemy być zaskoczeni, jak pyszne potrafią być nasze domowe wypieki!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Ciasteczka orzechowe – przepis

Składniki:

  • 110 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g zimnego masła
  • 240 g mąki orkiszowej + do podsypania
  • 50 g mielonego na puder ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj mąkę, ksylitol i zmielone orzechy. Składniki rozetrzyj w palcach i szybko zagnieć w kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjmij ciasto i podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałek, podsypując delikatnie mąką. Wałeczek delikatnie uklep na płasko na wysokość pół centymetra i potnij na małe ciasteczka.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby