Chrupiące domowe ciasteczka. Od razu upiecz podwójną porcję

Kiedy temperatura za oknem nie zachwyca, to właśnie słodkie przekąski, takie jak ciasteczka, są tym, co dodaje nam energii i poprawia nastrój. Te domowe wypieki nie tylko smakują wyśmienicie, ale są również zdrowszym wyborem w porównaniu do słodyczy kupowanych w sklepach, które często są pełne sztucznych dodatków i konserwantów.

Ciasteczka orzechoweCiasteczka orzechowe
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Przygotowywanie tych słodkości w domu to nie tylko sposób na zdrowsze jedzenie, ale również na spędzenie miło czasu. Znalezienie odpowiedniego przepisu, mieszanie składników, pieczenie, a potem delektowanie się efektem - wszystko to przynosi naprawdę wiele przyjemności. Co więcej, efekty naszej pracy w kuchni potrafią przerosnąć najśmielsze oczekiwania. Możemy być zaskoczeni, jak pyszne potrafią być nasze domowe wypieki!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Ciasteczka orzechowe – przepis

Składniki:

  • 110 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g zimnego masła
  • 240 g mąki orkiszowej + do podsypania
  • 50 g mielonego na puder ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj mąkę, ksylitol i zmielone orzechy. Składniki rozetrzyj w palcach i szybko zagnieć w kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjmij ciasto i podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałek, podsypując delikatnie mąką. Wałeczek delikatnie uklep na płasko na wysokość pół centymetra i potnij na małe ciasteczka.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki