PrzepisCiastkaChrupiące domowe ciasteczka. Od razu upiecz podwójną porcję

Chrupiące domowe ciasteczka. Od razu upiecz podwójną porcję

Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Kiedy temperatura za oknem nie zachwyca, to właśnie słodkie przekąski, takie jak ciasteczka, są tym, co dodaje nam energii i poprawia nastrój. Te domowe wypieki nie tylko smakują wyśmienicie, ale są również zdrowszym wyborem w porównaniu do słodyczy kupowanych w sklepach, które często są pełne sztucznych dodatków i konserwantów.

Przygotowywanie tych słodkości w domu to nie tylko sposób na zdrowsze jedzenie, ale również na spędzenie miło czasu. Znalezienie odpowiedniego przepisu, mieszanie składników, pieczenie, a potem delektowanie się efektem - wszystko to przynosi naprawdę wiele przyjemności. Co więcej, efekty naszej pracy w kuchni potrafią przerosnąć najśmielsze oczekiwania. Możemy być zaskoczeni, jak pyszne potrafią być nasze domowe wypieki!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka orzechowe – przepis

Składniki:

  • 110 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g zimnego masła
  • 240 g mąki orkiszowej + do podsypania
  • 50 g mielonego na puder ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj mąkę, ksylitol i zmielone orzechy. Składniki rozetrzyj w palcach i szybko zagnieć w kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjmij ciasto i podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałek, podsypując delikatnie mąką. Wałeczek delikatnie uklep na płasko na wysokość pół centymetra i potnij na małe ciasteczka.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także