Chrupiące domowe ciasteczka. Od razu upiecz podwójną porcję
17.02.2024 19:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy temperatura za oknem nie zachwyca, to właśnie słodkie przekąski, takie jak ciasteczka, są tym, co dodaje nam energii i poprawia nastrój. Te domowe wypieki nie tylko smakują wyśmienicie, ale są również zdrowszym wyborem w porównaniu do słodyczy kupowanych w sklepach, które często są pełne sztucznych dodatków i konserwantów.
Przygotowywanie tych słodkości w domu to nie tylko sposób na zdrowsze jedzenie, ale również na spędzenie miło czasu. Znalezienie odpowiedniego przepisu, mieszanie składników, pieczenie, a potem delektowanie się efektem - wszystko to przynosi naprawdę wiele przyjemności. Co więcej, efekty naszej pracy w kuchni potrafią przerosnąć najśmielsze oczekiwania. Możemy być zaskoczeni, jak pyszne potrafią być nasze domowe wypieki!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka orzechowe – przepis
Składniki:
- 110 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 200 g zimnego masła
- 240 g mąki orkiszowej + do podsypania
- 50 g mielonego na puder ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Masło pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj mąkę, ksylitol i zmielone orzechy. Składniki rozetrzyj w palcach i szybko zagnieć w kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij ciasto i podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałek, podsypując delikatnie mąką. Wałeczek delikatnie uklep na płasko na wysokość pół centymetra i potnij na małe ciasteczka.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut do zrumienienia.
Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"