Rozpływają się w ustach. Ciasteczka jak z przepisu prababci

Szukasz prostego przepisu na pyszne ciasteczka, które rozpływają się w ustach? Sięgnij po recepturę prababci na kruche ciasteczka maślane. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe i szybkie, a smak zachwyci każdego.

Rozpływają się w ustach. Ciasteczka jak z przepisu prababciRozpływają się w ustach. Ciasteczka jak z przepisu prababci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Rozpływają się w ustach, pełne domowego ciepła i nuty nostalgii - tak można opisać maślane ciasteczka, których smak przenosi nas w magiczne czasy dzieciństwa. Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy - niezapomniany. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków i aromatów. Poznajcie sekrety ich przygotowania i sprawdźcie, dlaczego te małe wypieki zasługują na szczególne wyróżnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Kruche ciasteczka maślane: Rozpływają się w ustach jak za dawnych lat

Kruche ciasteczka maślane to kwintesencja tradycyjnego cukiernictwa. Ich sekret tkwi w prostocie składników i sposobie przygotowania. Wystarczy mąka, cukier puder, żółtko i masło, aby stworzyć pyszne ciasto, które zachwyca kruchością i delikatnym smakiem.

Przepis na kruche ciasteczka maślane

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 90 g cukru pudru,
  • 1 żółtko, zimne,
  • 190 g masła, zimnego.

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój na małe kawałki.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i żółtko.
  3. Dodaj masło i zagnieć ciasto na jednolitą masę.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  5. Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm.
  6. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty foremką i układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół) przez około 10 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią.
  8. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub migdałowego.
  • Ciasteczka możesz posypać cynamonem lub cukrem trzcinowym przed pieczeniem.
  • Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do 2 tygodni.

Kruche ciasteczka maślane to idealny sposób na słodki poczęstunek dla całej rodziny. Prosty przepis, łatwość wykonania i niepowtarzalny smak sprawiają, że z pewnością staną się one ulubioną pozycją w twojej książce kucharskiej.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości