PrzepisAnia Lewandowska robi kopytka bez ziemniaków. Gospodynie łapią się za głowę

Ania Lewandowska robi kopytka bez ziemniaków. Gospodynie łapią się za głowę

Kopytka Ani Lewandowskiej - Pyszności
Kopytka Ani Lewandowskiej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Anna Lewandowska
29.02.2024 09:53

Chociaż w kopytkach najważniejszą rolę zdają się odgrywać ziemniaki, to Anna Lewandowska zdecydowała pójść pod prąd i przygotować je nieco inaczej. Warzywa zamieniła bowiem na kaszę. Efekt? Pyszne kluski w nieco lżejszym wydaniu.

Przepisy Anny Lewandowskiej wielu osobom mogą kojarzyć się z niecodziennymi składnikami, które ciężko znaleźć w szafce kuchennej przeciętnego Kowalskiego. Tak jak klasyczne kopytka charakteryzują się prostotą, tak i te autorstwa trenerki i żony piłkarza FC Barcelony nie są specjalnie skomplikowane. Podstawą jest tania i łatwo dostępna kasza jaglana. Oprócz kaszy jaglanej, w przepisie znajdziesz dwa rodzaje mąki bezglutenowej oraz sól. Te proste produkty są dostępne w każdym sklepie przez cały rok, a ich cena nie zrujnuje twojego portfela.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kopytka Ani Lewandowskiej

Sekretem tego przepisu Anny Lewandowskiej jest jego prostota i przystępność. Niedrogie i łatwo dostępne składniki sprawiają, że każdy może z łatwością przygotować ten pyszny i zdrowy posiłek. W zaledwie 30 minut wyczarujesz obiad, który zachwyci całą rodzinę.

kopytka
kopytka© Adobe Stock

Sekretem tego przepisu jest nie tylko zdrowie i łatwość wykonania, ale również uniwersalność. Kopytka Lewandowskiej doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do gulaszu, sosu grzybowego czy pieczonego mięsa. To idealny sposób na przemycenie wartościowej kaszy jaglanej do codziennego menu.

Składniki:

  • 300 g suchej kaszy jaglanej,
  • 130 g mąki kukurydzianej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
  • 360 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płucz na sitku, do momentu, aż przestanie się pienić.
  2. Następnie produkt zagotuj w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem soli przez około 10-12 minut.
  3. Miękką kaszę starannie zblenduj i ostudź.
  4. Do bazy dodaj oba rodzaje mąki i energicznie wyrób ciasto.
  5. Na koniec uformuj charakterystyczny wałeczek i wycinaj pod skosem niewielkich rozmiarów kopytka.
  6. Kopytka zagotuj w osolonym wrzątku przez około dwie minuty.

Danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być składniki słodkie, np. masło i cukier, lub słone, np. dowolny sos. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także