Ania Lewandowska robi kopytka bez ziemniaków. Gospodynie łapią się za głowę

Chociaż w kopytkach najważniejszą rolę zdają się odgrywać ziemniaki, to Anna Lewandowska zdecydowała pójść pod prąd i przygotować je nieco inaczej. Warzywa zamieniła bowiem na kaszę. Efekt? Pyszne kluski w nieco lżejszym wydaniu.

Kopytka Ani Lewandowskiej - PysznościKopytka Ani Lewandowskiej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Anna Lewandowska
Ewa Malinowska

Przepisy Anny Lewandowskiej wielu osobom mogą kojarzyć się z niecodziennymi składnikami, które ciężko znaleźć w szafce kuchennej przeciętnego Kowalskiego. Tak jak klasyczne kopytka charakteryzują się prostotą, tak i te autorstwa trenerki i żony piłkarza FC Barcelony nie są specjalnie skomplikowane. Podstawą jest tania i łatwo dostępna kasza jaglana. Oprócz kaszy jaglanej, w przepisie znajdziesz dwa rodzaje mąki bezglutenowej oraz sól. Te proste produkty są dostępne w każdym sklepie przez cały rok, a ich cena nie zrujnuje twojego portfela.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne sakiewki w cieście francuskim. Im nie sposób powiedzieć nie

Kopytka Ani Lewandowskiej

Sekretem tego przepisu Anny Lewandowskiej jest jego prostota i przystępność. Niedrogie i łatwo dostępne składniki sprawiają, że każdy może z łatwością przygotować ten pyszny i zdrowy posiłek. W zaledwie 30 minut wyczarujesz obiad, który zachwyci całą rodzinę.

kopytka
kopytka © Adobe Stock

Sekretem tego przepisu jest nie tylko zdrowie i łatwość wykonania, ale również uniwersalność. Kopytka Lewandowskiej doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do gulaszu, sosu grzybowego czy pieczonego mięsa. To idealny sposób na przemycenie wartościowej kaszy jaglanej do codziennego menu.

Składniki:

  • 300 g suchej kaszy jaglanej,
  • 130 g mąki kukurydzianej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
  • 360 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płucz na sitku, do momentu, aż przestanie się pienić.
  2. Następnie produkt zagotuj w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem soli przez około 10-12 minut.
  3. Miękką kaszę starannie zblenduj i ostudź.
  4. Do bazy dodaj oba rodzaje mąki i energicznie wyrób ciasto.
  5. Na koniec uformuj charakterystyczny wałeczek i wycinaj pod skosem niewielkich rozmiarów kopytka.
  6. Kopytka zagotuj w osolonym wrzątku przez około dwie minuty.

Danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być składniki słodkie, np. masło i cukier, lub słone, np. dowolny sos. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów