Ania Lewandowska robi kopytka bez ziemniaków. Gospodynie łapią się za głowę

Chociaż w kopytkach najważniejszą rolę zdają się odgrywać ziemniaki, to Anna Lewandowska zdecydowała pójść pod prąd i przygotować je nieco inaczej. Warzywa zamieniła bowiem na kaszę. Efekt? Pyszne kluski w nieco lżejszym wydaniu.

Kopytka Ani Lewandowskiej - PysznościKopytka Ani Lewandowskiej - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Anna Lewandowska
Ewa Malinowska

Przepisy Anny Lewandowskiej wielu osobom mogą kojarzyć się z niecodziennymi składnikami, które ciężko znaleźć w szafce kuchennej przeciętnego Kowalskiego. Tak jak klasyczne kopytka charakteryzują się prostotą, tak i te autorstwa trenerki i żony piłkarza FC Barcelony nie są specjalnie skomplikowane. Podstawą jest tania i łatwo dostępna kasza jaglana. Oprócz kaszy jaglanej, w przepisie znajdziesz dwa rodzaje mąki bezglutenowej oraz sól. Te proste produkty są dostępne w każdym sklepie przez cały rok, a ich cena nie zrujnuje twojego portfela.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne sakiewki w cieście francuskim. Im nie sposób powiedzieć nie

Kopytka Ani Lewandowskiej

Sekretem tego przepisu Anny Lewandowskiej jest jego prostota i przystępność. Niedrogie i łatwo dostępne składniki sprawiają, że każdy może z łatwością przygotować ten pyszny i zdrowy posiłek. W zaledwie 30 minut wyczarujesz obiad, który zachwyci całą rodzinę.

kopytka
kopytka © Adobe Stock

Sekretem tego przepisu jest nie tylko zdrowie i łatwość wykonania, ale również uniwersalność. Kopytka Lewandowskiej doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do gulaszu, sosu grzybowego czy pieczonego mięsa. To idealny sposób na przemycenie wartościowej kaszy jaglanej do codziennego menu.

Składniki:

  • 300 g suchej kaszy jaglanej,
  • 130 g mąki kukurydzianej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
  • 360 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płucz na sitku, do momentu, aż przestanie się pienić.
  2. Następnie produkt zagotuj w odpowiedniej ilości wody z dodatkiem soli przez około 10-12 minut.
  3. Miękką kaszę starannie zblenduj i ostudź.
  4. Do bazy dodaj oba rodzaje mąki i energicznie wyrób ciasto.
  5. Na koniec uformuj charakterystyczny wałeczek i wycinaj pod skosem niewielkich rozmiarów kopytka.
  6. Kopytka zagotuj w osolonym wrzątku przez około dwie minuty.

Danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Mogą to być składniki słodkie, np. masło i cukier, lub słone, np. dowolny sos. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀