Najlepsze mięso na gulasz i do sosu. Dosłownie rozpływa się w ustach, a Polacy pomijają
Kto z nas nie lubi gulaszu? To pyszne, sycące i aromatyczne danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, chleba jak i kaszy. Zrobienie gulaszu nie jest skomplikowane. Cały sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie.
01.02.2024 16:23
Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kaszy czy chleba. Najczęściej serwujemy go właśnie z kaszą z dodatkiem soczystych ogórków kiszonych. Po zjedzeniu takiego obiadu jesteśmy pełni przez długi czas. Przygotowanie gulaszu nie jest skomplikowane. W końcu to danie jednogarnkowe. Sekretem jest odpowiednie mięso. Które najbardziej nadaje się do gulaszu? Jak długo je gotować? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie mięso dodać do gulaszu?
Gulasz to ciężkie, ale bardzo sycące danie, którym zwykle zajadamy się zimą. Niewielka porcja gulaszu z dodatkami syci na długie godziny. Przygotowanie gulaszu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wszystkie składniki wrzuca się do jednego garnka i dusi się ja na wolnym ogniu przez 1,5 - 2 godziny.
Zatrzymajmy się na chwilę przy składnikach. Podstawą gulaszu jest mięso. Część z nas wybiera szynkę, a część łopatkę. Najlepszym mięsem będzie jednak karkówka. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu po uduszeniu będzie miękka i bardzo soczysta. Poznaj przepis na klasyczny gulasz. Polecamy przygotować go z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.
Klasyczny gulasz — przepis
Składniki:
- 1 kg mięsa z karkówki,
- łyżka czosnku granulowanego,
- łyżka wędzonej papryki,
- łyżka słodkiej papryki,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- słonina do smażenia (można zastąpić olejem bądź oliwą).
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,5 l bulionu,
- kminek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Posyp mięso czosnkiem granulowanym, papryką w proszku i pieprzem.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. To samo zrób z papryką. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją w drobną kostkę.
- Wyciągnij garnek i wrzuć do niego słoninę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Poczekaj, aż wytopi się z niej cały tłuszcz.
- Kiedy tłuszcz się wytopi, wrzuć mięso i podsmaż je z każdej strony.
- Podsmażone mięso wyjmij z garnka. Pozostały tłuszcz wykorzystaj do usmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli, dodaj paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażaj przez 3 minuty, a po 3 minutach wlej bulion.
- Gulasz duś na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć do gulaszu pokrojone ogórki kiszone. Całość gotuj jeszcze przez 3 minuty. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.