Najlepsze mięso na gulasz i do sosu. Dosłownie rozpływa się w ustach, a Polacy pomijają
Kto z nas nie lubi gulaszu? To pyszne, sycące i aromatyczne danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, chleba jak i kaszy. Zrobienie gulaszu nie jest skomplikowane. Cały sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie.
Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kaszy czy chleba. Najczęściej serwujemy go właśnie z kaszą z dodatkiem soczystych ogórków kiszonych. Po zjedzeniu takiego obiadu jesteśmy pełni przez długi czas. Przygotowanie gulaszu nie jest skomplikowane. W końcu to danie jednogarnkowe. Sekretem jest odpowiednie mięso. Które najbardziej nadaje się do gulaszu? Jak długo je gotować? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika
Jakie mięso dodać do gulaszu?
Gulasz to ciężkie, ale bardzo sycące danie, którym zwykle zajadamy się zimą. Niewielka porcja gulaszu z dodatkami syci na długie godziny. Przygotowanie gulaszu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wszystkie składniki wrzuca się do jednego garnka i dusi się ja na wolnym ogniu przez 1,5 - 2 godziny.
Zatrzymajmy się na chwilę przy składnikach. Podstawą gulaszu jest mięso. Część z nas wybiera szynkę, a część łopatkę. Najlepszym mięsem będzie jednak karkówka. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu po uduszeniu będzie miękka i bardzo soczysta. Poznaj przepis na klasyczny gulasz. Polecamy przygotować go z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.
Klasyczny gulasz — przepis
Składniki:
- 1 kg mięsa z karkówki,
- łyżka czosnku granulowanego,
- łyżka wędzonej papryki,
- łyżka słodkiej papryki,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- słonina do smażenia (można zastąpić olejem bądź oliwą).
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,5 l bulionu,
- kminek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Posyp mięso czosnkiem granulowanym, papryką w proszku i pieprzem.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. To samo zrób z papryką. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją w drobną kostkę.
- Wyciągnij garnek i wrzuć do niego słoninę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Poczekaj, aż wytopi się z niej cały tłuszcz.
- Kiedy tłuszcz się wytopi, wrzuć mięso i podsmaż je z każdej strony.
- Podsmażone mięso wyjmij z garnka. Pozostały tłuszcz wykorzystaj do usmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli, dodaj paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażaj przez 3 minuty, a po 3 minutach wlej bulion.
- Gulasz duś na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć do gulaszu pokrojone ogórki kiszone. Całość gotuj jeszcze przez 3 minuty. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.