Najlepsze mięso na gulasz i do sosu. Dosłownie rozpływa się w ustach, a Polacy pomijają

Kto z nas nie lubi gulaszu? To pyszne, sycące i aromatyczne danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, chleba jak i kaszy. Zrobienie gulaszu nie jest skomplikowane. Cały sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie.

Najlepsze mięso na gulasz i do sosu. Dosłownie rozpływa się w ustach, a Polacy pomijająJak przygotować smaczny gulasz?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fanfo
SKOMENTUJ

Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kaszy czy chleba. Najczęściej serwujemy go właśnie z kaszą z dodatkiem soczystych ogórków kiszonych. Po zjedzeniu takiego obiadu jesteśmy pełni przez długi czas. Przygotowanie gulaszu nie jest skomplikowane. W końcu to danie jednogarnkowe. Sekretem jest odpowiednie mięso. Które najbardziej nadaje się do gulaszu? Jak długo je gotować? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Jakie mięso dodać do gulaszu?

Gulasz to ciężkie, ale bardzo sycące danie, którym zwykle zajadamy się zimą. Niewielka porcja gulaszu z dodatkami syci na długie godziny. Przygotowanie gulaszu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wszystkie składniki wrzuca się do jednego garnka i dusi się ja na wolnym ogniu przez 1,5 - 2 godziny.

Zatrzymajmy się na chwilę przy składnikach. Podstawą gulaszu jest mięso. Część z nas wybiera szynkę, a część łopatkę. Najlepszym mięsem będzie jednak karkówka. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu po uduszeniu będzie miękka i bardzo soczysta. Poznaj przepis na klasyczny gulasz. Polecamy przygotować go z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.

Klasyczny gulasz — przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa z karkówki,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słonina do smażenia (można zastąpić olejem bądź oliwą).
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 l bulionu,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Posyp mięso czosnkiem granulowanym, papryką w proszku i pieprzem.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. To samo zrób z papryką. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją w drobną kostkę.
  3. Wyciągnij garnek i wrzuć do niego słoninę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Poczekaj, aż wytopi się z niej cały tłuszcz.
  4. Kiedy tłuszcz się wytopi, wrzuć mięso i podsmaż je z każdej strony.
  5. Podsmażone mięso wyjmij z garnka. Pozostały tłuszcz wykorzystaj do usmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli, dodaj paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażaj przez 3 minuty, a po 3 minutach wlej bulion.
  6. Gulasz duś na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć do gulaszu pokrojone ogórki kiszone. Całość gotuj jeszcze przez 3 minuty. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia