Gotuję raz i mam obiad na 3 dni. Sprawdzony przepis Tomasza Strzelczyka
Szukasz pomysłu na pożywny obiad, który wystarczy ci na co najmniej trzy dni? Poznaj przepis na treściwą i pożywną zupę, która syci na długie godziny. To jedno z tych dań, które praktycznie robi się samo. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
27.01.2024 09:29
Tomasz Strzelczyk, znany jako ODDASZFARTUCHA to popularny youtuber kulinarny. Kucharz ma na koncie występ w "MasterChef", jednak pokochaliśmy go dzięki serwisowi YouTube, gdzie dzieli się prostymi przepisami na pyszne dania. W jednym ze swoich ostatnich filmików Strzelczyk pokazał jak przyrządzić wieprzowinkę. To gęsta, zawiesista zupa przypominająca gulasz. To jedno z tych dań, które nasyci wiecznie głodnych mężczyzn. Jak przygotować wieprzowiankę? Wyjaśniamy.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa dla wiecznie głodnych mężczyzn. Nasyci na długie godziny
Odczuwanie głodu jest bardzo subiektywne. Część z nas musi zjeść pięć treściwych posiłków dziennie, podczas gdy innym wystarczą zaledwie dwa. Wszystko zależy od tryby życia. Pracownicy biurowi nie mają aż takiego dużego zapotrzebowania kalorycznego jak osoby pracujące fizycznie. Po kilku godzinach intensywnego wysiłku nasz organizm domaga się jedzenia. Dużej ilości jedzenia.
Jakie produkty sycą na dłużej? Pełnoziarniste. Żołądek trawi je znacznie dłużej niż te z mąki pszennej ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który odpowiada za odczuwanie sytości. Jeśli jesteś jedną z wiecznie młodych osób, włącz do swojej diety pełnoziarniste kasze oraz orzechy. Warto połączyć je z warzywami, bowiem taka mieszanka nasyci cię na długie godziny, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych.
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz przyrządzić danie, które wystarczy ci na kilka dni i nasyci cię już po jednej porcji, przygotuj wieprzowiankę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zupa przypomina gęste i zawiesiste danie jednogarnkowe. Po jednej misce zupy będziesz miał dość.
Wieprzowianka — przepis
Składniki:
- 2 litry bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 500 g mięsa z łopatki,
- 500 g ziemniaków,
- 150 kaszy pęczak,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- natka pietruszki,
- lubczyk (opcjonalnie),
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Seler naciowy pokrój w plasterki, a zioła i cebulę posiekaj najdrobniej jak potrafisz.
- Mięso umyj i pokrój je w kostkę.
- Wstaw garnek i wlej do niego niewielką ilość oleju. Wrzuć mięso i cebulę. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj pokrojoną wcześniej marchewkę, pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość przez 3 minuty. Po trzech minutach dodaj liście laurowe. Wlej bulion i doprowadź wywar do wrzenia.
- Po 15 minutach dodaj ziemniaki i posiekane zioła. Całość gotuj do momentu, aż ziemniaki całkowicie zmiękną. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.