Gotuję raz i mam obiad na 3 dni. Sprawdzony przepis Tomasza Strzelczyka

Szukasz pomysłu na pożywny obiad, który wystarczy ci na co najmniej trzy dni? Poznaj przepis na treściwą i pożywną zupę, która syci na długie godziny. To jedno z tych dań, które praktycznie robi się samo. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Wieprzowianka wg. Tomasza Strzelczyka.Wieprzowianka wg. Tomasza Strzelczyka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mikhail

Tomasz Strzelczyk, znany jako ODDASZFARTUCHA to popularny youtuber kulinarny. Kucharz ma na koncie występ w "MasterChef", jednak pokochaliśmy go dzięki serwisowi YouTube, gdzie dzieli się prostymi przepisami na pyszne dania. W jednym ze swoich ostatnich filmików Strzelczyk pokazał jak przyrządzić wieprzowinkę. To gęsta, zawiesista zupa przypominająca gulasz. To jedno z tych dań, które nasyci wiecznie głodnych mężczyzn. Jak przygotować wieprzowiankę? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Zupa dla wiecznie głodnych mężczyzn. Nasyci na długie godziny

Odczuwanie głodu jest bardzo subiektywne. Część z nas musi zjeść pięć treściwych posiłków dziennie, podczas gdy innym wystarczą zaledwie dwa. Wszystko zależy od tryby życia. Pracownicy biurowi nie mają aż takiego dużego zapotrzebowania kalorycznego jak osoby pracujące fizycznie. Po kilku godzinach intensywnego wysiłku nasz organizm domaga się jedzenia. Dużej ilości jedzenia.

Jakie produkty sycą na dłużej? Pełnoziarniste. Żołądek trawi je znacznie dłużej niż te z mąki pszennej ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który odpowiada za odczuwanie sytości. Jeśli jesteś jedną z wiecznie młodych osób, włącz do swojej diety pełnoziarniste kasze oraz orzechy. Warto połączyć je z warzywami, bowiem taka mieszanka nasyci cię na długie godziny, a przy tym dostarczy wielu cennych wartości odżywczych.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz przyrządzić danie, które wystarczy ci na kilka dni i nasyci cię już po jednej porcji, przygotuj wieprzowiankę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zupa przypomina gęste i zawiesiste danie jednogarnkowe. Po jednej misce zupy będziesz miał dość.

Wieprzowianka — przepis

Składniki:

  • 2 litry bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 500 g mięsa z łopatki,
  • 500 g ziemniaków,
  • 150 kaszy pęczak,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • natka pietruszki,
  • lubczyk (opcjonalnie),
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Seler naciowy pokrój w plasterki, a zioła i cebulę posiekaj najdrobniej jak potrafisz.
  2. Mięso umyj i pokrój je w kostkę.
  3. Wstaw garnek i wlej do niego niewielką ilość oleju. Wrzuć mięso i cebulę. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj pokrojoną wcześniej marchewkę, pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość przez 3 minuty. Po trzech minutach dodaj liście laurowe. Wlej bulion i doprowadź wywar do wrzenia.
  5. Po 15 minutach dodaj ziemniaki i posiekane zioła. Całość gotuj do momentu, aż ziemniaki całkowicie zmiękną. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść