Oto najdziwniejsze dania kuchni PRL. Dziś wiele osób krzywi się z obrzydzeniem na samą myśl

W erze, którą z ulgą pożegnaliśmy, nie było łatwo zdobyć składniki niezbędne do tworzenia kulinarnych arcydzieł. Jednak to nie zniechęciło naszych mam i babć do przygotowywania oryginalnych potraw. Często ich kreatywność była zadziwiająca. Innym razem... cóż, coś poszło nie tak.

Kuchnia PRL była wyjątkowa. Czasem aż za bardzo!Kuchnia PRL była wyjątkowa. Czasem aż za bardzo!
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe | Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kuchnia Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej była zdecydowanie unikalna, można by rzec, że absolutnie oryginalna. Gdybyśmy mieli szansę podsumować jej charakterystykę w kilku zdaniach, które mogłyby trafić do jakiegoś encyklopedycznego wpisu, z pewnością powinniśmy tam umieścić stwierdzenie "coś z niczego". I tak, to się, jakimś cudem, udawało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Mimo że z szacunkiem odnosimy się do wysiłków gospodyń domowych z tamtych czasów, musimy jednak jasno powiedzieć: niektóre potrawy z tamtego okresu do dziś budzą w nas niepokój. Sprawdź, o jakich mówimy i daj nam znać, czy zgadzasz się z nami. Oto najgorsze dania, jakie serwowała kuchnia PRL-u.

Potworności kulinarne z PRL-u

Parówki w sosie

Nie będziemy przebierać w słowach. Smak tej nietypowej potrawy może nie był oszałamiający, ale już sama świadomość tego, co jemy, była. Skóra, miazga kostna i mnóstwo mąki, które były używane do produkcji parówek w czasach PRL-u, to coś, co prawdopodobnie do dzisiaj jest w naszych organizmach.

Czernina

Kto na to wpadł? Jak do tego doszło? Komu chciał zrobić krzywdę? Tyle pytań, a tak mało odpowiedzi. Ta zupa została w 2023 roku uznana za najgorszą zupę na świecie przez portal Taste Atlas. Krew i podroby zmieszane z rosołem. Prosimy, oszczędźcie nas.

Zupa owocowa

Ta pozycja musiała znaleźć się na liście najgorszych koszmarów z dzieciństwa. Możemy zrozumieć to, że była serwowana w szkolnej stołówce. Tam działy się przecież różne dziwne rzeczy. Pytanie brzmi: jak to możliwe, że babcia mogła nas torturować tym czymś? Dodanie makaronu do tego dziwnego, kolorowego płynu tylko pogłębiało problem. Nigdy więcej.

Babka ziemniaczana

Kuchnia PRL-u poradziła sobie nawet z plagą stonki ziemniaczanej, którą, według propagandy komunistycznej, zrzucały na nasz kraj amerykańskie samoloty. Ale czy na pewno było warto? Powiedzmy to otwarcie, to danie nie smakowało nam wtedy, chociaż dzisiaj, gdybyśmy podjęli próbę jego przygotowania z należytą starannością... Kto wie, może wyszłoby z tego coś dobrego?

Ozory w sosie

Kuchnia PRL była bogata w takie produkty jak ozorki wieprzowe
Kuchnia PRL była bogata w takie produkty jak ozorki wieprzowe © canva | Nataly Hanin

Podroby były w czasach PRL-u traktowane z odpowiednim (czy też: nieodpowiednim?) szacunkiem, co skutkowało tym, że nieraz musieliśmy zjeść ozory w sosie chrzanowym. Peklowane języki świń z chrzanem ledwo przechodziły nam wtedy przez myśl, a co dopiero przez żołądek.

Szpinak ze stołówki

Jako dorośli uwielbiamy szpinak, ale nigdy nie tknęlibyśmy tamtej wersji; tej, którą serwowano w czasach PRL-u. Rozmącony szpinak z rozbełtanym jajkiem i ziemniakami nadal pojawia się w naszych nocnych koszmarach. Nic dziwnego, że do tego zdrowego warzywa wróciliśmy dopiero po latach.

Kuchnia PRL-u to mieszanka sentymentu i koszmaru, ale nie można jej odmówić oryginalności. A jakie danie ty byś dodał do tego zestawienia?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀