Wracają do łask. W restauracji zapłacimy krocie, lepiej zrobić w domu

Podroby lubią tylko nieliczni. Na samą myśl o tym, że można jeść wnętrzności zwierząt, wiele osób się krzywi. Najwięksi fani twierdzą jednak, że da się zrobić z nich przepyszne potrawy. Szczególnie jest to ważne, kiedy tego typu produkty świecą tryumfy w restauracjach, nie należą więc do najtańszych.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Wątróbka, żołądki, serca, ozorki i cynaderki — to chyba najbardziej kontrowersyjne kulinarnie części do jedzenia. Możemy jednak stworzyć z nich ciekawe dania, które będą królowały na stole.

Podroby z wieprzowe, drobiowe lub wołowe. Do wyboru jest mnóstwo

W polskich domach najczęściej znajdziemy te, które pochodzą od kaczki, kurczaka lub świni. W rosole na przykład często pływają żołądki i serca drobiowe, a na patelni ląduje wątróbka z dodatkami.

Szaszłyki z serc

Składniki:

  • drobiowe serca,
  • bambusowe patyczki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Produkt oczyść i usuń z niego żyłki, następnie przekrój go na pół. Nabij składniki na patyczki oraz posyp je solą i pieprzem.
  2. Szaszłyki piecz na kratce w piekarniku przez 4 minuty.
Obrazek
Podroby (Adobe)

Wątróbka z dodatkiem jabłka

Składniki:

  • wątroba wieprzowa (może też być drobiowa),
  • dwa jabłka,
  • mleko,
  • masło,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Główny składnik mocz przez kilka minut w mleku. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Wątrobę odsącz i zacznij ją kroić na mniejsze części.
  2. Wrzuć ją na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i przez kilka minut podsmażaj.
  3. Przełóż na talerz, a na smażący się tłuszcz wrzuć jabłka. Po chwili dodaj też wątróbkę i wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Popularne podroby, czyli drobiowe żołądki duszone

Składniki:

  • kilogram żołądków drobiowych,
  • seler,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • bulion,
  • śmietana,
  • natka pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki podsmaż na oleju w dużym garnku. Po kilku minutach dodaj wszystkie warzywa. Wszystko zalej bulionem do momentu, w którym jadalne narządy wewnętrzne będą miękkie.
  2. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, dolej także zahartowaną śmietanę.
  3. Dopraw również danie do smaku.
Obrazek
Podroby

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę