Wracają do łask. W restauracji zapłacimy krocie, lepiej zrobić w domu
Podroby lubią tylko nieliczni. Na samą myśl o tym, że można jeść wnętrzności zwierząt, wiele osób się krzywi. Najwięksi fani twierdzą jednak, że da się zrobić z nich przepyszne potrawy. Szczególnie jest to ważne, kiedy tego typu produkty świecą tryumfy w restauracjach, nie należą więc do najtańszych.
18.05.2023 15:30
Wątróbka, żołądki, serca, ozorki i cynaderki — to chyba najbardziej kontrowersyjne kulinarnie części do jedzenia. Możemy jednak stworzyć z nich ciekawe dania, które będą królowały na stole.
Podroby z wieprzowe, drobiowe lub wołowe. Do wyboru jest mnóstwo
W polskich domach najczęściej znajdziemy te, które pochodzą od kaczki, kurczaka lub świni. W rosole na przykład często pływają żołądki i serca drobiowe, a na patelni ląduje wątróbka z dodatkami.
Szaszłyki z serc
Składniki:
- drobiowe serca,
- bambusowe patyczki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Produkt oczyść i usuń z niego żyłki, następnie przekrój go na pół. Nabij składniki na patyczki oraz posyp je solą i pieprzem.
- Szaszłyki piecz na kratce w piekarniku przez 4 minuty.
Wątróbka z dodatkiem jabłka
Składniki:
- wątroba wieprzowa (może też być drobiowa),
- dwa jabłka,
- mleko,
- masło,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Główny składnik mocz przez kilka minut w mleku. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Wątrobę odsącz i zacznij ją kroić na mniejsze części.
- Wrzuć ją na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i przez kilka minut podsmażaj.
- Przełóż na talerz, a na smażący się tłuszcz wrzuć jabłka. Po chwili dodaj też wątróbkę i wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Popularne podroby, czyli drobiowe żołądki duszone
Składniki:
- kilogram żołądków drobiowych,
- seler,
- marchew,
- pietruszka,
- bulion,
- śmietana,
- natka pietruszki,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Żołądki podsmaż na oleju w dużym garnku. Po kilku minutach dodaj wszystkie warzywa. Wszystko zalej bulionem do momentu, w którym jadalne narządy wewnętrzne będą miękkie.
- Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, dolej także zahartowaną śmietanę.
- Dopraw również danie do smaku.