Zachwycająco miękkie i soczyste kotlety. Kiedy dowiesz się, z czego są zrobione, spadniesz z krzesła

Kiedyś był rarytasem - jajecznica z tym dodatkiem należała do specjalności naszych babć. Dzisiaj natomiast to produkt wywołujący skrajne emocje. Mało kto pamięta, że jest wybitnie delikatny i miękki, a smażony jak kotlety schabowe smakuje obłędnie.

Kotlety z móżdżku są wybitnie miękkie i delikatneKotlety z móżdżku są wybitnie miękkie i delikatne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Delikatny, rozpływający się w ustach mózg wieprzowy z powodzeniem zagra główną rolę na talerzu. Mimo że podroby od dawna są na cenzurowanym, warto raz na jakiś czas spojrzeć na nie przychylnym okiem. Mózg wieprzowy bowiem, pokrojony w plastry i panierowany jak kotlety, rozpieści podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Kotlety z mózgu wieprzowego. Przepis

Składniki:

  • 600 g mózgu wieprzowego,
  • 2-3 łyżki octu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 4 łyżki oleju lub smalcu.

Składniki:

  1. Mózg wieprzowy oczyść z błon. Następnie obgotuj go w wodzie z solą i octem (3-5 minut).
  2. Kiedy ostygnie, pokrój mózg w plastry o grubości klasycznych kotletów.
  3. Plastry panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Do rozkłóconego jajka możesz dodać ulubione przyprawy.
  4. Kotlety z mózgu wieprzowego smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą gotowe w środku.
Mózg wieprzowy
Mózg wieprzowy © Adobe Stock

Mózg wieprzowy, przysmak dla odważnych. Właściwości

Mimo że nie brzmi zachęcająco i budzi skrajne emocje, jest warty uwagi. Wieprzowy mózg należy do grupy najcenniejszych podrobów. Jest bogaty w białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni, skóry, włosów i paznokci. Zawiera też dużo witaminy B12, niacyny i fosforu.

Witamina B12 pomaga w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii, witamina PP, czyli niacyna, wspomaga pracę układu nerwowego i poprawia stan skóry, fosfor natomiast jest ważny dla zdrowia kości i zębów oraz dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Niestety, mózg wieprzowy ma też swoje wady. Przede wszystkim, jest bardzo tłusty i kaloryczny. W 100 g znajduje się aż 2200 mg cholesterolu, co stanowi ponad 7-krotność dziennego zapotrzebowania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇