Zachwycająco miękkie i soczyste kotlety. Kiedy dowiesz się, z czego są zrobione, spadniesz z krzesła
Kiedyś był rarytasem - jajecznica z tym dodatkiem należała do specjalności naszych babć. Dzisiaj natomiast to produkt wywołujący skrajne emocje. Mało kto pamięta, że jest wybitnie delikatny i miękki, a smażony jak kotlety schabowe smakuje obłędnie.
27.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:29
Delikatny, rozpływający się w ustach mózg wieprzowy z powodzeniem zagra główną rolę na talerzu. Mimo że podroby od dawna są na cenzurowanym, warto raz na jakiś czas spojrzeć na nie przychylnym okiem. Mózg wieprzowy bowiem, pokrojony w plastry i panierowany jak kotlety, rozpieści podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z mózgu wieprzowego. Przepis
Składniki:
- 600 g mózgu wieprzowego,
- 2-3 łyżki octu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 1 jajko,
- sól,
- 4 łyżki oleju lub smalcu.
Składniki:
- Mózg wieprzowy oczyść z błon. Następnie obgotuj go w wodzie z solą i octem (3-5 minut).
- Kiedy ostygnie, pokrój mózg w plastry o grubości klasycznych kotletów.
- Plastry panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Do rozkłóconego jajka możesz dodać ulubione przyprawy.
- Kotlety z mózgu wieprzowego smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą gotowe w środku.
Mózg wieprzowy, przysmak dla odważnych. Właściwości
Mimo że nie brzmi zachęcająco i budzi skrajne emocje, jest warty uwagi. Wieprzowy mózg należy do grupy najcenniejszych podrobów. Jest bogaty w białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni, skóry, włosów i paznokci. Zawiera też dużo witaminy B12, niacyny i fosforu.
Witamina B12 pomaga w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii, witamina PP, czyli niacyna, wspomaga pracę układu nerwowego i poprawia stan skóry, fosfor natomiast jest ważny dla zdrowia kości i zębów oraz dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Niestety, mózg wieprzowy ma też swoje wady. Przede wszystkim, jest bardzo tłusty i kaloryczny. W 100 g znajduje się aż 2200 mg cholesterolu, co stanowi ponad 7-krotność dziennego zapotrzebowania.