Zachwycająco miękkie i soczyste kotlety. Kiedy dowiesz się, z czego są zrobione, spadniesz z krzesła

Kiedyś był rarytasem - jajecznica z tym dodatkiem należała do specjalności naszych babć. Dzisiaj natomiast to produkt wywołujący skrajne emocje. Mało kto pamięta, że jest wybitnie delikatny i miękki, a smażony jak kotlety schabowe smakuje obłędnie.

Kotlety z móżdżku są wybitnie miękkie i delikatneKotlety z móżdżku są wybitnie miękkie i delikatne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Delikatny, rozpływający się w ustach mózg wieprzowy z powodzeniem zagra główną rolę na talerzu. Mimo że podroby od dawna są na cenzurowanym, warto raz na jakiś czas spojrzeć na nie przychylnym okiem. Mózg wieprzowy bowiem, pokrojony w plastry i panierowany jak kotlety, rozpieści podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Kotlety z mózgu wieprzowego. Przepis

Składniki:

  • 600 g mózgu wieprzowego,
  • 2-3 łyżki octu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 4 łyżki oleju lub smalcu.

Składniki:

  1. Mózg wieprzowy oczyść z błon. Następnie obgotuj go w wodzie z solą i octem (3-5 minut).
  2. Kiedy ostygnie, pokrój mózg w plastry o grubości klasycznych kotletów.
  3. Plastry panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Do rozkłóconego jajka możesz dodać ulubione przyprawy.
  4. Kotlety z mózgu wieprzowego smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą gotowe w środku.
Mózg wieprzowy
Mózg wieprzowy © Adobe Stock

Mózg wieprzowy, przysmak dla odważnych. Właściwości

Mimo że nie brzmi zachęcająco i budzi skrajne emocje, jest warty uwagi. Wieprzowy mózg należy do grupy najcenniejszych podrobów. Jest bogaty w białko, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni, skóry, włosów i paznokci. Zawiera też dużo witaminy B12, niacyny i fosforu.

Witamina B12 pomaga w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii, witamina PP, czyli niacyna, wspomaga pracę układu nerwowego i poprawia stan skóry, fosfor natomiast jest ważny dla zdrowia kości i zębów oraz dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Niestety, mózg wieprzowy ma też swoje wady. Przede wszystkim, jest bardzo tłusty i kaloryczny. W 100 g znajduje się aż 2200 mg cholesterolu, co stanowi ponad 7-krotność dziennego zapotrzebowania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę