Przed laty uchodziła za prawdziwy rarytas. Dziś większość Polaków gardzi

O podrobach w polskiej kuchni słyszeliśmy wiele. Cynaderki, serca, wątróbka i żołądki - niektórzy nadal przygotowują z nich dania. W moim domu rodzinnym serca i żołądki lądują w rosole (swoją drogą jestem ogromną fanką tych podrobów). Kiedyś na topie była też grasica, dzisiaj mało kto o niej pamięta. Nie uświadczymy jej też na polskich stołach.

GrasicaGrasica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

W starych książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów na grasicę. Z biegiem lat przestała być tak popularna, a winę za to ponosi ustrojowi socjalistycznemu i temu, że zmieniono nieco wtedy podejście do gotowania. Dzisiaj niewiele osób zna jej smak, ale podrób ten powoli wraca do łask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Czym jest grasica?

Jeśli bierzemy pod uwagę anatomię, możemy z całą stanowczością stwierdzić, że to gruczoł, który znajduje się za mostkiem i odpowiada za odporność organizmu. Najczęściej wykorzystuje się grasicę cielęcą lub jagnięcą i często nazywa się je "mleczkiem". Dlaczego? Odpowiada za to bardzo ciekawa konsystencja. Grasica uznawana jest za przysmak we Francji i Włoszech, w Polsce zaś takie podroby do najtańszych nie należą, kosztują więcej niż tego typu przekąski.

Grasica
Grasica © Getty Images | krblokhin

Przygotowywanie dań z grasicy nie jest rzeczą prostą i szybką. Już wstępna obróbka zajmuje bardzo dużo czasu. Na początku moczymy gruczoł w zimnej wodzie przez 3-5 godzin. Pamiętajmy o tym, by dwa razy zmienić wodę. Dzięki temu usuniemy błonkę. Następnie wkładamy podrób na kilka minut do wrzątku, pozbywamy się błony i możemy przygotować właściwe danie.

Do czego wykorzystać grasicę?

Tak naprawdę pomysłów może być wiele. Najbardziej ortodoksyjni fani podrobów polecają, by gotować ją w bulionie. Inni podkreślają wyższość smażonej na maśle grasicy nad innymi daniami. W dawnych czasach funkcjonował też sos na bazie rosołu z dodatkiem imbiru i goździków.

Ogromną furorę podroby robią jednak za granicą. Znajdziemy je na przykład w wykwintnym risotto. Grasica występuje tam w towarzystwie ryżu abrio, białego wina, bulionu warzywnego, tymianku, pietruszki, masła, cebuli oraz startego parmezanu. Możemy też usmażyć podrób z grzybami lub przygotować sałatę z grasicą i prażonymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku