Przed laty uchodziła za prawdziwy rarytas. Dziś większość Polaków gardzi

O podrobach w polskiej kuchni słyszeliśmy wiele. Cynaderki, serca, wątróbka i żołądki - niektórzy nadal przygotowują z nich dania. W moim domu rodzinnym serca i żołądki lądują w rosole (swoją drogą jestem ogromną fanką tych podrobów). Kiedyś na topie była też grasica, dzisiaj mało kto o niej pamięta. Nie uświadczymy jej też na polskich stołach.

GrasicaGrasica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W starych książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów na grasicę. Z biegiem lat przestała być tak popularna, a winę za to ponosi ustrojowi socjalistycznemu i temu, że zmieniono nieco wtedy podejście do gotowania. Dzisiaj niewiele osób zna jej smak, ale podrób ten powoli wraca do łask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowy deser w formie śniadania? Dlaczego nie!

Czym jest grasica?

Jeśli bierzemy pod uwagę anatomię, możemy z całą stanowczością stwierdzić, że to gruczoł, który znajduje się za mostkiem i odpowiada za odporność organizmu. Najczęściej wykorzystuje się grasicę cielęcą lub jagnięcą i często nazywa się je "mleczkiem". Dlaczego? Odpowiada za to bardzo ciekawa konsystencja. Grasica uznawana jest za przysmak we Francji i Włoszech, w Polsce zaś takie podroby do najtańszych nie należą, kosztują więcej niż tego typu przekąski.

Grasica
Grasica © Getty Images | krblokhin

Przygotowywanie dań z grasicy nie jest rzeczą prostą i szybką. Już wstępna obróbka zajmuje bardzo dużo czasu. Na początku moczymy gruczoł w zimnej wodzie przez 3-5 godzin. Pamiętajmy o tym, by dwa razy zmienić wodę. Dzięki temu usuniemy błonkę. Następnie wkładamy podrób na kilka minut do wrzątku, pozbywamy się błony i możemy przygotować właściwe danie.

Do czego wykorzystać grasicę?

Tak naprawdę pomysłów może być wiele. Najbardziej ortodoksyjni fani podrobów polecają, by gotować ją w bulionie. Inni podkreślają wyższość smażonej na maśle grasicy nad innymi daniami. W dawnych czasach funkcjonował też sos na bazie rosołu z dodatkiem imbiru i goździków.

Ogromną furorę podroby robią jednak za granicą. Znajdziemy je na przykład w wykwintnym risotto. Grasica występuje tam w towarzystwie ryżu abrio, białego wina, bulionu warzywnego, tymianku, pietruszki, masła, cebuli oraz startego parmezanu. Możemy też usmażyć podrób z grzybami lub przygotować sałatę z grasicą i prażonymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej