Pogromca cholesterolu. Jedz codziennie przez dwa tygodnie, a efekty będą zdumiewające

Czosnek to naturalny antybiotyk, który wzmacnia nasz organizm. O tym wiemy niemalże wszyscy. Czy jednak słyszeliście o tym, że jest on świetnym pogromcą cholesterolu? Wystarczy, że będziemy jeść go przez dwa tygodnie i od razu zauważymy spektakularne efekty.

CzosnekCzosnek
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkady Chubykin/arkadiic@mail.ru
Paulina Hermann

Dwutygodniowa kuracja czosnkiem zasługuje na naszą szczególną uwagę. Jeśli zmagacie się z infekcjami, zaparciami, zmęczeniem i sennością, to czas na to, by zadbać o swój organizm i sięgnąć po naturalne specyfiki. Przedstawiamy skuteczną dwutygodniową kurację czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Czosnek - pogromca bakterii i cholesterolu

W ciągu tych 14 dni nie musicie radykalnie zmieniać jadłospisu. Nie trzeba też rezygnować ze wszystkich dań na rzecz czosnku. Wystarczy, że dołączycie go do swojej diety i będziecie dodawać do różnych potraw. Wyjdzie wam to na dobre, gdyż warzywo, które od lat jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, czyni cuda.

Najlepiej będzie, jeśli zaczniecie jeść ząbek czosnku dwie godziny po kolacji. Dostarczymy sobie allicyny i tiosulfinaty. Czosnek sprawdzi się w przypadku przewlekłego zmęczenia, wzdęć, zaparć oraz problemów skórnych. Jest wspaniałym lekarstwem na infekcje bakteryjne i wirusowe, więc w okresie jesienno-zimowym powinniśmy częściej po niego sięgać.

Czosnek
Czosnek © Pixabay

To jeszcze nie jest wszystko. Czosnek obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje też poziom cukru, obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego, a także niweluje ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową. Ponadto oczyszcza jelita ze złogów i toksyn.

Jakie właściwości ma czosnek?

W tym małym warzywie znajdziemy:

  • aminokwasy,
  • flawonoidy,
  • cukry,
  • saponiny,
  • związki śluzowe,
  • witaminy (B1, B2, PP, C, A),
  • mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel),
  • sole mineralne (magnez, potas, wapń),
  • olejki eteryczne (z siarczkami i allicyną), które nadają mu ostry zapach i smak,

Najzdrowszy jest surowy czosnek, ale niewiele osób lubi go w takim wydaniu. Na szczęście możemy dodawać go do sałatek lub kupić preparat, który zawiera to warzywo w formie olejów lub bezwonnego liofilizatu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej