PoradyPogromca cholesterolu. Jedz codziennie przez dwa tygodnie, a efekty będą zdumiewające

Pogromca cholesterolu. Jedz codziennie przez dwa tygodnie, a efekty będą zdumiewające

Czosnek
Czosnek
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkady Chubykin/arkadiic@mail.ru
10.10.2023 11:31

Czosnek to naturalny antybiotyk, który wzmacnia nasz organizm. O tym wiemy niemalże wszyscy. Czy jednak słyszeliście o tym, że jest on świetnym pogromcą cholesterolu? Wystarczy, że będziemy jeść go przez dwa tygodnie i od razu zauważymy spektakularne efekty.

Dwutygodniowa kuracja czosnkiem zasługuje na naszą szczególną uwagę. Jeśli zmagacie się z infekcjami, zaparciami, zmęczeniem i sennością, to czas na to, by zadbać o swój organizm i sięgnąć po naturalne specyfiki. Przedstawiamy skuteczną dwutygodniową kurację czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czosnek - pogromca bakterii i cholesterolu

W ciągu tych 14 dni nie musicie radykalnie zmieniać jadłospisu. Nie trzeba też rezygnować ze wszystkich dań na rzecz czosnku. Wystarczy, że dołączycie go do swojej diety i będziecie dodawać do różnych potraw. Wyjdzie wam to na dobre, gdyż warzywo, które od lat jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, czyni cuda.

Najlepiej będzie, jeśli zaczniecie jeść ząbek czosnku dwie godziny po kolacji. Dostarczymy sobie allicyny i tiosulfinaty. Czosnek sprawdzi się w przypadku przewlekłego zmęczenia, wzdęć, zaparć oraz problemów skórnych. Jest wspaniałym lekarstwem na infekcje bakteryjne i wirusowe, więc w okresie jesienno-zimowym powinniśmy częściej po niego sięgać.

Czosnek
Czosnek© Pixabay

To jeszcze nie jest wszystko. Czosnek obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje też poziom cukru, obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę układu pokarmowego, a także niweluje ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową. Ponadto oczyszcza jelita ze złogów i toksyn.

Jakie właściwości ma czosnek?

W tym małym warzywie znajdziemy:

  • aminokwasy,
  • flawonoidy,
  • cukry,
  • saponiny,
  • związki śluzowe,
  • witaminy (B1, B2, PP, C, A),
  • mikroelementy (kobalt, chrom, nikiel),
  • sole mineralne (magnez, potas, wapń),
  • olejki eteryczne (z siarczkami i allicyną), które nadają mu ostry zapach i smak,

Najzdrowszy jest surowy czosnek, ale niewiele osób lubi go w takim wydaniu. Na szczęście możemy dodawać go do sałatek lub kupić preparat, który zawiera to warzywo w formie olejów lub bezwonnego liofilizatu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także