Deser Żółty Ser - lekki i owocowy wakacyjny przysmak bez pieczenia

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto bez pieczenia, to nasz deser Żółty Ser przychodzi z pomocą. Proste połączenie mango, galaretek i jogurtu do złudzenia przypomina krążek żółtego sera. Wystarczy tylko kilka składników, żeby stworzyć prosty i lekki deser. To również świetny pomysł na urodzinowe przyjęcie dla dzieci- dodaj figurki myszek i zobacz lawinę uśmiechu na buziach.

Obrazek
Ewa

Głównym składnikiem ciasta jest pulpa z mango, która nadaje charakterystyczny, żółty kolor. Dziury można wydrążyć przy pomocy łyżeczki lub małej gałkownicy do lodów. Ciasto Żółty Ser to delikatny w smaku jogurtowiec, który świetnie sprawdzi się podczas upałów. Serwowany prosto z lodówki orzeźwia i skutecznie zaspokaja chęć na coś słodkiego.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu ciasta Żółty Ser bez pieczenia pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Ciasto Żółty Ser - składniki

      
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 400 g mango - mrożone
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 1 litr gorącej wody

Przepis krok po kroku:

W gorącej wodzie rozpuść galaretki cytrynowe. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać całość- proszek musi się rozpuścić. Możesz użyć też galaretki pomarańczowej lub brzoskwiniowej. Idealnie sprawdzi się też galaretka mango, jednak o wiele trudniej znaleźć ją w sklepach niż te wymienione wcześniej.

Obrazek
CIASTO ŻÓŁTY SER- PYSZNOŚCI

Galaretkę przelej do blendera próżniowego i mrożone mango w kawałkach. Wlej jogurt naturalny i połącz wszystkie składniki na jednolitą masę.

Obrazek

Powstałą masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto przez całą noc w lodówce, żeby masa galaretkowo-owocowa dobrze stężała. Po tym czasie zdejmij ranty z tortownicy. Przy pomocy małej łyżeczki do arbuzów/gałkownicy wydrąż dziurki, które upodobnią ciasto do żółtego sera. Możesz to również zrobić słomkami o różnej szerokości lub łyżeczką.

Obrazek
CIASTO ŻÓŁTY SER- PYSZNOŚCI

Ciasto Żółty Ser bez pieczenia

Nasze ciasto jest już gotowe. Proste, pyszne i lekkie połączenie jogurtu z mango idealnie sprawdzi się na upały. Taki deser prosto z lodówki idealnie orzeźwia i ochładza. Pamiętaj, żeby trzymać go w lodówce, bo może się rozpuścić.

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser