Deser Żółty Ser - lekki i owocowy wakacyjny przysmak bez pieczenia
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto bez pieczenia, to nasz deser Żółty Ser przychodzi z pomocą. Proste połączenie mango, galaretek i jogurtu do złudzenia przypomina krążek żółtego sera. Wystarczy tylko kilka składników, żeby stworzyć prosty i lekki deser. To również świetny pomysł na urodzinowe przyjęcie dla dzieci- dodaj figurki myszek i zobacz lawinę uśmiechu na buziach.
30.06.2022 | aktual.: 10.10.2023 11:01
Głównym składnikiem ciasta jest pulpa z mango, która nadaje charakterystyczny, żółty kolor. Dziury można wydrążyć przy pomocy łyżeczki lub małej gałkownicy do lodów. Ciasto Żółty Ser to delikatny w smaku jogurtowiec, który świetnie sprawdzi się podczas upałów. Serwowany prosto z lodówki orzeźwia i skutecznie zaspokaja chęć na coś słodkiego.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu ciasta Żółty Ser bez pieczenia pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Ciasto Żółty Ser - składniki
- 800 g jogurtu naturalnego
- 400 g mango - mrożone
- 4 galaretki cytrynowe
- 1 litr gorącej wody
Przepis krok po kroku:
W gorącej wodzie rozpuść galaretki cytrynowe. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać całość- proszek musi się rozpuścić. Możesz użyć też galaretki pomarańczowej lub brzoskwiniowej. Idealnie sprawdzi się też galaretka mango, jednak o wiele trudniej znaleźć ją w sklepach niż te wymienione wcześniej.
Galaretkę przelej do blendera próżniowego i mrożone mango w kawałkach. Wlej jogurt naturalny i połącz wszystkie składniki na jednolitą masę.
Powstałą masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto przez całą noc w lodówce, żeby masa galaretkowo-owocowa dobrze stężała. Po tym czasie zdejmij ranty z tortownicy. Przy pomocy małej łyżeczki do arbuzów/gałkownicy wydrąż dziurki, które upodobnią ciasto do żółtego sera. Możesz to również zrobić słomkami o różnej szerokości lub łyżeczką.
Ciasto Żółty Ser bez pieczenia
Nasze ciasto jest już gotowe. Proste, pyszne i lekkie połączenie jogurtu z mango idealnie sprawdzi się na upały. Taki deser prosto z lodówki idealnie orzeźwia i ochładza. Pamiętaj, żeby trzymać go w lodówce, bo może się rozpuścić.
Smacznego!