InspiracjeChrupiący rarytas. Litwini się zajadają, a Polacy krzywią z obrzydzenia

Chrupiący rarytas. Litwini się zajadają, a Polacy krzywią z obrzydzenia

Świńskie uszy
Świńskie uszy
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta
30.09.2023 13:13, aktualizacja: 03.10.2023 13:14

Przez wiele lat podroby uchodziły za odpadki i jedzenie dla najuboższych. Dziś sięga po nie coraz więcej szefów kuchni. I o ile wątróbka, serduszka czy móżdżek, już nikogo nie dziwią, to świńskie uszy wciąż budzą niesmak u wielu osób. Niesłusznie. Umiejętnie przyrządzone mogą się zamienić w kulinarne arcydzieło.

Mało kto wie, że nasi sąsiedzi - Litwini. Zajadają się wieprzowymi uszami. Mało tego, uważają je za prawdziwy rarytas i doskonałą zakąskę do piwa. Pokrojone w cienkie paski i odpowiednio przygotowane, są słone w smaku. Przypominają nieco wędzonkę. Jednak smakosze podkreślają przede wszystkim fakt, że wieprzowe uszy są chrupiące, a to za sprawą chrząstki.

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" chętnie sięga po nietypowe i nieco zapomniane przepisy. Tym razem zdecydowała się na przyrządzenie wieprzowych uszu z kapustą i ziemniakami. Jeśli macie odwagę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jeśli jednak preferujecie bardziej tradycyjne przysmaki, spróbujcie zapiekanki pasterskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świńskie uszy z kapustą - przepis

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych krojonych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi),
  • sól,
  • 100 ml bulionu wieprzowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w półplasterki, a kapustę najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na 4 części.
  2. Ziemniaki obierz, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjmij, pokrój w grube plastry.
  3. Kapustę włóż do wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę podduś na tłuszczu, dodaj do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić jeszcze przez 2 minuty.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryj resztą ziemniaków i kapusty.
  5. Zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Źródło artykułu:Królestwo Garów
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także