Chrupiący rarytas. Litwini się zajadają, a Polacy krzywią z obrzydzenia
Przez wiele lat podroby uchodziły za odpadki i jedzenie dla najuboższych. Dziś sięga po nie coraz więcej szefów kuchni. I o ile wątróbka, serduszka czy móżdżek, już nikogo nie dziwią, to świńskie uszy wciąż budzą niesmak u wielu osób. Niesłusznie. Umiejętnie przyrządzone mogą się zamienić w kulinarne arcydzieło.
30.09.2023 | aktual.: 03.10.2023 13:14
Mało kto wie, że nasi sąsiedzi - Litwini. Zajadają się wieprzowymi uszami. Mało tego, uważają je za prawdziwy rarytas i doskonałą zakąskę do piwa. Pokrojone w cienkie paski i odpowiednio przygotowane, są słone w smaku. Przypominają nieco wędzonkę. Jednak smakosze podkreślają przede wszystkim fakt, że wieprzowe uszy są chrupiące, a to za sprawą chrząstki.
Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" chętnie sięga po nietypowe i nieco zapomniane przepisy. Tym razem zdecydowała się na przyrządzenie wieprzowych uszu z kapustą i ziemniakami. Jeśli macie odwagę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jeśli jednak preferujecie bardziej tradycyjne przysmaki, spróbujcie zapiekanki pasterskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świńskie uszy z kapustą - przepis
Składniki:
- 100 g świńskich uszu wędzonych krojonych,
- 800 g ziemniaków,
- 600 g kapusty włoskiej,
- 2 cebule,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- pieprz czarny ziarnisty,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi),
- sól,
- 100 ml bulionu wieprzowego.
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrój w półplasterki, a kapustę najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na 4 części.
- Ziemniaki obierz, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjmij, pokrój w grube plastry.
- Kapustę włóż do wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę podduś na tłuszczu, dodaj do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić jeszcze przez 2 minuty.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryj resztą ziemniaków i kapusty.
- Zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.