Chrupiący rarytas. Litwini się zajadają, a Polacy krzywią z obrzydzenia

Przez wiele lat podroby uchodziły za odpadki i jedzenie dla najuboższych. Dziś sięga po nie coraz więcej szefów kuchni. I o ile wątróbka, serduszka czy móżdżek, już nikogo nie dziwią, to świńskie uszy wciąż budzą niesmak u wielu osób. Niesłusznie. Umiejętnie przyrządzone mogą się zamienić w kulinarne arcydzieło.

Świńskie uszyŚwińskie uszy
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Mało kto wie, że nasi sąsiedzi - Litwini. Zajadają się wieprzowymi uszami. Mało tego, uważają je za prawdziwy rarytas i doskonałą zakąskę do piwa. Pokrojone w cienkie paski i odpowiednio przygotowane, są słone w smaku. Przypominają nieco wędzonkę. Jednak smakosze podkreślają przede wszystkim fakt, że wieprzowe uszy są chrupiące, a to za sprawą chrząstki.

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" chętnie sięga po nietypowe i nieco zapomniane przepisy. Tym razem zdecydowała się na przyrządzenie wieprzowych uszu z kapustą i ziemniakami. Jeśli macie odwagę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jeśli jednak preferujecie bardziej tradycyjne przysmaki, spróbujcie zapiekanki pasterskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem na pyszny obiad nuda w kuchni na pewno ci nie grozi

Świńskie uszy z kapustą - przepis

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych krojonych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi),
  • sól,
  • 100 ml bulionu wieprzowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokrój w półplasterki, a kapustę najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na 4 części.
  2. Ziemniaki obierz, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjmij, pokrój w grube plastry.
  3. Kapustę włóż do wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę podduś na tłuszczu, dodaj do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić jeszcze przez 2 minuty.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryj resztą ziemniaków i kapusty.
  5. Zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki