Mięso zmięknie w mig. Dodaj 3 łyżki, a będzie się rozpływać w ustach

Jeśli mięso na gulasz nie wychodzi tak mięciutkie, jak to sobie wymarzyłeś, to koniecznie zajrzyj do tego artykułu. Opisujemy w nim sprytny trik, dzięki któremu osiągniesz cudowny efekt miękkości w kilka chwil. I to za grosze!

Mięso zmięknie w mig. Wystarczy jeden prosty trikMięso zmięknie w mig. Wystarczy jeden prosty trik
Źródło zdjęć: © Canva | dulezidar

Wystarczą 3 łyżki taniego jak barszcz produktu, żeby mięso na gulasz zmiękło szybciej i skuteczniej, niż zwykle. Ten patent przyda ci się zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujesz gulasz wołowy. Lubisz tę potrawę? W takim razie czytaj dalej, a trik ten przekaż dalej. Niech ta wieść idzie w świat!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Gulasz — danie z tradycją

Jeśli o jednogarnkowe obiady chodzi, gulasz to nas odwieczny faworyt. Uwielbiamy go gotować, jeść i serwować pozostałym domownikom. Żeby jednak potrawa ta smakowała odpowiednio, należy wiedzieć, jak ją prawidłowo przyrządzić. Ponieważ gulasz jest typowo mięsnym daniem, to właśnie ten składnik okazuje się tu najważniejszy.

Większość z nas przygotowuje gulasz z mięsa wieprzowego. Postawienie na łopatkę lub szynkę to w tym przypadku klasyka gatunku, która jednak, w węgierskich kulinariach, jest zaledwie preludium do szerokiej definicji tego dania. Poza gulaszem wieprzowym występuje tam również gulasz wołowy (Marhapörköl), drobiowy (Csirkepörkölt), a nawet... rybi (Halpörkölt).

Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik
Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik © Canva | PeteerS

Gulasz wołowy dobrze jest przygotować z udźca, pręgi albo łopatki. Jakąkolwiek część wołowiny wybierzesz, musisz pamiętać, że krojenie mięsa zawsze powinno odbywać się wzdłuż włókien. To jedna z niezbędnych czynności sprawiających, że duszona kostka będzie miękka i soczysta. Warto jednak znać jeszcze jeden trik.

Prosty produkt, świetny efekt

Przygotowując gulasz, dobrze jest mieć pod ręką odrobinę octu jabłkowego. Jak z nim postępować? Zaczynamy normalnie, od obsmażenia mięsa. Pamiętajmy, że zanim przemieszamy wieprzowinę, musi się ona ściąć — inaczej puści za dużo wody. Następnie dodajemy do mięsa 2 - 3 łyżki octu i zmniejszamy ogień. Po co? To bardzo proste.

Ocet jabłkowy i zawarty w nim kwas sprawi, że mięso w kilka chwil zacznie się gotować w środku, a zamierzony przez nas efekt duszenia przebiegnie szybciej i skuteczniej, niż zwykle. Pozostałe składniki dodajemy do mięsa dopiero w momencie, w którym charakterystyczny zapach octu zniknie. Efekt zauważysz już po pierwszym kęsie. Zrób to i ciesz się idealnie mięciutkim mięsem w gulaszu. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz jego wołową, wieprzową czy drobiową wersję!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej