Robert Makłowicz nie dodaje mąki do gulaszu. Ma znacznie lepszy sposób, by zagęścić potrawę

Odpowiednio przygotowany gulasz nie może być zbyt płynny — to sprawa oczywista. Zdecydowana większość gospodyń do zagęszczenia tej potrawy stosuje mąkę. Proste, oklepane i nieskomplikowane. Tymczasem Robert Makłowicz wykorzystuje do tego zgoła inny produkt. Jesteś ciekaw jaki? Wszystko wyjaśniamy w tym artykule!

ObrazekRobert Makłowicz uważa, że gulasz zagęszczany mąką to błąd - Pyszności; foto: Canva, Facebook

W kwestii przygotowywania domowych obiadów można przyjąć dwie postawy. Albo robi się coś na szybko — spaghetti, naleśniki czy panierowaną pierś z kurczaka, albo poświęca się temu o wiele więcej czasu. Bądźmy szczerzy — gulasz to nie przelewki i jeśli chcemy, żeby smakował odpowiednio, należy na to przeznaczyć przynajmniej 2 godziny. Nie zawsze znajdujemy na to tyle czasu. Ale kiedy już to zrobimy, to warto zadbać o to, by każdy szczegół był maksymalnie dopieszczony.

Jednym z takich elementów gulaszu — obok miękkości mięsa i dobrze dobranych przypraw — jest jego konsystencja. Żeby ta węgierska potrawa nabrała najlepszego wyrazu, należy ją więc zagęścić. Czy można do tego użyć mąki? Cóż, jak to mówią: wszystko można, ale nie wszystko wypada. Według Roberta Makłowicza, który słynie zarówno z zamiłowania do oryginalnych przepisów narodowych i regionalnych, jak i wielkiego sprzeciwu wobec nadużywania ich nazw do podrobionych dań, mąka jest tu nie tylko nie wskazana, ale wręcz psuje całą potrawę. 

Obrazek
Gulasz nie jest daniem szybkim, ale jego smak wynagradza czas gotowania - Pyszności; foto: Canva

Gulasz stanowczo bez mąki

W poszukiwaniu większej ilości informacji na temat wypowiedzi Roberta Makłowicza o gulaszu natrafiliśmy na taki cytat: "zawsze jak robię gulasz i zagęszczam go mąką, to rozglądam się dookoła, czy gdzieś nie czyha Makłowicz". I my się z tym zgadzamy. Ten popularny krytyk kulinarny nie pieści się z eufemizmami i zawsze nazywa rzeczy po imieniu. I tak oto dotarliśmy do momentu, w którym Robert Makłowicz uważa, że gulasz zagęszczany mąką to ciężki grzech kulinarny. 

Pytanie brzmi: skoro nie mąką, to czego użyć do sprawienia, że gulasz nabierze idealnej, gęstej konsystencji? Według Makłowicza powinno się to odbywać za sprawą... cebuli. Jak tłumaczy krytyk kulinarny, jeśli dodamy jej wystarczająco dużą ilość, to gulasz nie tylko nabierze smaku, ale i stanie się gęstszy. Warto do niego dorzucić jeszcze czosnek, marchewkę, selera, pietruszkę i suszoną słodką paprykę. Te składniki efektywnie zastąpią mąkę, a jednocześnie sprawią, że gulasz będzie po prostu... gulaszem! I wtedy można już przestać się rozglądać, czy gdzieś nie czyha na nas Robert Makłowicz!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze