Weź jabłka, pokrój je i włóż do słoika. Powstanie cudowne lekarstwo, które odchudza

Naturalny ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu. Zielarka pokazała, w jaki sposób przygotować ten produkt. To zadanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Efekty są jednak tego warte.

ObrazekZielarka podała przepis na ocet jabłkowy (ADOBE, YouTube)
Paulina Hermann

Ewa Kozioł jest dyplomowaną zielarką, która na social media dzieli się wiedzą na temat ziół, naturalnych składników i życia w zgodzie z przyrodą. Zajmuje się fitoterapią i prowadzi bloga Zielony Zagonek. Przygotowała kilka książek i przydatnych kursów. Ostatnio podzieliła się niezawodnym przepisem na ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Naturalny ocet jabłkowy pomoże w odchudzaniu

Jeśli chcecie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zaprzyjaźnijcie się z octem z jabłek. Sklepowe produkty często pozostawiają wiele do życzenia. Możecie więc zrobić go w domu, dzięki czemu będziecie znać wszystkie składniki, których użyjecie.

- Znany jest człowiekowi od ponad 5000 lat. Sięgali po niego Babilończycy, Asyryjczycy, Egipcjanie, czy też Hipokrates. Ojciec medycyny konwencjonalnej używał go do leczenia wielu rodzajów schorzeń - opowiada zielarka.

Hipokrates wykorzystywał go do leczenia egzemy, łuszczycy, bólu gardła, kaszlu i chrypy. Z czasem okazało się, że ocet jabłkowy ma o wiele więcej zastosowań. Używamy go na przykład do odchudzania, gdyż skutecznie pobudza metabolizm.

Obrazek
Ocet jabłkowy (RawPixels)

Jak przygotować ocet z jabłek? Zielarka podała przepis

Podstawą tego płynu są jabłka. Muszą być ekologiczne. Nie powinniśmy ich też myć, bo na skórce znajdują się drożdże wspomagające proces fermentacji. Jeśli jednak nie chcielibyście oczyścić owoce, dodajcie drożdże winiarskie lub nierafinowany ocet z jabłek.

Jabłka kroimy na plasterki. We wcześniej przygotowanym słoiku powinno wylądować wszystko, nawet gniazda nasienne i ziarenka. Mieszamy wodę z cukrem (4 łyżki na litr) i zalewamy nią owoce. Dzięki temu przyspieszymy fermentację. Całość szczelnie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na od 2 do 4 tygodni. W tym czasie ocet jabłkowy będzie gotowy do przecedzenia i spożycia. Jeśli będziemy chcieli skorzystać z jego dobrodziejstw wcześniej, możemy niemile się zaskoczyć. Dlaczego? Na początku przebiega fermentacja alkoholowa, która z czasem przekształca się w octową.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków