Weź jabłka, pokrój je i włóż do słoika. Powstanie cudowne lekarstwo, które odchudza

Naturalny ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu. Zielarka pokazała, w jaki sposób przygotować ten produkt. To zadanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Efekty są jednak tego warte.

ObrazekZielarka podała przepis na ocet jabłkowy (ADOBE, YouTube)
Paulina Hermann

Ewa Kozioł jest dyplomowaną zielarką, która na social media dzieli się wiedzą na temat ziół, naturalnych składników i życia w zgodzie z przyrodą. Zajmuje się fitoterapią i prowadzi bloga Zielony Zagonek. Przygotowała kilka książek i przydatnych kursów. Ostatnio podzieliła się niezawodnym przepisem na ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Naturalny ocet jabłkowy pomoże w odchudzaniu

Jeśli chcecie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zaprzyjaźnijcie się z octem z jabłek. Sklepowe produkty często pozostawiają wiele do życzenia. Możecie więc zrobić go w domu, dzięki czemu będziecie znać wszystkie składniki, których użyjecie.

- Znany jest człowiekowi od ponad 5000 lat. Sięgali po niego Babilończycy, Asyryjczycy, Egipcjanie, czy też Hipokrates. Ojciec medycyny konwencjonalnej używał go do leczenia wielu rodzajów schorzeń - opowiada zielarka.

Hipokrates wykorzystywał go do leczenia egzemy, łuszczycy, bólu gardła, kaszlu i chrypy. Z czasem okazało się, że ocet jabłkowy ma o wiele więcej zastosowań. Używamy go na przykład do odchudzania, gdyż skutecznie pobudza metabolizm.

Obrazek
Ocet jabłkowy (RawPixels)

Jak przygotować ocet z jabłek? Zielarka podała przepis

Podstawą tego płynu są jabłka. Muszą być ekologiczne. Nie powinniśmy ich też myć, bo na skórce znajdują się drożdże wspomagające proces fermentacji. Jeśli jednak nie chcielibyście oczyścić owoce, dodajcie drożdże winiarskie lub nierafinowany ocet z jabłek.

Jabłka kroimy na plasterki. We wcześniej przygotowanym słoiku powinno wylądować wszystko, nawet gniazda nasienne i ziarenka. Mieszamy wodę z cukrem (4 łyżki na litr) i zalewamy nią owoce. Dzięki temu przyspieszymy fermentację. Całość szczelnie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na od 2 do 4 tygodni. W tym czasie ocet jabłkowy będzie gotowy do przecedzenia i spożycia. Jeśli będziemy chcieli skorzystać z jego dobrodziejstw wcześniej, możemy niemile się zaskoczyć. Dlaczego? Na początku przebiega fermentacja alkoholowa, która z czasem przekształca się w octową.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯