Weź jabłka, pokrój je i włóż do słoika. Powstanie cudowne lekarstwo, które odchudza

Naturalny ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu. Zielarka pokazała, w jaki sposób przygotować ten produkt. To zadanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Efekty są jednak tego warte.

ObrazekZielarka podała przepis na ocet jabłkowy (ADOBE, YouTube)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Ewa Kozioł jest dyplomowaną zielarką, która na social media dzieli się wiedzą na temat ziół, naturalnych składników i życia w zgodzie z przyrodą. Zajmuje się fitoterapią i prowadzi bloga Zielony Zagonek. Przygotowała kilka książek i przydatnych kursów. Ostatnio podzieliła się niezawodnym przepisem na ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Naturalny ocet jabłkowy pomoże w odchudzaniu

Jeśli chcecie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zaprzyjaźnijcie się z octem z jabłek. Sklepowe produkty często pozostawiają wiele do życzenia. Możecie więc zrobić go w domu, dzięki czemu będziecie znać wszystkie składniki, których użyjecie.

- Znany jest człowiekowi od ponad 5000 lat. Sięgali po niego Babilończycy, Asyryjczycy, Egipcjanie, czy też Hipokrates. Ojciec medycyny konwencjonalnej używał go do leczenia wielu rodzajów schorzeń - opowiada zielarka.

Hipokrates wykorzystywał go do leczenia egzemy, łuszczycy, bólu gardła, kaszlu i chrypy. Z czasem okazało się, że ocet jabłkowy ma o wiele więcej zastosowań. Używamy go na przykład do odchudzania, gdyż skutecznie pobudza metabolizm.

Obrazek
Ocet jabłkowy (RawPixels)

Jak przygotować ocet z jabłek? Zielarka podała przepis

Podstawą tego płynu są jabłka. Muszą być ekologiczne. Nie powinniśmy ich też myć, bo na skórce znajdują się drożdże wspomagające proces fermentacji. Jeśli jednak nie chcielibyście oczyścić owoce, dodajcie drożdże winiarskie lub nierafinowany ocet z jabłek.

Jabłka kroimy na plasterki. We wcześniej przygotowanym słoiku powinno wylądować wszystko, nawet gniazda nasienne i ziarenka. Mieszamy wodę z cukrem (4 łyżki na litr) i zalewamy nią owoce. Dzięki temu przyspieszymy fermentację. Całość szczelnie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na od 2 do 4 tygodni. W tym czasie ocet jabłkowy będzie gotowy do przecedzenia i spożycia. Jeśli będziemy chcieli skorzystać z jego dobrodziejstw wcześniej, możemy niemile się zaskoczyć. Dlaczego? Na początku przebiega fermentacja alkoholowa, która z czasem przekształca się w octową.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre