Weź jabłka, pokrój je i włóż do słoika. Powstanie cudowne lekarstwo, które odchudza

Naturalny ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu. Zielarka pokazała, w jaki sposób przygotować ten produkt. To zadanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu i cierpliwości. Efekty są jednak tego warte.

ObrazekZielarka podała przepis na ocet jabłkowy (ADOBE, YouTube)
Paulina Hermann

Ewa Kozioł jest dyplomowaną zielarką, która na social media dzieli się wiedzą na temat ziół, naturalnych składników i życia w zgodzie z przyrodą. Zajmuje się fitoterapią i prowadzi bloga Zielony Zagonek. Przygotowała kilka książek i przydatnych kursów. Ostatnio podzieliła się niezawodnym przepisem na ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Naturalny ocet jabłkowy pomoże w odchudzaniu

Jeśli chcecie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, zaprzyjaźnijcie się z octem z jabłek. Sklepowe produkty często pozostawiają wiele do życzenia. Możecie więc zrobić go w domu, dzięki czemu będziecie znać wszystkie składniki, których użyjecie.

- Znany jest człowiekowi od ponad 5000 lat. Sięgali po niego Babilończycy, Asyryjczycy, Egipcjanie, czy też Hipokrates. Ojciec medycyny konwencjonalnej używał go do leczenia wielu rodzajów schorzeń - opowiada zielarka.

Hipokrates wykorzystywał go do leczenia egzemy, łuszczycy, bólu gardła, kaszlu i chrypy. Z czasem okazało się, że ocet jabłkowy ma o wiele więcej zastosowań. Używamy go na przykład do odchudzania, gdyż skutecznie pobudza metabolizm.

Obrazek
Ocet jabłkowy (RawPixels)

Jak przygotować ocet z jabłek? Zielarka podała przepis

Podstawą tego płynu są jabłka. Muszą być ekologiczne. Nie powinniśmy ich też myć, bo na skórce znajdują się drożdże wspomagające proces fermentacji. Jeśli jednak nie chcielibyście oczyścić owoce, dodajcie drożdże winiarskie lub nierafinowany ocet z jabłek.

Jabłka kroimy na plasterki. We wcześniej przygotowanym słoiku powinno wylądować wszystko, nawet gniazda nasienne i ziarenka. Mieszamy wodę z cukrem (4 łyżki na litr) i zalewamy nią owoce. Dzięki temu przyspieszymy fermentację. Całość szczelnie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na od 2 do 4 tygodni. W tym czasie ocet jabłkowy będzie gotowy do przecedzenia i spożycia. Jeśli będziemy chcieli skorzystać z jego dobrodziejstw wcześniej, możemy niemile się zaskoczyć. Dlaczego? Na początku przebiega fermentacja alkoholowa, która z czasem przekształca się w octową.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek