Placki ziemniaczane lepiej zrobić bez mąki. Będą pulchne i chrupiące
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesteś zadowolony do końca z efektów, jakie otrzymujesz? Dziś podpowiem, co zrobić, aby kultowe danie było idealnie chrupiące oraz pulchniutkie jednocześnie.
27.01.2024 | aktual.: 27.01.2024 13:22
Nie znam chyba nikogo, kto potrafiłby oprzeć się genialnym plackom ziemniaczanym. I w sumie nie ma się co dziwić, bo są one mega smaczne i uniwersalne jednocześnie. W końcu można serwować je zarówno w wersji na słodko — z cukrem i śmietaną, jak i na słono — z sosem grzybowym czy gulaszem.
Niezależnie jednak od ostatecznej formy podania, kluczem do udanych placków jest fakt, aby po usmażeniu były idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Jak osiągnąć takie efekty?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brytyjski patent na smaczne placki ziemniaczane
W tradycyjnym przepisie na placki ziemniaczane mąka jest jednym z głównych składników używanych do przygotowania ciasta. Jest to jednak składnik, który wymaga precyzyjnego dozowania, ponieważ zbyt duża ilość mąki może sprawić, że placki będą twarde i suche. To właśnie dlatego warto zwrócić uwagę na to, jak Brytyjczycy przygotowują swoje placki ziemniaczane.
Brytyjska wersja placków ziemniaczanych jest niezwykle interesująca, ponieważ nie zawiera ani mąki, ani jajek. Zamiast tych składników, Brytyjczycy używają jedynie czterech przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki. Tak przygotowane placki znane są jako "hash browns". Są bardzo popularne, dlatego też je się zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Jak zrobić brytyjskie placki ziemniaczane krok po kroku?
Jeśli jesteś ciekawy, jak smakują te placki, poniżej znajduje się dokładny przepis na ich przygotowanie.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ziemniaki. W tym celu dokładnie je obierz i umyj. Następnie zetrzyj warzywa standardowo na tarce na dużych oczkach.
- Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj następnie zimną wodę i dokładnie wymieszaj zawartość miski. Po 5 minutach wylej wodę i powtórz cały proces jeszcze raz.
- Po dokładnym odsączeniu ziemniaków połącz je z przyprawami i dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię i umieść na niej masło klarowane. Z powstałej mieszanki zacznij formować małe placuszki, po czym smaż je na każdej stronie po kilka minut. Placuszki w tym czasie mają nabrać złocistych rumieńców. Smacznego!