PrzepisProste przepisyMało kto robi tak ciasto na pierogi. Zaryzykowałam i nie żałuję, wyszło elastyczne i mięciutkie

Mało kto robi tak ciasto na pierogi. Zaryzykowałam i nie żałuję, wyszło elastyczne i mięciutkie

Przepis na najlepsze ciasto pierogowe.
Przepis na najlepsze ciasto pierogowe.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Pawel Wewiorski
25.01.2024 16:34, aktualizacja: 26.01.2024 19:47

Mąka, woda, odrobina oleju. Chwila gniecenia i ciasto na pierogi gotowe. To podstawowy przepis, który można wzbogacić o kilka dodatków. Dzięki temu pierogi wyjdą niezwykle miękkie i delikatne. Poznaj sekret szefów kuchni.

Mąka, woda, szczypta soli, kapka oleju to podstawowy przepis na ciasto pierogowe. Po ugnieceniu ciasto jest miękkie i elastyczne. Można iść o krok dalej i dodać do niego składnik, który sprawi, że pierogi będą miękkie niczym chmurka. To patent doświadczonych szefów kuchni. Zdradzamy, co to za tajemniczy składnik i jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi.

Sekret udanych pierogów. Wystarczy podmienić jeden składnik

Mąka, woda, sól — połączenie tych trzech składników to przepis na ciasto pierogowe. Takie ciasto zawsze się udaje. Przynajmniej w teorii. W praktyce często wychodzi twarde i gumowate, co utrudnia lepienie pierogów. Ugotowane pierogi są grube, twarde i zwyczajnie niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy z nas ma swój jeden, sprawdzony przepis na ciasto pierogowe. Dodajemy do niego jajka, mleko, rozpuszczone masło czy oliwę. Dodatek tłuszczu sprawia, że ciasto staje się miękkie i elastyczne. Mleko nadaje masie miękkości i smaku. Po ugotowaniu ciasto jest wyjątkowo lekkie.

Jest jeszcze jeden przepis, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko. To jedna z najlepszych receptur na ciasto pierogowe. W tym przepisie wykorzystuje się jogurt naturalny. Jogurt nada ciastu lekkości i sprężystości. Poza jogurtem dodaje się też wrzącą wodę, która natychmiastowo wiąże ze sobą wszystkie składniki.

Jogurtowe ciasto na pierogi — przepis

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij garnek i wlej do niego wodę. Doprowadź ją do wrzenia i dosyp do niej sól.
  2. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodaj do niej oleju i jogurtu. Całość gotuj przez ok. 7 minut.
  3. Po 7 minutach dosyp mąkę i zmieszaj ją z wodą przy pomocy miękkiej szpatułki. Gdy wszystkie składniki się połączą, przełóż masę na stolnicę i poczekaj, aż nieco ostygnie. Po kilku minutach wyrób ciasto. Powinno być miękkie, lekkie i elastyczne.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także