Mało kto robi tak ciasto na pierogi. Zaryzykowałam i nie żałuję, wyszło elastyczne i mięciutkie

Mąka, woda, odrobina oleju. Chwila gniecenia i ciasto na pierogi gotowe. To podstawowy przepis, który można wzbogacić o kilka dodatków. Dzięki temu pierogi wyjdą niezwykle miękkie i delikatne. Poznaj sekret szefów kuchni.

Ciasto na pierogiPrzepis na najlepsze ciasto pierogowe.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Pawel Wewiorski

Mąka, woda, szczypta soli, kapka oleju to podstawowy przepis na ciasto pierogowe. Po ugnieceniu ciasto jest miękkie i elastyczne. Można iść o krok dalej i dodać do niego składnik, który sprawi, że pierogi będą miękkie niczym chmurka. To patent doświadczonych szefów kuchni. Zdradzamy, co to za tajemniczy składnik i jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi.

Sekret udanych pierogów. Wystarczy podmienić jeden składnik

Mąka, woda, sól — połączenie tych trzech składników to przepis na ciasto pierogowe. Takie ciasto zawsze się udaje. Przynajmniej w teorii. W praktyce często wychodzi twarde i gumowate, co utrudnia lepienie pierogów. Ugotowane pierogi są grube, twarde i zwyczajnie niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Każdy z nas ma swój jeden, sprawdzony przepis na ciasto pierogowe. Dodajemy do niego jajka, mleko, rozpuszczone masło czy oliwę. Dodatek tłuszczu sprawia, że ciasto staje się miękkie i elastyczne. Mleko nadaje masie miękkości i smaku. Po ugotowaniu ciasto jest wyjątkowo lekkie.

Jest jeszcze jeden przepis, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko. To jedna z najlepszych receptur na ciasto pierogowe. W tym przepisie wykorzystuje się jogurt naturalny. Jogurt nada ciastu lekkości i sprężystości. Poza jogurtem dodaje się też wrzącą wodę, która natychmiastowo wiąże ze sobą wszystkie składniki.

Jogurtowe ciasto na pierogi — przepis

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij garnek i wlej do niego wodę. Doprowadź ją do wrzenia i dosyp do niej sól.
  2. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodaj do niej oleju i jogurtu. Całość gotuj przez ok. 7 minut.
  3. Po 7 minutach dosyp mąkę i zmieszaj ją z wodą przy pomocy miękkiej szpatułki. Gdy wszystkie składniki się połączą, przełóż masę na stolnicę i poczekaj, aż nieco ostygnie. Po kilku minutach wyrób ciasto. Powinno być miękkie, lekkie i elastyczne.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥