Mało kto robi tak ciasto na pierogi. Zaryzykowałam i nie żałuję, wyszło elastyczne i mięciutkie
Mąka, woda, odrobina oleju. Chwila gniecenia i ciasto na pierogi gotowe. To podstawowy przepis, który można wzbogacić o kilka dodatków. Dzięki temu pierogi wyjdą niezwykle miękkie i delikatne. Poznaj sekret szefów kuchni.
25.01.2024 | aktual.: 26.01.2024 19:47
Mąka, woda, szczypta soli, kapka oleju to podstawowy przepis na ciasto pierogowe. Po ugnieceniu ciasto jest miękkie i elastyczne. Można iść o krok dalej i dodać do niego składnik, który sprawi, że pierogi będą miękkie niczym chmurka. To patent doświadczonych szefów kuchni. Zdradzamy, co to za tajemniczy składnik i jak przygotować najlepsze ciasto na pierogi.
Sekret udanych pierogów. Wystarczy podmienić jeden składnik
Mąka, woda, sól — połączenie tych trzech składników to przepis na ciasto pierogowe. Takie ciasto zawsze się udaje. Przynajmniej w teorii. W praktyce często wychodzi twarde i gumowate, co utrudnia lepienie pierogów. Ugotowane pierogi są grube, twarde i zwyczajnie niesmaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Każdy z nas ma swój jeden, sprawdzony przepis na ciasto pierogowe. Dodajemy do niego jajka, mleko, rozpuszczone masło czy oliwę. Dodatek tłuszczu sprawia, że ciasto staje się miękkie i elastyczne. Mleko nadaje masie miękkości i smaku. Po ugotowaniu ciasto jest wyjątkowo lekkie.
Jest jeszcze jeden przepis, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko. To jedna z najlepszych receptur na ciasto pierogowe. W tym przepisie wykorzystuje się jogurt naturalny. Jogurt nada ciastu lekkości i sprężystości. Poza jogurtem dodaje się też wrzącą wodę, która natychmiastowo wiąże ze sobą wszystkie składniki.
Jogurtowe ciasto na pierogi — przepis
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- szklanka mąki,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Wyciągnij garnek i wlej do niego wodę. Doprowadź ją do wrzenia i dosyp do niej sól.
- Kiedy woda zacznie bulgotać, dodaj do niej oleju i jogurtu. Całość gotuj przez ok. 7 minut.
- Po 7 minutach dosyp mąkę i zmieszaj ją z wodą przy pomocy miękkiej szpatułki. Gdy wszystkie składniki się połączą, przełóż masę na stolnicę i poczekaj, aż nieco ostygnie. Po kilku minutach wyrób ciasto. Powinno być miękkie, lekkie i elastyczne.