Pierogi św. Jacka są wyjątkowe. Biją na głowę ruskie pod każdym względem
Wybitne, a tak mało znane pierogi św. Jacka z białą kiełbasą są zdecydowanie warte uwagi. Przyciągają nie tylko wyrazistym i aromatycznym farszem. Również pierogowe ciasto jest tutaj niezwykłe, bo przygotowane na bazie twarogu, jajek i mąki. Musisz poznać ten przepis.
10.01.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:17
Pierogi św. Jacka, zwane też dominikańskimi, to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wypełnione są aromatycznym farszem z białej kiełbasy, jednak to ciasto gra tutaj pierwsze skrzypce. Różni się od tego, które zwykle szykujemy do zrobienia ruskich czy z kapustą i grzybami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi św. Jacka. Danie z tradycją
Pierogi św. Jacka, jak sama nazwa wskazuje, związane są z postacią świętego Jacka Odrowąża. Według legendy to właśnie on wpadł na pomysł przygotowania tego specyficznego dania. Jacek Odrowąż, będąc w drodze na misję na Ruś Kijowską, zatrzymał się we wsi Nockowej, aby podkuć swojego konia. Niestety po opuszczeniu wsi, natknął się na bagna, na których stracił swojego wiernego towarzysza podróży. Zdecydował się wrócić do Nockowej, gdzie spotkał grupę żeńców.
Znajdując się w stanie głodu i pragnienia, Jacek Odrowąż podzielił się z żeńcami swoim pomysłem na przygotowanie dania, które później nazwano jego imieniem. Wskazał im, jak połączyć mąkę pszenną z twarogiem, aby stworzyć ciasto. Następnie, z ugotowanej i posiekanej kapusty oraz dziko rosnących pieczarek, żeńcy przygotowali farsz. W ten sposób powstały pierogi, które następnie zostały upieczone i ugotowane.
Ten niezwykły posiłek został podany na uczcie, na której zgromadziła się cała wieś. Co więcej, miska, z której jadł święty Jacek, jest przechowywana do dziś w Będziemyślu. W 2010 roku, pierogi św. Jacka zostały uznane za produkt tradycyjny i wpisane na odpowiednią listę. Ciekawostką jest fakt, że twaróg, który według legendy był kluczowym składnikiem ciasta na pierogi św. Jacka, jest obecnie rzadko dodawany do tego typu potraw.
Pierogi św. Jacka. Przepis
Składniki:
- 300 g białego mielonego sera,
- 250 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- sól,
- 3 ząbki czosnku,
- 30 g tartego chrzanu,
- 10 g majeranku,
- 600 g surowej kiełbasy białej.
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na pierogi. Twaróg, jajko i masło wymieszaj, rozgniatając całość za pomocą widelca. Następnie partiami dosypuj mąkę, zagniatając ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe odłóż i przykryj miską lub ściereczką.
- Białą kiełbasę (mięso wyjmij z jelita) wymieszaj z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chrzanem.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i wytnij z niego koła. Na każde kółeczko wyłóż farsz z białej kiełbasy, a następnie sklej ranty ciasta, tworząc fale.
- Gotowe pierogi gotuj w osolonej wrzącej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Zobacz także