Babcia zawsze przykrywa patelnię durszlakiem. Śmiałem się, ale wypróbowałem trik i nie żałuję

Smażenie to popularna metoda przygotowywania potraw, ale może być ona również uciążliwa, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzątanie po jej zakończeniu. Pryskający tłuszcz to prawdziwy koszmar dla każdej gospodyni domowej. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zaradzić - wystarczy użyć durszlaka.

Babcia zawsze przykrywa patelnię durszlakiem. Wypróbowałam ten trik i nie żałuję.Babcia zawsze przykrywa patelnię durszlakiem. Wypróbowałam ten trik i nie żałuję.
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl | Pyszności.pl
Marcin Michałowski

Kuchnia niejednokrotnie kryje w sobie tajemnice, które czynią codzienne gotowanie łatwiejszym i przyjemniejszym zajęciem. Jednym z takich trików, który odmienia proces smażenia, jest użycie durszlaka. Babcia zawsze przykrywała patelnię durszlakiem, a ja postanowiłam przetestować ten kuchenny sekret. Efekty mnie zaskoczyły, a pryskający tłuszcz przestał być problemem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Durszlak na patelni - rozwiązanie twoich problemów

Smażenie potraw może być wyzwaniem, zwłaszcza przy pryskającym tłuszczu. Kotlety smażone czy placki ziemniaczane często sprawiają, że kuchnia zamienia się w pole bitwy, gdzie każda kropla tłuszczu ma swoje miejsce. Durszlak na patelni to jednak prosty trik, który pozwala uniknąć tego kulinarnego chaosu.

Jeśli znużeni jesteście czyszczeniem kuchenki po smażeniu, wypróbujcie ten niepozorny, a zarazem skuteczny sposób mojej babci. Postawcie duży, metalowy durszlak do góry nogami na naczyniu, na którym smażycie.

Dlaczego durszlak jest lepszy od zwykłej pokrywki?

Wykorzystanie durszlaka jako "pokrywki" ma kilka zalet:

  • Zapewnia ochronę przed pryskającym tłuszczem,
  • Umożliwia oddawanie ciepła i wilgoci w postaci pary wodnej,
  • Nie powoduje duszenia potraw,
  • Jest bezpieczny w użyciu.

Moje wrażenia są pozytywne. Durszlak skutecznie zatrzymuje pryskający tłuszcz, dzięki czemu kuchnia pozostaje czysta. Dodatkowo potrawy, które smażę z użyciem durszlaka, są chrupiące i soczyste.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej