Lubisz rumiane pierożki z patelni? Niepozorny składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czy jest coś smaczniejszego niż podsmażone, rumiane pierogi? To nasza duma narodowa. Wielu z nas mogłoby jeść je codziennie. Możesz wnieść ich smak na nowy poziom. Wystarczy, że w trakcie smażenia dodasz do nich pewnej przyprawy.

Dodaj podczas smażenia. Całkowicie odmienisz smak pierogów.Dodaj podczas smażenia. Całkowicie odmienisz smak pierogów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000

Pierogi można podać na trzy różne sposoby — gotowane, smażone i pieczone. Wielu z nas zgodnie przyzna, że najlepsze są te posmażone. Po usmażeniu ciasto staje się chrupiące i rumiane. Nie sposób mu się oprzeć. Jeśli jesteś fanem smażonych pierogów, dodaj do nich pewnej przyprawy. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Pierogi — nasza duma narodowa

Pierogi to sztandarowe danie kuchni polskiej. To danie jest znane na całym świecie, a zagraniczni turyści zgodnie przyznają, że nigdzie nie ma tak dobrych pierogów jak w Polsce. We Włoszech serwuje się ravioli. To niewielkie pierożki, które nadziewa się serem ricotta, mięsem lub warzywami.

W Japonii przygotowuje się gyoza. Ciasto przypomina polskie kołduny, jednak farsz skrywa składniki typowe dla kuchni azjatyckiej, tj. imbir, kapustę pekińską i szczypior. W odróżnieniu od kołdunów, przed podaniem podsmaża się je na gorącym oleju.

Polskie przygotowuje się z ciasta na bazie mąki i wody. Gotowe ciasto rozwałkowuje się na cienki płat i wycina się z niego niewielkie kółka, które nadziewa się potem farszem, np. kapustą i grzybami, szpinakiem czy słodkim twarogiem. Po zlepieniu wrzuca się je do gorącej wody i gotuje aż do miękkości.

Dodaj w trakcie smażenia. Pierogi będą smaczniejsze niż zwykle

Ugotowane pierogi podaje się z okrasą z cebuli, śmietaną lub rozpuszczonym masłem. Po ugotowaniu można je usmażyć. Nie ma nic lepszego niż chrupiące, rumiane pierogi. Jeśli jesteś fanem podsmażanych pierogów, posyp je odrobiną przyprawy do kurczaka. W składzie znajduje się suszona cebula, gorczyca, zmielona kolendra, czosnek i imbir. Te przyprawy nadadzą pierogom intensywnego smaku i aromatu. Dodatkowa omasta nie będzie już potrzebna. Po rozgrzaniu masła dodaj nieco przyprawy na patelnie, a następnie połóż na nie pierogi. Po dwóch minutach przewróć je na drugą stronę. Tak przygotowane pierogi będą smaczniejsze niż zwykle.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości