Lubisz rumiane pierożki z patelni? Niepozorny składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czy jest coś smaczniejszego niż podsmażone, rumiane pierogi? To nasza duma narodowa. Wielu z nas mogłoby jeść je codziennie. Możesz wnieść ich smak na nowy poziom. Wystarczy, że w trakcie smażenia dodasz do nich pewnej przyprawy.

Dodaj podczas smażenia. Całkowicie odmienisz smak pierogów.Dodaj podczas smażenia. Całkowicie odmienisz smak pierogów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000

Pierogi można podać na trzy różne sposoby — gotowane, smażone i pieczone. Wielu z nas zgodnie przyzna, że najlepsze są te posmażone. Po usmażeniu ciasto staje się chrupiące i rumiane. Nie sposób mu się oprzeć. Jeśli jesteś fanem smażonych pierogów, dodaj do nich pewnej przyprawy. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Pierogi — nasza duma narodowa

Pierogi to sztandarowe danie kuchni polskiej. To danie jest znane na całym świecie, a zagraniczni turyści zgodnie przyznają, że nigdzie nie ma tak dobrych pierogów jak w Polsce. We Włoszech serwuje się ravioli. To niewielkie pierożki, które nadziewa się serem ricotta, mięsem lub warzywami.

W Japonii przygotowuje się gyoza. Ciasto przypomina polskie kołduny, jednak farsz skrywa składniki typowe dla kuchni azjatyckiej, tj. imbir, kapustę pekińską i szczypior. W odróżnieniu od kołdunów, przed podaniem podsmaża się je na gorącym oleju.

Polskie przygotowuje się z ciasta na bazie mąki i wody. Gotowe ciasto rozwałkowuje się na cienki płat i wycina się z niego niewielkie kółka, które nadziewa się potem farszem, np. kapustą i grzybami, szpinakiem czy słodkim twarogiem. Po zlepieniu wrzuca się je do gorącej wody i gotuje aż do miękkości.

Dodaj w trakcie smażenia. Pierogi będą smaczniejsze niż zwykle

Ugotowane pierogi podaje się z okrasą z cebuli, śmietaną lub rozpuszczonym masłem. Po ugotowaniu można je usmażyć. Nie ma nic lepszego niż chrupiące, rumiane pierogi. Jeśli jesteś fanem podsmażanych pierogów, posyp je odrobiną przyprawy do kurczaka. W składzie znajduje się suszona cebula, gorczyca, zmielona kolendra, czosnek i imbir. Te przyprawy nadadzą pierogom intensywnego smaku i aromatu. Dodatkowa omasta nie będzie już potrzebna. Po rozgrzaniu masła dodaj nieco przyprawy na patelnie, a następnie połóż na nie pierogi. Po dwóch minutach przewróć je na drugą stronę. Tak przygotowane pierogi będą smaczniejsze niż zwykle.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"