PoradyLubisz rumiane pierożki z patelni? Niepozorny składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Lubisz rumiane pierożki z patelni? Niepozorny składnik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Dodaj podczas smażenia. Całkowicie odmienisz smak pierogów.
Dodaj podczas smażenia. Całkowicie odmienisz smak pierogów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000
23.01.2024 16:03, aktualizacja: 23.01.2024 16:37

Czy jest coś smaczniejszego niż podsmażone, rumiane pierogi? To nasza duma narodowa. Wielu z nas mogłoby jeść je codziennie. Możesz wnieść ich smak na nowy poziom. Wystarczy, że w trakcie smażenia dodasz do nich pewnej przyprawy.

Pierogi można podać na trzy różne sposoby — gotowane, smażone i pieczone. Wielu z nas zgodnie przyzna, że najlepsze są te posmażone. Po usmażeniu ciasto staje się chrupiące i rumiane. Nie sposób mu się oprzeć. Jeśli jesteś fanem smażonych pierogów, dodaj do nich pewnej przyprawy. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi — nasza duma narodowa

Pierogi to sztandarowe danie kuchni polskiej. To danie jest znane na całym świecie, a zagraniczni turyści zgodnie przyznają, że nigdzie nie ma tak dobrych pierogów jak w Polsce. We Włoszech serwuje się ravioli. To niewielkie pierożki, które nadziewa się serem ricotta, mięsem lub warzywami.

W Japonii przygotowuje się gyoza. Ciasto przypomina polskie kołduny, jednak farsz skrywa składniki typowe dla kuchni azjatyckiej, tj. imbir, kapustę pekińską i szczypior. W odróżnieniu od kołdunów, przed podaniem podsmaża się je na gorącym oleju.

Polskie przygotowuje się z ciasta na bazie mąki i wody. Gotowe ciasto rozwałkowuje się na cienki płat i wycina się z niego niewielkie kółka, które nadziewa się potem farszem, np. kapustą i grzybami, szpinakiem czy słodkim twarogiem. Po zlepieniu wrzuca się je do gorącej wody i gotuje aż do miękkości.

Dodaj w trakcie smażenia. Pierogi będą smaczniejsze niż zwykle

Ugotowane pierogi podaje się z okrasą z cebuli, śmietaną lub rozpuszczonym masłem. Po ugotowaniu można je usmażyć. Nie ma nic lepszego niż chrupiące, rumiane pierogi. Jeśli jesteś fanem podsmażanych pierogów, posyp je odrobiną przyprawy do kurczaka. W składzie znajduje się suszona cebula, gorczyca, zmielona kolendra, czosnek i imbir. Te przyprawy nadadzą pierogom intensywnego smaku i aromatu. Dodatkowa omasta nie będzie już potrzebna. Po rozgrzaniu masła dodaj nieco przyprawy na patelnie, a następnie połóż na nie pierogi. Po dwóch minutach przewróć je na drugą stronę. Tak przygotowane pierogi będą smaczniejsze niż zwykle.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także