Do placków ziemniaczanych zawsze dodaję ten składnik. Rodzina ustawia się w kolejce po dokładkę

Co zrobić, żeby placki były jeszcze smaczniejsze? Mam dla ciebie doskonały przepis. Na liście składników odnajdziesz dodatek, który może wydawać się mało istotny, a w rzeczywistości znacząco podnosi smak placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyszne, pełne smaku i aromatu placki ziemniaczane zrobisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy dodasz nieco znanej przyprawy. Ta zwykle ląduje na pizzy, ale doskonale podkręci też smak uwielbianych kartoflanych placuszków. Uwielbiam łączyć ten składnik z żółtym serem - po tak przygotowane placki ziemniaczane domownicy ustawiają się w kolejce po repetę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Czym doprawić placki ziemniaczane?

Zastanawiasz się, co dodać do placków ziemniaczanych, aby były jeszcze smaczniejsze? Odpowiedź brzmi: oregano. Ta aromatyczna przyprawa nada plackom ziemniaczanym wyrazistości i aromatu. Oregano znane jest z charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do pieczonych mięs, ryb, zapiekanek, makaronów, pizzy czy właśnie ziemniaków. Do tego jest niedrogie i łatwo dostępne. W połączeniu z żółtym serem gwarantuje eksplozję smaków.

Ponadto pamiętaj, że placki ziemniaczane będą chrupiące i złociste, jeśli dobrze odciśniesz ziemniaki z nadmiaru wody i nie przesadzisz z ilością mąki (mąka połączona z wodą stworzy ciasto, które na patelni przeobrazi się w gumowaty placek). Zapamiętaj więc, że to ziemniaki powinny być na pierwszym miejscu, a mąka to składnik opcjonalny. Nie zapomnij o cebuli, jajku i podstawowych przyprawach oraz opcjonalnie czosnku.

Co dodać do placków ziemniaczanych?
Co dodać do placków ziemniaczanych? © Freepik | freepik

Placki ziemniaczane z serem i oregano. Przepis

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 szalotka lub cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ziemniaki i cebulę (szalotkę). Przełóż warzywa na sito i umieść nad miską. Pozostaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie dokładnie odciśnij warzywa i dodaj do nich skrobię, która została na dnie płynu z odsączania warzyw.
  3. Do warzyw dodaj sól i świeżo mielony pieprz, jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszaj całość.
  4. Za pomocą łyżki wykładaj masę na patelnię, tworząc placuszki. Pamiętaj, by olej był dobrze rozgrzany.
  5. Placki smaż z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Podczas smażenia nałóż odrobinę sera żółtego na upieczoną już stronę placka. Smaż, aż ser roztopi się. Na koniec dopraw całość sporą ilością oregano.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej