Do placków ziemniaczanych zawsze dodaję ten składnik. Rodzina ustawia się w kolejce po dokładkę
Co zrobić, żeby placki były jeszcze smaczniejsze? Mam dla ciebie doskonały przepis. Na liście składników odnajdziesz dodatek, który może wydawać się mało istotny, a w rzeczywistości znacząco podnosi smak placków ziemniaczanych.
17.01.2024 19:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszne, pełne smaku i aromatu placki ziemniaczane zrobisz bez najmniejszego problemu. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy dodasz nieco znanej przyprawy. Ta zwykle ląduje na pizzy, ale doskonale podkręci też smak uwielbianych kartoflanych placuszków. Uwielbiam łączyć ten składnik z żółtym serem - po tak przygotowane placki ziemniaczane domownicy ustawiają się w kolejce po repetę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym doprawić placki ziemniaczane?
Zastanawiasz się, co dodać do placków ziemniaczanych, aby były jeszcze smaczniejsze? Odpowiedź brzmi: oregano. Ta aromatyczna przyprawa nada plackom ziemniaczanym wyrazistości i aromatu. Oregano znane jest z charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do pieczonych mięs, ryb, zapiekanek, makaronów, pizzy czy właśnie ziemniaków. Do tego jest niedrogie i łatwo dostępne. W połączeniu z żółtym serem gwarantuje eksplozję smaków.
Ponadto pamiętaj, że placki ziemniaczane będą chrupiące i złociste, jeśli dobrze odciśniesz ziemniaki z nadmiaru wody i nie przesadzisz z ilością mąki (mąka połączona z wodą stworzy ciasto, które na patelni przeobrazi się w gumowaty placek). Zapamiętaj więc, że to ziemniaki powinny być na pierwszym miejscu, a mąka to składnik opcjonalny. Nie zapomnij o cebuli, jajku i podstawowych przyprawach oraz opcjonalnie czosnku.
Placki ziemniaczane z serem i oregano. Przepis
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 1 szalotka lub cebula,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- sól, pieprz,
- oregano,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ziemniaki i cebulę (szalotkę). Przełóż warzywa na sito i umieść nad miską. Pozostaw na 10 minut.
- Po tym czasie dokładnie odciśnij warzywa i dodaj do nich skrobię, która została na dnie płynu z odsączania warzyw.
- Do warzyw dodaj sól i świeżo mielony pieprz, jajko, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszaj całość.
- Za pomocą łyżki wykładaj masę na patelnię, tworząc placuszki. Pamiętaj, by olej był dobrze rozgrzany.
- Placki smaż z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Podczas smażenia nałóż odrobinę sera żółtego na upieczoną już stronę placka. Smaż, aż ser roztopi się. Na koniec dopraw całość sporą ilością oregano.