WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Najzdrowsza metoda przygotowywania jedzenia. Wypróbuj w domu

Co raz więcej z nas stara się zadbać jak najlepiej o zdrowie swoje jak i najbliższych. Szukamy sposobu by nasza dieta była zdrowsza i dostarczała nam wszystkiego co niezbędne. Przy dzisiejszym tempie życia często trudno nam zmieniać przyzwyczajenia lub przeorganizować cały system żywienia od nowa.

Zdrowsze gotowanie w kilku krokachZdrowsze gotowanie w kilku krokach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Pani Bożena jak wiele osób borykała się z takim właśnie problemem. Z jednej strony czuła, że czas coś zmienić w swoim sposobie gotowania by dać rodzinie zdrowsze posiłki a z drugiej nie końca wiedziała, jak to zrobić. Wejście na zdrowszą ścieżkę w kuchni wydawało się być zmianą, która wymagała wiele zaangażowania i planowania. Wbrew jednak temu co na początku jej się wydawało zdrowsze gotowanie nie było wcale tak trudne i absorbujące. Kilka drobnych zmian, kroków sprawi, że zdrowsze posiłki staną się codzienną rutyną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Zastosuj zamienniki

Zdrowe gotowanie i pieczenie opierają się głównie na świadomym wyborze oraz zamianie tego co niezdrowe na to co jest dla nas bardziej korzystne. Mała zamian prostych codziennych produktów sprawi, że twoje posiłki będą bardziej wartościowe i zdrowsze zarówno dla ciebie jak i najbliższych. Na początek możesz zamienić pszenną, białą mąkę zamień na pełnoziarnistą mąkę, razową, żytnią lub orkiszową. Kolejno spróbuj wymienić cukier na inny słodzik. Obecnie bardzo popularne są ksylitol, erytrol czy stewia. Bez problemu zamienisz gotowe sklepowe batony czy ciastka na domowe wypieki. W Internecie jest całe mnóstwo przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków. Testuj różne przepisy na domowe przyprawy, sosy czy granole. Dzięki domowemu przygotowaniu możesz skontrolować jakość składników oraz skład dania.

Wykorzystuj to co lokalne i sezonowe

Owoce i warzywa najlepiej smakują w sezonie. Kupując lokalne produkty właśnie takie jak owoce czy warzywa możemy je mieć praktycznie zerwane prosto z krzaczka. Warto również poszukać lokalnych miejsc, gdzie możemy kupić mięso, jajka czy mleko. Jeśli natomiast nie mamy takiej możliwości zwracaj uwagę na skład produktów, które kupujesz w sklepie. Im mniej składników tym lepiej. I nie zapomnij sprawdzić daty przydatności do spożycia.

Do przyprawiania dań wykorzystuj świeże lub suszone zioła zamiast gotowych mieszanek przypraw czy sklepowych kostek rosołowych. Takie mieszanki możesz również przygotować samodzielnie w domu.

Zamień smażenie na pieczenie i gotowanie

Chcąc gotować zdrowiej zamień tradycyjne smażenie w głębokim tłuszczu na pieczenie oraz gotowanie a nawet grillowanie. Dzięki temu ograniczysz ilość spożywanych kalorii a twoje posiłki będą zdrowsze. Warzywa oraz mięso możesz upiec w piekarniku czy ugotować na parze. Jeśli zdecydujesz się jednak na smażenie postaraj się ograniczyć użytego tłuszczu do minimum lub wybierz patelnię, na której możesz smażyć bez tłuszczu.

Planuj posiłki

Planowanie posiłków zaoszczędzi czas i pieniądze a dodatkowo pozwoli to wybrać zdrowsze produkty. Inną zaletą planowania jest to, że, kupujesz tyle ile potrzebujesz dzięki czemu nie marnujesz jedzenia. Nie zastanawiasz się każdego dnia co zrobić na obiad czy kolację. Oszczędzasz czas, bo możesz gotować posiłki na kilka dni. A dodatkowo, jeśli jesteś na diecie

to dzięki planowaniu możesz zadbać o kaloryczność swoich posiłków oraz uniknąć podjadania.

Ogranicz gotowce

Zamiast gotowych dań postaw na półprodukty takie jak mrożone warzywa czy owoce, z których możesz przygotować zdrowy posiłek. Oprócz tego przydatne będzie także sporządzenie listy kuchennego must have, czyli produktów, których często używasz do przygotowania posiłków. Mając w kuchni kilka podstawowych produktów łatwiej zrobić danie, które będzie zdrowsze.

Zdrowe gotowanie jest o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka prostych kroków by nasz codzienny jadłospis był zdrowszy dla nas i naszych najbliższych. Zacznij od zamiany produktów na zdrowsze – nie musisz wymieniać od razu wszystkiego. Spróbuj zmian małymi krokami. Zamiast smażenia na głębokim tłuszczu piecz i gotuj. Ogranicz gotowe dania a zamiast tego postaw półprodukty. Planuj posiłki wybierając zdrowsze produkty.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze