PoradyPolacy jedzą na potęgę. Godzinami zalegają w jelitach, powodują wzdęcia i bóle brzucha

Polacy jedzą na potęgę. Godzinami zalegają w jelitach, powodują wzdęcia i bóle brzucha

Jesteś fanem wieprzowiny? Niestety, nie mamy dla ciebie dobrych wieści. To mięso trawi się przez wiele godzin, co może przyczynić się do tworzenia się złogów, wzdęć czy niestrawności. Sprawdź, jakie produkty znajdują się na tej niechlubnej liście.

Kotlet schabowy to jeden z produktów, które zalegają w jelitach.
Kotlet schabowy to jeden z produktów, które zalegają w jelitach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PhotoHunter

21.02.2024 | aktual.: 22.02.2024 15:19

"Trzeba jeść, żeby żyć" - trudno się z tym nie zgodzić, bowiem jedzenie to nasze paliwo napędowe, które ma jedną, za to bardzo istotną zaletę — sprawia nam przyjemność. A przynajmniej powinno sprawiać przyjemność. Współczesny pęd życia sprzyja spożywaniu niezdrowych przekąsek i przetworzonej żywności.

Ta ostatnia może i zaspokoi głód, ale nie dostarczy nam zbyt wielu substancji odżywczych. Niektóre potrawy dosłownie zalegają w naszych jelitach przez długie godziny. Co znajduje się na tej niezdrowej liście? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Unikaj tych produktów. Twoje jelita ci podziękują

Jedzenie ma dostarczyć nam białka, węglowodanów i tłuszczy. Białko to podstawowy budulec każdego organizmu i bierze udział w niemalże każdym procesie zachodzącym w organizmie. Węglowodany dostarczają nam energii, zaś tłuszcze są nośnikami witamin.

Społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome. Chcemy odżywiać się jak najlepiej, jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie zdrowego, pełnowartościowego obiadu. Nie wiemy jednak, jak je skomponować. Niektóre potrawy "przelatują" przez jelita, co sprawia, że szybko stajemy się głodni, zaś inne zalegają w jelitach nawet przez 7 godzin! Takie produkty mogą przyczynić się do powstania złogów, co utrudnia trawienie i negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Jedną z takich potraw są schabowe, a dokładniej mięso wieprzowe. Wieprzowina jest kaloryczna, ciężkostrawna i bogata z niezdrowe tłuszcze, które mogą przyczynić się do podwyższenia poziomy "złego" cholesterolu, a co gorsza, godzinami zalega w naszych jelitach. Jeśli nie chcesz rezygnować z ulubionego mięsa, przerzuć się na odtłuszczony schab lub szynkę. Smażenie zastąp pieczeniem lub duszeniem. W ten sposób unikniesz problemów trawiennych.

Tego lepiej nie jedz. Tak unikniesz złogów w jelitach

Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Obfitują w białko, kwasy z grupy omega oraz szereg cennych witamin. Niestety, nadmiar orzechów może powodować wzdęcia, niestrawność, a nawet problemy z wypróżnianiem. Można temu zapobiec. Wystarczy, że wieczorem namoczysz orzechy i ograniczysz się do kilku sztuk dzienne, a przekąska stanie się łatwiej strawna.

Ten problem dotyczy też warzyw strączkowych, takich jak ciecierzyca, groch, soczewica czy fasola. Choć są zdrowe i obfitują w białko, w składnie strączków znajdują się także oligosacharydy. To węglowodany proste, które są trawione wyjątkowo długo. Z tego powodu po spożyciu strączków możemy czuć się wzdęci. Jest na to sposób. Strączki należy wymoczyć w wodzie na 12 godzin przed gotowaniem. Moczenie zneutralizuje kwas hitowy odpowiedzialny za uczucie wzdęcia.

Ostatnie miejsce na liście zajmują produkty przetworzone, takie jak pizza, hamburger czy sernik. To bomby węglowodanowe bogate w tłuszcze trans. Strawienie tłuszczów trans zajmuje mnóstwo czasu i pochłania wiele energii, dlatego też kilka godzin po spożyciu czujemy się zmęczeni i ociężali. Jak tego uniknąć? Eliminując te produkty z codziennej diety. Zjedzenie kawałka ciasta czy pizzy raz na jakiś czas nie stanowi problemu, jednak regularne zajadanie się kaloryczną pizzą przyczyni się do problemów z trawieniem.

Wybrane dla Ciebie