Mało popularny, a wartościowy zamiennik mleka. Ten napój bez problemu przygotujesz w domu
Mleko konopne to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego. Wyróżnia się bogactwem cennych witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale co jeszcze warto wiedzieć o tym roślinnym napoju?
21.02.2024 12:58
Mleko konopne to produkt roślinny, który powstaje poprzez przetworzenie brązowych nasion konopi siewnych. Nasiona te nie mają działania narkotycznego, ale są bogatym źródłem wartościowych substancji odżywczych. Dzięki temu mleko z konopi jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego mleka krowiego. Jest to produkt, który może być spożywany przez osoby uczulone na białko mleka krowiego, osoby z nietolerancją laktozy, a także przez tych, którzy wybrali dietę wegańską. Charakteryzuje się łagodnym, orzechowym smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko konopne - właściwości
Mleko konopne to napój roślinny będący cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy między innymi: cynk, wapń, żelazo, fosfor, potas, dobrze przyswajalne białko, witaminę A, witaminę E, witaminę D oraz witaminy z gruby B. Ponadto ten roślinny napój jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6.
Mleko konopne ma wiele korzyści dla zdrowia. Wspiera ono funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego, redukuje nadmiar cholesterolu w organizmie, zapobiegając tym samym zawałowi, udarowi mózgu, miażdżycy naczyń, chorobie niedokrwiennej serca. Regularne picie tego roślinnego napoju na bazie konopi zapobiega problemom skórnym, takim jak przesuszony naskórek czy egzema.
Mleko konopne przeciwdziała również powstawaniu stanów zapalnych oraz przedwczesnych zmarszczek. W składzie tego roślinnego napoju występuje kwas gamma-linolenowy (GLA), który zmniejsza dolegliwości bólowe towarzyszące takim problemom jak neuropatia czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Jak zrobić mleko konopne w domu? Przepis
Składniki:
- 600 mililitrów wody,
- 4 łyżki nasion konopi łuskanych.
Przygotowanie:
- Wodę należy wlać do kielicha blendera, a następnie dodać nasiona konopi.
- Całość należy miksować do momentu, w którym nasiona będą dokładnie rozdrobnione (czas blendowania powinien wynosić nie mniej niż 50 sekund).
- Gotowe mleko przecedź przynajmniej 2 razy przez sitko i czystą gazę.
- Napój konopny można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.
- Napój można dodatkowo wzbogacić o inne składniki, takie jak kurkuma, kardamon, cynamon czy miód, które dodadzą mu nie tylko smaku, ale także dodatkowych wartości odżywczych.