Mało popularny, a wartościowy zamiennik mleka. Ten napój bez problemu przygotujesz w domu

Mleko konopne to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mleka krowiego. Wyróżnia się bogactwem cennych witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale co jeszcze warto wiedzieć o tym roślinnym napoju?

Mleko konopneMleko konopne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mleko konopne to produkt roślinny, który powstaje poprzez przetworzenie brązowych nasion konopi siewnych. Nasiona te nie mają działania narkotycznego, ale są bogatym źródłem wartościowych substancji odżywczych. Dzięki temu mleko z konopi jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego mleka krowiego. Jest to produkt, który może być spożywany przez osoby uczulone na białko mleka krowiego, osoby z nietolerancją laktozy, a także przez tych, którzy wybrali dietę wegańską. Charakteryzuje się łagodnym, orzechowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Mleko konopne - właściwości

Mleko konopne to napój roślinny będący cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. W jego składzie znajdziemy między innymi: cynk, wapń, żelazo, fosfor, potas, dobrze przyswajalne białko, witaminę A, witaminę E, witaminę D oraz witaminy z gruby B. Ponadto ten roślinny napój jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6.

Mleko konopne ma wiele korzyści dla zdrowia. Wspiera ono funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego, redukuje nadmiar cholesterolu w organizmie, zapobiegając tym samym zawałowi, udarowi mózgu, miażdżycy naczyń, chorobie niedokrwiennej serca. Regularne picie tego roślinnego napoju na bazie konopi zapobiega problemom skórnym, takim jak przesuszony naskórek czy egzema.

Mleko konopne przeciwdziała również powstawaniu stanów zapalnych oraz przedwczesnych zmarszczek. W składzie tego roślinnego napoju występuje kwas gamma-linolenowy (GLA), który zmniejsza dolegliwości bólowe towarzyszące takim problemom jak neuropatia czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Konopie siewne, z których z łatwością można przygotować mleko
Nasiona konopi siewnych © Adobe Stock

Jak zrobić mleko konopne w domu? Przepis

Składniki:

  • 600 mililitrów wody,
  • 4 łyżki nasion konopi łuskanych.

Przygotowanie:

  1. Wodę należy wlać do kielicha blendera, a następnie dodać nasiona konopi.
  2. Całość należy miksować do momentu, w którym nasiona będą dokładnie rozdrobnione (czas blendowania powinien wynosić nie mniej niż 50 sekund).
  3. Gotowe mleko przecedź przynajmniej 2 razy przez sitko i czystą gazę.
  4. Napój konopny można przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.
  5. Napój można dodatkowo wzbogacić o inne składniki, takie jak kurkuma, kardamon, cynamon czy miód, które dodadzą mu nie tylko smaku, ale także dodatkowych wartości odżywczych.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem