Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka z kartonu. Przestaniesz podjadać w ciągu dnia

Alternatywa dla krowiego mleka oraz wzbogacający nawet najprostsze dania składnik. Mimo że tropikalny, łatwo dostępny na sklepowych półkach. Wspaniale komponuje się z kawą, choć to połączenie ma swoich zagorzałych przeciwników. Dlaczego warto sięgać po mleko kokosowe?

Mleko kokosowe wspaniale komponuje się z kawąMleko kokosowe wspaniale komponuje się z kawą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pochodzi z krajów tropikalnych, gdzie orzechy kokosowe są uprawiane i spożywane od tysięcy lat. Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, Tajlandia, Wietnam i Brazylia to najwięksi producenci i eksporterzy mleka kokosowego. Tam cenione jest za walory kulinarne oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne. Mleko kokosowe dociera i do nas, zajmując coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Warto po nie sięgać, choćby nawet w formie dodatku do kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Dlaczego warto spożywać mleko kokosowe?

Mleko kokosowe ma wiele korzyści dla zdrowia. To m.in. za sprawą wysokiej zawartości tłuszczów średniołańcuchowych (MCT), które są łatwo przyswajalne przez organizm i dostarczają energii. Tłuszcze MCT mogą wspomagać proces odchudzania, poprawiać profil lipidowy, obniżać ciśnienie krwi, chronić przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi oraz wzmacniać układ odpornościowy.

Mleko kokosowe ma niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub zespołem metabolicznym, ponieważ pomaga utrzymać stabilną glikemię i zapobiegać powikłaniom cukrzycowym. Ponadto mleko kokosowe nie zawiera glutenu, laktozy ani soi, więc może być spożywane przez osoby z alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi.

Mleko kokosowe jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, E, B1, B3, B5, B6, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, miedź, selen i mangan.

Mleko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego
Mleko kokosowe powstaje z miąższu orzecha kokosowego © Pixabay

Mleko kokosowe do kawy. Czy to połączenie ma sens?

Jak najbardziej! Mleko kokosowe wspaniale odnajdzie się jako dodatek do ulubionej kawy. Złagodzi jej gorzki smak i nada orzechowo-kokosowych nut. Napój warto podkręcić korzennymi przyprawami. Przed tym jednak należy zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Po pierwsze - nie dodawaj zimnego mleka kokosowego do gorącej kawy, gdyż na jej powierzchni pojawić się mogą nieapetyczne grudki (będące zważonym tłuszczem). Podgrzej nieco mleko, a jeśli posiadasz spieniacz, śmiało możesz użyć go do stworzenia kremowej pianki z mleka kokosowego.

Zwróć również uwagę na produkt, po jaki sięgasz w sklepie. Jest bowiem różnica między kokosowym mlekiem a mleczkiem. Różnica tkwi w gęstości i zawartości tłuszczu w produktach. Mleczko kokosowe jest gęstsze i bardziej tłuste, ponieważ zawiera więcej ekstraktu z miąższu kokosa. Natomiast mleko kokosowe, zwane też napojem kokosowym, jest rzadsze i mniej tłuste, ponieważ jest rozwodnione wodą.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje