Ulubiona kawa Polaków zapycha tętnice i podnosi cukier. Na szczęście jest ratunek

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. W Polsce "przepijamy" aż 35 kg ziaren kawy rocznie. Choć napar obfituje w liczne składniki odżywcze, błędnie uważamy go za napój dietetyczny. Jaka kawa jest nazdrowsza? Wyjaśniamy.

pouring cream into coffee
GJS
jave, joeJaka kawa jest najzdrowsza?
Źródło zdjęć: © Getty Images | &#169 GJS

Przyjemny poranek brzmi jak paradoks. Większość z nas nie przepada za wstawaniem wcześnie rano. Jedynym ratunkiem jest kubek z kawą, który towarzyszy nam przez resztę dnia. To pyszny i odżywczy napój, który wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i przede wszystkim, pobudza nas do działania.

Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Wbrew pozorom, kawa potrafi być kaloryczna. I to bardzo. Kubek kawy z popularnej sieciówki to prawie 400 kcal. To równowartość przeciętnego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Kawa — właściwości odżywcze i prozdrowotne

Kawa jest naprawdę zdrowia. To źródło wielu przeciwutleniaczy, a także cennych pierwiastków, takich jak magnez, potas czy mangan. Za pobudzenie odpowiada kofeina. To związek chemiczny, który naturalnie występuje w kawie, herbacie (w formie teiny) czy popularnej matchy. Kofeina uważana jest za środek psychodeliczny, bowiem pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Szklanka czarnego naparu pomaga nam się skupić i dodaje nam energii.

To nie koniec jej zalet. Kofeina pobudza metabolizm i wspomaga spanie tłuszczu, a także reguluje pracę układu krwionośnego. Nie od dziś wiadomo, że dawka czyni truciznę. Tak też jest z kawą. Przyjmuje się, że osoba dorosła nie powinna pić więcej niż 400 mg kawy, co daje 3-4 filiżanki napoju dziennie.

Zapycha tętnice i podwyższa poziom cukru. Ulubiona kawa Polaków szkodzi zdrowiu

Ze śmietanką czy z mlekiem? Z dodatkiem cukru czy syropu smakowego? A może z górą bitej śmietany? Polacy upodobali sobie słodkie kawy. Traktujemy ją jak zwykły napój, zapominając, że taka kawa to bardziej deser niż napój. Taka kawa jest nie tylko kaloryczna, ale i niezdrowa.

Jeśli chcesz uniknąć problemów z żyłami czy nadciśnieniem, zamień cukier na słodzik. Zrezygnuj z bitej śmietany czy śmietanki na rzecz odtłuszczonego mleka lub napoju roślinnego. Najzdrowszym wyborem będzie czarna kawa. Można dodać do niej nieco cynamonu lub imbiru, który nada jej przyjemnego smaku, a także przyczyni się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Istotny jest także sposób parzenia kawy. Klasyczna zalewajka to źródło kafestolu, składnika, który podwyższa poziom złego cholesterolu w organizmie. Można tego uniknąć. Wystarczy, że zaczniesz przygotowywać ją z użyciem papierowego filtra, który wykorzystywany jest do parzenia kawy metodą przelewową. Taka kawa jest nie tylko smaczna, ale też zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni