Ulubiona kawa Polaków zapycha tętnice i podnosi cukier. Na szczęście jest ratunek

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. W Polsce "przepijamy" aż 35 kg ziaren kawy rocznie. Choć napar obfituje w liczne składniki odżywcze, błędnie uważamy go za napój dietetyczny. Jaka kawa jest nazdrowsza? Wyjaśniamy.

pouring cream into coffee
GJS
jave, joeJaka kawa jest najzdrowsza?
Źródło zdjęć: © Getty Images | &#169 GJS

Przyjemny poranek brzmi jak paradoks. Większość z nas nie przepada za wstawaniem wcześnie rano. Jedynym ratunkiem jest kubek z kawą, który towarzyszy nam przez resztę dnia. To pyszny i odżywczy napój, który wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i przede wszystkim, pobudza nas do działania.

Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Wbrew pozorom, kawa potrafi być kaloryczna. I to bardzo. Kubek kawy z popularnej sieciówki to prawie 400 kcal. To równowartość przeciętnego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Kawa — właściwości odżywcze i prozdrowotne

Kawa jest naprawdę zdrowia. To źródło wielu przeciwutleniaczy, a także cennych pierwiastków, takich jak magnez, potas czy mangan. Za pobudzenie odpowiada kofeina. To związek chemiczny, który naturalnie występuje w kawie, herbacie (w formie teiny) czy popularnej matchy. Kofeina uważana jest za środek psychodeliczny, bowiem pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Szklanka czarnego naparu pomaga nam się skupić i dodaje nam energii.

To nie koniec jej zalet. Kofeina pobudza metabolizm i wspomaga spanie tłuszczu, a także reguluje pracę układu krwionośnego. Nie od dziś wiadomo, że dawka czyni truciznę. Tak też jest z kawą. Przyjmuje się, że osoba dorosła nie powinna pić więcej niż 400 mg kawy, co daje 3-4 filiżanki napoju dziennie.

Zapycha tętnice i podwyższa poziom cukru. Ulubiona kawa Polaków szkodzi zdrowiu

Ze śmietanką czy z mlekiem? Z dodatkiem cukru czy syropu smakowego? A może z górą bitej śmietany? Polacy upodobali sobie słodkie kawy. Traktujemy ją jak zwykły napój, zapominając, że taka kawa to bardziej deser niż napój. Taka kawa jest nie tylko kaloryczna, ale i niezdrowa.

Jeśli chcesz uniknąć problemów z żyłami czy nadciśnieniem, zamień cukier na słodzik. Zrezygnuj z bitej śmietany czy śmietanki na rzecz odtłuszczonego mleka lub napoju roślinnego. Najzdrowszym wyborem będzie czarna kawa. Można dodać do niej nieco cynamonu lub imbiru, który nada jej przyjemnego smaku, a także przyczyni się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Istotny jest także sposób parzenia kawy. Klasyczna zalewajka to źródło kafestolu, składnika, który podwyższa poziom złego cholesterolu w organizmie. Można tego uniknąć. Wystarczy, że zaczniesz przygotowywać ją z użyciem papierowego filtra, który wykorzystywany jest do parzenia kawy metodą przelewową. Taka kawa jest nie tylko smaczna, ale też zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości