Nie łącz kawy z tymi produktami. Inaczej możesz mieć przykre dolegliwości
Kawa pobudza do działania i dostarcza energii, ale podana z tymi produktami przyniesie więcej szkody niż pożytku. Zobacz, z czym nie powinno się łączyć kawy. Dzięki tej wiedzy unikniesz potencjalnych problemów zdrowotnych.
02.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 10:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. Kawa jest tylko źródłem energii, dostarcza antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także przyspiesza nasz metabolizm i korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Warto jednak pamiętać, że niektóre produkty mogą wchodzić w negatywne reakcje z kawą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa wypłukuje witaminy i minerały z organizmu?
Mimo że krąży wiele mitów na temat tego, że kawa wypłukuje witaminy i minerały z organizmu, to prawda jest nieco inna. Picie kawy nie powoduje bezpośrednio utraty istotnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, ale może wpłynąć na ich wchłanianie. Warto również pamiętać, że kawa może wpływać na wchłanianie i metabolizm niektórych leków i suplementów diety. Spożywanie kawy w tym samym czasie co leków może osłabić ich skuteczność lub prowadzić do niepożądanych interakcji. Nie zaleca się więc spożywania kawy do dwóch godzin po zażyciu leków.
Z czym nie łączyć kawy?
Jakie produkty nie powinny być łączone z kawą? Jeżeli na śniadanie spożywasz twarożek, powinieneś zrezygnować z filiżanki kawy. Kawa bowiem ogranicza wchłanianie wapnia, dlatego też nie powinno pić się jej w trakcie spożywania posiłku z dodatkiem nabiału, takiego jak jogurt, twaróg czy kefir.
Podobnie, jeśli w twoim posiłku znajdują się produkty bogate w żelazo, takie jak rośliny strączkowe czy mięso, powinieneś unikać łączenia ich z kawą. Kofeina zawarta w kawie może ograniczać wchłanianie żelaza, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do niedoborów i anemii. Tak samo produkty bogate w cynk, takie jak ryby, wieprzowina, jaja czy ser żółty, powinny być spożywane oddzielnie od kawy. Kofeina może bowiem wpływać na wchłanianie cynku, co może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z niedoborem tego pierwiastka.