Kiedyś tą zupą karmiono więźniów. Dziś serwuje się ją w restauracjach

Wywar na kościach, ziemniaki, trochę warzyw sezonowych i kasza. Oto zupa rumfordzka, potrawa, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu podawana była...więźniom. Ta prosta zupa przeżywa dziś swój renesans. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Zupa rumfordzka — poznaj prosty przepis. Zupa rumfordzka — poznaj prosty przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Tania, prosta i niezwykle pożywna. Tę zupę przygotowuje się na wywarze z kości, tłuszczu zwierzęcego lub skór wieprzowych. W wywarze ląduje kasza oraz warzywa sezonowe. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu podawano ją więźniom, bowiem jest odżywcza, a składniki kosztują grosze. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zupa, która zabijała głód. Podawano ją w więzieniach

Zupę rumfordzką zawdzięczamy Benjaminowi Thompsonowi, hrabiemu Rumforda. To znany brytyjski działacz społeczny i wynalazca. Po wojnach na terenach USA przeniósł się do Anglii, a następnie do Bawarii, gdzie objął stanowisko ministra wojny. To właśnie tam wymyślił tę prostą zupę.

Zupa rumfordzka powstała przeszło 200 lat temu. Wymyślono ją na początku XIX wieku i szybko zyskała popularność. Przygotowywano ją żołnierzom w Europie Środkowej przez większą część XIX i XX wieku. Ten tani posiłek często pojawiał się na stołach biedoty, a niedługo później serwowano go także w więzieniach.

To danie przypomina coś pomiędzy grochówką a fasolową. Jest bardzo gęste i pożywne, a przy tym wysokokaloryczne. Zupa miała dawać siłę do ciężkiej pracy fizycznej. Przygotowanie tego specjału jest naprawdę proste. Strączki należy gotować tak długo, aż lekko się rozgotują, a następnie dodać do nich ziemniaki, kaszę oraz warzywa sezonowe.

Zupa rumfordzka w Polsce

Zupa rumfordzka pojawiła się na ziemiach polskich na początku XIX wieku. Była przygotowywana głównie przez organizacje społeczno-charytatywne, które prowadziły kuchnie dla osób ubogich i bezdomnych. W stolicy działało wówczas Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej. Organizacja codziennie żywiła od 120 do 250 osób, a szczytowy okres działalności przypadł po klęsce powstania listopadowego, kiedy to miesięcznie wydawano najbiedniejszym około 5 tysięcy miseczek z sycącym wywarem.

Zupa rumfordzka — przepis

Składniki:

  • 2,5 l bulionu (warzywnego, drobiowego, na kościach),
  • 200 g ryżu lub kaszy (dowolnej),
  • 400 g ziemniaków,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka białej fasoli,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 łyżki masła,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij garnek i rozpuść na nim masło. Wsyp do niego suchy ryż i praż go przez dwie minuty. Po dwóch minutach wlej do niego wodę i gotuj tak długo, aż ziarenka ryżu całkowicie wchłoną płyn.
  2. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i dorzuć je wywaru. Całość zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj aż do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj zupę. Podawaj jeszcze ciepłą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯