Kiedyś tą zupą karmiono więźniów. Dziś serwuje się ją w restauracjach

Wywar na kościach, ziemniaki, trochę warzyw sezonowych i kasza. Oto zupa rumfordzka, potrawa, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu podawana była...więźniom. Ta prosta zupa przeżywa dziś swój renesans. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Zupa rumfordzka — poznaj prosty przepis. Zupa rumfordzka — poznaj prosty przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Tania, prosta i niezwykle pożywna. Tę zupę przygotowuje się na wywarze z kości, tłuszczu zwierzęcego lub skór wieprzowych. W wywarze ląduje kasza oraz warzywa sezonowe. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu podawano ją więźniom, bowiem jest odżywcza, a składniki kosztują grosze. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zupa, która zabijała głód. Podawano ją w więzieniach

Zupę rumfordzką zawdzięczamy Benjaminowi Thompsonowi, hrabiemu Rumforda. To znany brytyjski działacz społeczny i wynalazca. Po wojnach na terenach USA przeniósł się do Anglii, a następnie do Bawarii, gdzie objął stanowisko ministra wojny. To właśnie tam wymyślił tę prostą zupę.

Zupa rumfordzka powstała przeszło 200 lat temu. Wymyślono ją na początku XIX wieku i szybko zyskała popularność. Przygotowywano ją żołnierzom w Europie Środkowej przez większą część XIX i XX wieku. Ten tani posiłek często pojawiał się na stołach biedoty, a niedługo później serwowano go także w więzieniach.

To danie przypomina coś pomiędzy grochówką a fasolową. Jest bardzo gęste i pożywne, a przy tym wysokokaloryczne. Zupa miała dawać siłę do ciężkiej pracy fizycznej. Przygotowanie tego specjału jest naprawdę proste. Strączki należy gotować tak długo, aż lekko się rozgotują, a następnie dodać do nich ziemniaki, kaszę oraz warzywa sezonowe.

Zupa rumfordzka w Polsce

Zupa rumfordzka pojawiła się na ziemiach polskich na początku XIX wieku. Była przygotowywana głównie przez organizacje społeczno-charytatywne, które prowadziły kuchnie dla osób ubogich i bezdomnych. W stolicy działało wówczas Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej. Organizacja codziennie żywiła od 120 do 250 osób, a szczytowy okres działalności przypadł po klęsce powstania listopadowego, kiedy to miesięcznie wydawano najbiedniejszym około 5 tysięcy miseczek z sycącym wywarem.

Zupa rumfordzka — przepis

Składniki:

  • 2,5 l bulionu (warzywnego, drobiowego, na kościach),
  • 200 g ryżu lub kaszy (dowolnej),
  • 400 g ziemniaków,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka białej fasoli,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 łyżki masła,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij garnek i rozpuść na nim masło. Wsyp do niego suchy ryż i praż go przez dwie minuty. Po dwóch minutach wlej do niego wodę i gotuj tak długo, aż ziarenka ryżu całkowicie wchłoną płyn.
  2. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i dorzuć je wywaru. Całość zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj aż do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj zupę. Podawaj jeszcze ciepłą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby