Kiedyś tą zupą karmiono więźniów. Dziś serwuje się ją w restauracjach

Wywar na kościach, ziemniaki, trochę warzyw sezonowych i kasza. Oto zupa rumfordzka, potrawa, która jeszcze kilkadziesiąt lat temu podawana była...więźniom. Ta prosta zupa przeżywa dziś swój renesans. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Zupa rumfordzka — poznaj prosty przepis. Zupa rumfordzka — poznaj prosty przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Liudmyla

Tania, prosta i niezwykle pożywna. Tę zupę przygotowuje się na wywarze z kości, tłuszczu zwierzęcego lub skór wieprzowych. W wywarze ląduje kasza oraz warzywa sezonowe. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu podawano ją więźniom, bowiem jest odżywcza, a składniki kosztują grosze. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Zupa, która zabijała głód. Podawano ją w więzieniach

Zupę rumfordzką zawdzięczamy Benjaminowi Thompsonowi, hrabiemu Rumforda. To znany brytyjski działacz społeczny i wynalazca. Po wojnach na terenach USA przeniósł się do Anglii, a następnie do Bawarii, gdzie objął stanowisko ministra wojny. To właśnie tam wymyślił tę prostą zupę.

Zupa rumfordzka powstała przeszło 200 lat temu. Wymyślono ją na początku XIX wieku i szybko zyskała popularność. Przygotowywano ją żołnierzom w Europie Środkowej przez większą część XIX i XX wieku. Ten tani posiłek często pojawiał się na stołach biedoty, a niedługo później serwowano go także w więzieniach.

To danie przypomina coś pomiędzy grochówką a fasolową. Jest bardzo gęste i pożywne, a przy tym wysokokaloryczne. Zupa miała dawać siłę do ciężkiej pracy fizycznej. Przygotowanie tego specjału jest naprawdę proste. Strączki należy gotować tak długo, aż lekko się rozgotują, a następnie dodać do nich ziemniaki, kaszę oraz warzywa sezonowe.

Zupa rumfordzka w Polsce

Zupa rumfordzka pojawiła się na ziemiach polskich na początku XIX wieku. Była przygotowywana głównie przez organizacje społeczno-charytatywne, które prowadziły kuchnie dla osób ubogich i bezdomnych. W stolicy działało wówczas Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej. Organizacja codziennie żywiła od 120 do 250 osób, a szczytowy okres działalności przypadł po klęsce powstania listopadowego, kiedy to miesięcznie wydawano najbiedniejszym około 5 tysięcy miseczek z sycącym wywarem.

Zupa rumfordzka — przepis

Składniki:

  • 2,5 l bulionu (warzywnego, drobiowego, na kościach),
  • 200 g ryżu lub kaszy (dowolnej),
  • 400 g ziemniaków,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka białej fasoli,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 łyżki masła,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij garnek i rozpuść na nim masło. Wsyp do niego suchy ryż i praż go przez dwie minuty. Po dwóch minutach wlej do niego wodę i gotuj tak długo, aż ziarenka ryżu całkowicie wchłoną płyn.
  2. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i dorzuć je wywaru. Całość zalej bulionem i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj aż do miękkości.
  3. Pod koniec gotowania dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj zupę. Podawaj jeszcze ciepłą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy